02 maart 2017

Keurmerk? Aan deze 8 punten moet je webshop voldoen

Mark Teurlings
Voorzitter | Stichting Webshop Keurmerk

Je hebt een webwinkel en wilt veiligheid uitstralen naar de consument. Dat kan door middel van een webshop keurmerk. Hiermee weet je bezoeker dat je shop voldoet aan de nieuwste wetgeving en is gekeurd door de instantie die het keurmerk heeft uitgegeven. Maar dan moet je shop wel aan een aantal punten voldoen.

In dit eerdere blog lees je meer over het belang van een webwinkel keurmerk en waar je keurmerken op kunt beoordelen.

Om in aanmerking te komen voor een keurmerk moet je een aantal punten op je webshop plaatsen die zullen worden gekeurd:

In je Algemene Voorwaarden staat beschreven welke regels er gelden rondom de verkoop van je producten en/of diensten. Het is belangrijk dat deze Algemene Voorwaarden voldoen aan de nieuwste wetgeving. In overleg met de consumentenbond hebben Stichting Webshop Keurmerk en Thuiswinkel Waarborg daarom een standaard set Algemene Voorwaarden opgesteld die wanneer nodig worden bijgewerkt. Stichting Webshop Keurmerk en Thuiswinkel Waarborg zijn de enige keurmerken die worden gesteund door de Consumentenbond.

Om persoonlijk over te komen, laten veel webwinkeliers het gezicht achter de webwinkel zien, maar dat is voor de wet nog niet voldoende. Op je webwinkel moet een contactpagina staan met daarop: je bedrijfsnaam, vestigingsadres (een fysiek adres, geen postbus), alle contactmogelijkheden die je aanbiedt (telefoonnummer, faxnummer en e-mailadres). Daarnaast moet je het inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel en het BTW-nummer vermelden.

Het is belangrijk dat je jouw bezoekers goed informeert over het ontbindingsrecht en een modelformulier aanbiedt waarmee de consument van zijn koop kan afzien. De kosten voor de retourzending zijn wettelijk gezien voor de consument. Vermeld dit wel goed op je site, anders zijn ze alsnog voor jezelf. Je kunt ervoor kiezen om de kosten zelf te vergoeden, maar dit is niet verplicht.

Als de volledige bestelling teruggestuurd wordt, dan moet je de kosten van de bestelling én de heen-verzendkosten vergoeden. Houd je klant een of meerdere artikelen uit de bestelling, dan krijgt hij alleen de kosten van de rest van de bestelling terug. Het aankoopbedrag inclusief de heen-verzendkosten moeten binnen 14 dagen na ontbinding terugbetaald worden.

Als je kiest voor een keurmerk via Stichting Webshop Keurmerk ontvang je een standaardtekst met de juiste informatie, zodat hier geen verwarring over kan ontstaan.

Heb je een Mijnwebwinkel webshop? In dit support item wordt uitgelegd hoe je een herroepingsformulier toe kunt voegen aan je shop

Om in aanmerking te komen voor een keurmerk dien je informatie te geven over de betaalmethoden die je aanbiedt. Naast het vermelden van de betaalmogelijkheden, is het verplicht om de mogelijkheid achteraf betalen aan te bieden. Je mag namelijk maximaal 50% van het aankoopbedrag aan vooruitbetaling eisen. De andere 50% moeten consumenten achteraf mogen betalen. Daarom moet je altijd minstens één betaalmogelijkheid aanbieden waarmee men (deels) achteraf kan betalen, denk aan AfterPay.

Naast informatie over betalen, dient er ook informatie over de verzendkosten op je shop te staan. Deze informatie kun je kwijt onder veelgestelde vragen of FAQ. Het is onvoldoende om deze informatie alleen in je Algemene Voorwaarden op te nemen.

Bij transacties met consumenten is de btw onderdeel van de prijs. Dit betekent dat je alle bedragen inclusief btw moet weergeven. Hier vind je meer info over btw.

Het is belangrijk om conform de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) te handelen. Dat wil zeggen dat je maatregelen neemt om persoonsgegevens te beschermen. In je Privacy Policy beschrijf je hoe je met deze gegevens omgaat. Het is wettelijk verplicht om een privacyverklaring in je shop op te nemen. 

Naast een contactpagina (punt 2) moet er ook een klachtenpagina op je shop staan. Op deze pagina informeer je de koper hoe hij of zij een klacht kan indienen en hoe je hiermee omgaat. Het advies is om een onderdeel klachtenafhandeling op te nemen binnen bijvoorbeeld je klantenservice-pagina's. Krijg je een klacht en kom je hier samen met de consument niet uit? Wanneer je bent aangesloten bij Stichting Webshop Keurmerk of Thuiswinkel Waarborg ben je automatisch aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie(SGC)

Over Stichting Webshop Keurmerk

Stichting Webshop Keurmerk is het grootste keurmerk in Nederland. Als je kiest voor een keurmerk via Webshop Keurmerk ben je o.a. automatisch gratis aangesloten bij Emota en ontvang je gratis juridisch advies. Webshop Keurmerk wordt gesteund door de Consumentenbond en is aangesloten bij de SGC. Kijk voor meer informatie over de punten of het keurmerk op www.keurmerk.info of mail naar info@keurmerk.info.

Mijnwebwinkel gebruikers krijgen een korting van 6 maanden voor het eerste jaar! In plaats van €195,00 betaal je slechts €97,50 voor een jaar. 

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.