Je eigen webshop beginnen

Handige tips voor als je een webwinkel wilt starten.

Overweeg je om je eigen webshop te beginnen? Wij helpen je! Op deze pagina vind je alles wat je moet weten. Start je eigen webshop en maak van je idee een online succes. Ook als je geen ervaring hebt en niet weet wat er allemaal bij komt kijken kun je eenvoudig jouw eigen webshop starten.

Volg je droom

Een eigen webshop beginnen is voor veel mensen een droom. Tijd om 'm waar te maken! Online shoppen groeit nog steeds hard, dus genoeg kansen om hiervan te profiteren.

Zonder technische kennis

Krijg je de kriebels van de termen 'HTML' en ‘coderen’? Je bent niet de enige. Gelukkig is dit ook niet nodig om een professionele webshop te maken. Ons systeem is volledig dummy-proof!

Start met een plan!

Waar moet je beginnen? Wij hebben alvast een overzicht voor je gemaakt. En als je aan de slag bent met je shop, helpen onze support toppers je graag met al je vragen.

Op deze pagina:

1. Webwinkel beginnen: tips (inclusief gratis e-book!)
2. KvK
3. Bepaal je product
4. Kies je domeinnaam
5. Richt je webshop in
6. Webshop keurmerk
7. Kosten
 

1. Webshop beginnen: tips

Ga je een webshop starten, dan is het slim om een plan op papier te zetten. Zorg ervoor dat je:

 • Weet welke juridische regels gelden
 • Weet wat jouw webwinkel speciaal maakt
 • Jouw doelgroep kent
 • Weet hoe je aan de producten komt die je gaat verkopen
 • Beschikt over wat je nodig hebt om orders te verwerken en in te pakken
 • Een verzenddienst hebt uitgekozen

Gedetailleerde informatie over deze onderwerpen vind je in onze complete startersgids 'De basis voor een goede webwinkel'. 

Tip: lees ook het blog 'De 10 meest gemaakte webwinkel fouten'

Download de gids
Webshop beginnen tips
Kamer van Koophandel

2. KvK

Iets wat veel mensen afschrikt als ze een webshop willen starten, is de vraag of je je moet inschrijven bij de KvK. Het antwoord is: ja. Als winkeleigenaar ben je ondernemer. Vanaf dat moment moet je dus voldoen aan de bijbehorende wet-en regelgeving. Zodra je daadwerkelijk iets gaat verkopen, ben je in de meeste gevallen verplicht je in te schrijven in het register van de Kamer van Koophandel (KvK) en bij de belastingdienst. Als je je webshop aanmaakt, is het nog niet meteen noodzakelijk om je in te schrijven. Je kunt je webwinkel nog even gesloten laten tijdens je opstartfase en pas openen voor bezoekers als alles rond is.

Hier lees je er meer over:

Kleineondernemersregeling
Als kleine ondernemer kan het interessant zijn om je aan te melden voor de Kleineondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat je vrijgesteld wordt van btw en je geen belastingaangifte meer hoeft te doen. 

Meer weten? Lees het blog: De Kleineondernemersregeling (KOR): dit moet je weten!
 

3. Bepaal je product

Je wilt een webshop beginnen, maar waarin? Er zijn veel opties:

 • Zelfgemaakt product
 • Producten inkopen via een leverancier
 • Een combinatie van zelfgemaakte en ingekochte producten
 • Producten importeren
 • Dropshipping
 • Producten inkopen via een inkoopbeurs of inkoopcentrum

Daarbij kun je ervoor kiezen om voor een niche product te gaan waarbij jij dé specialist wordt van het desbetreffende product, of een breed, gevarieerd assortiment met verschillende producttypes.

Op ons blog geven we een uitgebreide beschrijving van alle opties en zetten we de voor- en nadelen per optie voor je op een rijtje.

Naar het blog
Bepaal je product
Kies je domeinnaam

4. Kies je domeinnaam

Een domeinnaam is het adres van je webwinkel. Bij ons is dit: www.mijnwebwinkel.nl. Je domeinnaam kies je vaak al in het begin. Bedenk een naam die gemakkelijk te spellen is en die jouw webshop duidelijk omschrijft voor een goede vindbaarheid. Ook moet je letten op de juiste extensie. Verkoop je in Nederland? Kies dan voor een .nl domein.

Lees meer tips over het kiezen van een domeinnaam.

5. Richt je webshop in

De uitstraling van je webshop is bepalend voor hoe klanten hun bezoek ervaren. Zorg er dus voor dat je shop er professioneel uitziet en dat bezoekers snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Voer je huisstijl overal in door voor de herkenbaarheid. Zodra je lay-out af is, vul je je shop met producten. Plaats een volledige en unieke productomschrijving en duidelijke productfoto’s. Licht je goedlopende producten extra uit met bijvoorbeeld een fotoslider. 

In deze blogs vind je meer handige informatie over deze onderwerpen:

Webshop inrichten
Webwinkel beginnen keurmerk webshop

6. Webshop keurmerk

Reviews zijn tegenwoordig onmisbaar. Bij een aankoop laat maar liefst 8 op de 10 online kopers zich beïnvloeden door reviews! Je kunt natuurlijk zelf hard roepen (ook wel adverteren genoemd ;) ) dat je een uitstekende service hebt, maar het is veel krachtiger als je klanten dit vertellen. Bekende keurmerken die je voor je shop kunt kiezen, zijn: The Feedback Company, KiYoh en Stichting WebwinkelKeur.

Meer weten? Lees deze artikelen:

7. Kosten

Het grote voordeel van een webshop beginnen is dat het laagdrempelig en betaalbaar is. Maar nu je de belangrijkste dingen weet die bij het starten van een webshop komen kijken, ben je vast benieuwd wat het starten van een webshop nu eigenlijk kost?

Denk hierbij aan:

 • Eenmalige uitgaven: zoals je inschrijving bij de KvK en kantoorinrichting
 • Vaste uitgaven: zoals een zakelijke bankrekening, je webshop software en extra diensten zoals een boekhoudpakket of keurmerk
 • Variabele uitgaven: kosten die je maakt per verkoop of product zoals inkoopkosten, verpakkingsmateriaal en betaal- en verzendkosten

Ook hier hebben we een mooi blog over geschreven. Lees: Webwinkel beginnen: wat kost een webshop?

Webwinkel beginnen kosten

Begin je eigen webshop

En start vandaag nog met het succesvol verkopen van je producten

Start je shop