Gastblog: Moet je een KvK-nummer hebben als je een webwinkel begint?
KvK, Belastingdienst... Veel startende webwinkeliers hebben er wel van gehoord maar vinden het afschrikwekkende termen en hebben geen idee wat ze ermee moeten. Maarten Braun van onze partner ICTRecht geeft uitleg over de juridische kant van het starten van een webwinkel.
Kamer van Koophandel (KvK)
Meld je onderneming altijd binnen één week nadat je van start bent gegaan aan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Na je inschrijving ontvang je een persoonlijk KvK-nummer. Dit nummer dien je op je website en in al je zakelijke communicatie (zoals e-mails, brieven, orders, facturen, offertes etc.) te vermelden. Dit is wettelijk bepaald om fraude zoveel mogelijk te voorkomen.
Handelsnaam
Bij je inschrijving moet je ook je handelsnaam opgeven: de naam waaronder je bedrijf opereert. Je mag meerdere handelsnamen hanteren als je ervoor zorgt dat deze namen zo snel mogelijk (alsnog) ingeschreven worden. Meer informatie over handelsnamen en wanneer ze beschermd zijn vind je hier.
Belastingdienst
Als webwinkelier moet je in sommige gevallen ook aangemeld zijn bij de Belastingdienst. De Belastingdienst hanteert andere criteria voor ondernemers dan de KvK. Het kan dus zijn dat je je niet bij de Belastingdienst maar wel bij de KvK moet inschrijven. Het omgekeerde kan ook maar komt erg zelden voor. Gelukkig is dit in de praktijk zelden een probleem: je kunt je bij de KvK gecombineerd inschrijven voor zowel de KvK als de Belastingdienst. Overigens moet je allebei deze inschrijfnummers wel op je webwinkel vermelden.
Criteria
De Belastingdienst kijkt naar diverse criteria om te beoordelen of je ondernemer bent. Dit ben je als er inkomen en winst te verwachten is. Verder wordt er gekeken naar het aantal uren dat je in de onderneming steekt, de omzet die je haalt en het aantal klanten dat je hebt. Voldoe je niet aan deze criteria, dan ben je fiscaal gezien geen ondernemer maar een freelancer. Je inkomsten worden dan als ‘overige inkomsten’ belast en niet als ‘winst uit onderneming’.
Dit is slechts een inschatting die gemaakt wordt en bij een startende shop is deze inschatting niet altijd gemakkelijk te maken. Bij twijfel is het daarom raadzaam om advies (via een belastingadviseur) in te winnen. Eventueel kun je als je shop een aantal maanden draait naar de belastingdienst gaan. Dan kan er wel een goede inschatting gemaakt worden.
Afhankelijk van je situatie ben je soms toch verplicht btw af te dragen (en gerechtigd deze af te trekken). Als je je ten onrechte niet aanmeldt of verkeerd omgaat met de btw, kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Meld je dus tijdig aan en laat je voorlichten door je boekhouder of een belastingadviseur.
Het grote voordeel van erkend zijn als ondernemer bij de Belastingdienst is dat je in aanmerking kunt komen voor allerlei aftrekposten voor ondernemers, zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Raadpleeg hiervoor je boekhouder. Ook kun je veel informatie vinden op de ondernemerspagina van de Belastingdienst.
Het grote voordeel van erkend zijn als ondernemer bij de Belastingdienst, is dat je in aanmerking kunt komen voor allerlei aftrekposten
Andere instanties
Het kan zijn dat je brieven ontvangt van partijen als de 'Kamer voor Klanten', de 'Gele Gids' of het 'Domeinregister webwinkels'. Men vraagt je dan bijvoorbeeld je inschrijving te controleren (die je niet hebt), of ze suggereren zelfs dat je verplicht bent om je daar aan te melden. In deze voorbeelden gaat het om pogingen tot oplichting, waarbij men het op jouw geld of jouw gegevens heeft voorzien. Als webwinkel ben je alleen wettelijk verplicht tot registratie bij de Belastingdienst en/of de KvK. Heb je een eigen domeinnaam, dan heb je verder nog te maken met de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) die de registratie beheert. Hier hoef je verder niet veel voor te doen, dit regelt Mijnwebwinkel voor je! Enige andere registratie of inschrijving is niet verplicht.
Over ICTRecht
Maarten is Juridisch Adviseur bij onze juridische partner ICTRecht. ICTRecht voorziet je van snel en doeltreffend op maat gemaakt advies. Ook kun je gebruik maken van de generatoren op webwinkelrecht.nl.
m.braun@ictrecht.nl
020 - 663 1941