08 september 2015

Gastblog: tips voor een goed ontwerp

Michelle Brouwers
Oprichtster/mede-eigenaresse | Ontwerpmijnwebwinkel

Er komen jaarlijks duizenden webwinkels bij. Inmiddels zijn er in Nederland meer online winkels dan fysieke winkels en in België worden er in 2016 maar liefst 5.000 nieuwe webshops verwacht. De vraag luidt: hoe ga jij met jouw webwinkel opvallen in die massa? Onze partner Ontwerpmijnwebwinkel geeft je 6 tips voor een goed ontwerp.

Zoals je in een fysieke winkeletalage snel even naar binnen gluurt, heb je ook in de online wereld snel je eerste indruk gevormd. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je slechts tot 3 seconden de tijd hebt om je bezoekers te overtuigen om verder te kijken in je webwinkel. Naast het productaanbod wegen ook de sfeer en een betrouwbare uitstraling mee in dit besluit. Er moet geprikkeld worden om uiteindelijk te ‘converteren', ofwel; iets te kopen. Hier volgen een aantal tips voor een onvergetelijke eerste indruk bij je bezoekers.

Straal het gevoel uit dat bij je product en visie past. Een unieke identiteit van jouw online onderneming is iets om natuurlijk trots op te zijn én het verkoopt beter! Als bezoeker wil je een uitstraling die betrouwbaar overkomt en waar je jezelf aan kunt meten. Een goede naam, logo en huisstijl zijn hier van essentieel belang.

Zorg voor een duidelijke focus op de homepagina van je webwinkel. Met een goede CTA (call to action, zoals een 'koop nu' knop) stuur je je bezoekers in de juiste richting waardoor deze een goede customer journey ervaart.

Ziet je bezoeker door de bomen het bos niet meer? Dan haakt hij af en gaat hij zijn zoektocht naar het product elders voortzetten. Dat willen we natuurlijk niet. Zorg ervoor dat je webwinkel een gestructureerde navigatie heeft. Deze navigatie is de rode draad door je webwinkel. Gebruik maximaal 6 hoofdcategorieen en plaats hieronder eventueel je subcategorieën.

Wit oogt professioneel en staat voor orde en ruimtelijkheid. Er is een reden dat tekst al eeuwen zwart op wit wordt gepresenteerd. Wij gebruiken wit in onze ontwerpen en we zorgen voor voldoende witruimte rondom belangrijke designelementen.

Kleur in je webwinkel is goed, maar maak er geen bonte kermis van. Gebruik een set van maximaal 3 basiskleuren en zorg voor voldoende contrast. Zo blijven je kleuren herkenbaar en je teksten leesbaar. 

Beoordelingen zijn essentieel voor je webwinkel. ‘Als anderen het goed vinden, vind ik het vast ook goed’. Zorg dat je reviews een prominente plek krijgen in je ontwerp en dat ze goed leesbaar zijn.

Als bezoeker wil je een uitstraling die betrouwbaar overkomt en waar je jezelf aan kunt meten.

Zit je boordevol ideeën voor je ontwerp maar je komt er niet uit? Ontwerpmijnwebwinkel is onze exclusieve ontwerp partner en kan jou helpen bij het creëren van de perfecte uitstraling en gebruiksvriendelijkheid van jouw webwinkel.

Een team van creatieve vormgevers en webdesigners staat voor je klaar om jouw wensen om te toveren in een uniek, professioneel en onderscheidend webwinkelontwerp.

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.