De kleineondernemersregeling (KOR): dit moet je weten!

AdobeStock_208067609 (1) [Omgezet]_1.png

Per 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling (KOR). Wil je deze regeling vanaf 2020 gebruiken? Dan moet je zorgen dat je aanmelding vóór 20 november 2019 binnen is. Maar hoe zit het eigenlijk met die KOR? Komt jouw shop ervoor in aanmerking? Geen paniek! In dit blog helpen we je op weg met de juiste keuze.

Spelregels kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling is niet nieuw. De spelregels veranderen wel. De verschillen tussen 2019 en 2020 vind je op de website van de belastingdienst. Hier brengen we je op de hoogte van de spelregels voor 2020. 

  1. Je hebt een btw-nummer.
  2. Je jaaromzet is niet hoger dan 20.000 euro.

Voldoe je aan bovenstaande regels? Dan schrijft de regeling voor dat je vrijgesteld wordt van btw. Dit betekent dat:

  • De korting op de btw vervalt per 2020.
  • De ontheffing van de administratieve verplichting vervalt.
  • Je geen btw aangifte meer hoeft te doen (in uitzonderlijke gevallen moet dit nog wel).
  • Je geen btw aan je klanten mag rekenen.
  • Je geen btw meer vermeldt op de facturen.
  • Je niet verplicht bent om facturen te sturen.
  • Je betaalde btw niet terug kunt vragen.

Deze regeling geldt ook voor stichtingen, verenigingen, en BV's. 

Voordelen KOR

Voor een startende onderneming kan het voordelig zijn om deel te nemen. Zeker als je verwacht dat je tijd nodig hebt om je bedrijf op te bouwen. Je hebt nog geen administratieve verplichting richting de Belastingdienst wat een hoop werk kan schelen. Ook kan het schelen in de kosten die je maakt voor bijvoorbeeld hulp bij het doen van jouw administratie en/of btw-aangifte.

Nadelen KOR

Als deelnemer aan de KOR ben je potentieel minder interessant voor zakelijke afnemers, omdat zij (mits zij btw kunnen aftrekken) de btw niet meer terug kunnen vragen. Hierdoor bestaat de kans dat je duurder bent dan een concurrent. Ook kun jij voor investeringen en gemaakte kosten de btw niet terug vragen.

Daarnaast geldt je keuze voor de KOR minimaal 3 jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt. Wisselt jouw jaaromzet sterk en kom je een jaar boven de 20.000 euro uit. Dan vervalt de KOR en kom je 3 jaar lang niet opnieuw in aanmerking.

Gebruikmaken van de KOR? We hebben iets voor je.

Je bent eruit! Je wilt gebruikmaken van de KOR. Dit houdt in dat je geen btw meer mag rekenen over je producten. Moet je dan al je producten afgaan om de btw te verwijderen? Nee hoor! We bieden je de mogelijkheid om over je gehele shop wel of geen belasting (en dus btw) te rekenen met 'Belasting rekenen' (zie afbeelding). Met één druk op de knop verwijder jij de btw op alle producten. Check het hier in de beheeromgeving. Je rekent dan geen btw meer op je producten, tenzij je voor meer dan €10.000 verkoopt buiten Nederland, maar binnen de EU. Dan moet je namelijk btw rekenen van dat land, omdat je in dat land niet binnen de KOR regeling valt. Je vindt hierover meer informatie in dit artikel. 

Word je gaandeweg wel btw-plichtig, omdat de zaken goed gaan? Geen probleem, met één druk op de knop zet je de belasting voor je gehele shop gemakkelijk weer aan. 

De instelling om de btw uit te zetten voor Nederland

Het is 20 november geweest. Wat nu?

No worries, je kunt je nog steeds aanmelden voor de KOR. Schrijf je je na 20 november in, dan schuift de ingangsdatum alleen op naar het eerstvolgende tijdvak. Schrijf je je net na 20 november in, dan geldt de KOR-regeling voor jou dus vanaf 1 april 2020. 

Meer informatie?

Lees dan onderstaande blogs van de KvK en de Belastingdienst: