grow your business with us.

Van loondienst baan naar zelfstandig ondernemer.

Mijnwebwinkel Beauty & Health shop

van loondienst baan naar zelfstandig ondernemer.

Veel webshop eigenaren hebben de droom om uiteindelijk van hun webshop te kunnen leven. Ze verlangen naar de vrijheid die het oplevert om je eigen tijd te kunnen indelen, zelf te kunnen beslissen waaraan je werkt en met wie je samenwerkt. Klinkt goed, toch?

Van loondienst baan naar volledig voor je webshop gaan.

Misschien heb je er zelf ook al weleens aan gedacht om je baan in loondienst op te zeggen en volledig voor je webshop te gaan. Om die stap weloverwogen te kunnen nemen, hebben we de gids 'Van loondienst baan naar zelfstandig ondernemer' voor je samengesteld. Hierin delen we wat erbij komt kijken als je van je webshop je fulltime baan wil maken. De volledige hoofdstukken en een interview met Jinske Verpalen van webshop IMAKIN kun je downloaden via onderstaande knop.

Download de gids

1. Weeg de voordelen en nadelen af

De belangrijkste voordelen van volledig je eigen webshop runnen, noemden we al even: je eigen tijd kunnen indelen, zelf beslissen welke werkzaamheden je doet (en welke taken je uitbesteedt) en kiezen met wie je samenwerkt. Maar er zijn ook nadelen aan zelfstandig ondernemen. Het is belangrijk om deze voor jezelf goed op een rijtje te zetten, zodat je bewust je keuze kunt maken.

Download de gids voor de volledige voor- en nadelenlijst

2. Maak een realistisch financieel plaatje

De grootste drempel om je baan op te zeggen, is misschien wel de financiële onzekerheid die het zelfstandig ondernemen met zich meebrengt. Daarom is het verstandig om eerst een goed beeld te krijgen van je huidige financiële situatie en van de inkomsten die je uit je webshop zou moeten halen om ervan te kunnen leven.

In hoofdstuk 2 van de gids vind je uitgebreide berekeningen van maandelijkse uitgaven bedrijfskosten, verwachtte netto omzet en winst. Ook vertellen we je meer over het opbouwen van een financiële buffer en hoe je jouw financiële plaatje kunt analyseren.

Bekijk alle berekeningen

3. Verzekeringen, pensioen en belasting

Ondernemen is risico nemen Ook al heb je je financiële plaatje helemaal duidelijk, toch kan de echte overstap nog spannend zijn. Je loopt immers toch een financieel risico. “Ondernemen is risico nemen.” is een veelgehoorde uitspraak over ondernemen en voor een groot deel is dat waar. Om verder te kunnen komen met je bedrijf, is het soms nodig om risico te nemen.

Verzekeringen

Een deel van de risico’s kun je wegnemen met verzekeringen. Als ondernemer ben je niet verplicht om je te verzekeren, maar een aantal verzekeringen zijn bij een webshop wel aanbevolen:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Inventaris- en voorraadverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Pensioen

Yes, als ondernemer bepaal je zelf wanneer je met pensioen gaat! Je hoeft niet te wachten tot je 67e (of misschien wel ouder tegen die tijd), maar je AOW wordt wel pas vanaf die leeftijd uitgekeerd. Je moet je er dus zelf voor zorgen dat je voldoende geld hebt om met pensioen te kunnen. Maar hoeveel geld heb je daar eigenlijk voor nodig? Een veelgebruikte richtlijn is 70% van je inkomen voorafgaand aan je pensioen. Er zijn verschillende opties om (aanvullend) pensioen op te bouwen:

  • Sparen
  • Beleggen
  • Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
Lees meer mogelijkheden om pensioen op te bouwen

Belastingen

Als je fulltime gaat ondernemen, verandert er qua belastingen eigenlijk weinig. Je bent als het goed is al gewend om ieder kwartaal aangifte te doen van de omzetbelasting. Alleen aan de jaarlijkse inkomstenbelasting verandert iets. Je ontvangt namelijk geen salaris meer uit loondienst, maar je hebt inkomsten uit je eigen bedrijf. Over deze inkomsten moet je inkomstenbelasting betalen.

Als ondernemer is het verstandig om door het jaar heen al geld opzij te zetten voor de BTWen inkomstenbelasting. Als richtlijn zou je ervoor kunnen kiezen om hiervoor 10% van al je inkomsten (incl. BTW) opzij te zetten, maar een ander percentage kan op jouw situatie van toepassing zijn. Als je hier meer over wil weten is de ‘Profit First’-methode een aanrader. Door alvast geld voor belastingen opzij te zetten, voorkom je verrassingen wanneer je je belastingaangifte gedaan hebt en kun je fluitend je belasting betalen.

van loondienst baan naar ZZP.

Veel webshop eigenaren hebben de droom om uiteindelijk van hun webshop te kunnen leven. Geldt dit ook voor jou maar heb je de stap nog niet durven zetten? Download dan de gratis gids ' van loondienst naar zelfstandig ondernemer'.

today is the day.

Enthousiast geworden? Waar wacht je nog op? Start dan nu jouw eigen webshop!

Mijnwebwinkel webshop starten