AI inzetten bij het starten van je webshop.

AI inzetten voor je webshop

Artificial Intelligence is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld. Naast de hype, kan het jou ook goed helpen bij het starten van een webshop. Als startende webwinkelier kan AI veel dingen uit handen nemen, net wat makkelijker maken of tijd besparen. In dit blog lees je hoe AI ingezet kan worden in de verschillende fases van het starten van een webshop.

1. Product en doelgroep kiezen.

Misschien heb je al een idee over wat voor producten of diensten je wil gaan verkopen. Zo niet? Vraag dan eens inspiratie aan ChatGPT! Stel bijvoorbeeld de vraag: Welk product kan ik gaan verkopen in de categorie beauty? Je krijgt verschillende ideeën waar je inspiratie over kan opdoen. Bij het kiezen van een product is het wel belangrijk om ook marktonderzoek te doen, in dit geval trends in de beauty-industrie te volgen en alvast na te denken wat jouw productassortiment onderscheidt van de concurrentie.

Stel dat je bijvoorbeeld veganistische make-up wil gaan verkopen, dan kun je ChatGPT vragen: "Wat is de doelgroep van veganistische make-up op basis van demografische, geografische, sociaal-economische en psychografische factoren?" De antwoorden die je krijgt, zijn misschien wat algemeen, maar kunnen je inspireren voor verder onderzoek naar deze doelgroepen.

ChatGPT

2. Een bedrijfsnaam kiezen.

Een unieke bedrijfsnaam die past bij jouw producten of diensten en de branche waarin je actief wil zijn is belangrijk voor een goede branding van je merk. Ken je de volgende bedrijfsnaamgeneratoren al? Business Name Generator en Panabee kunnen je inspiratie geven en laten je krachtige namen leren kennen die je zelf misschien niet had bedacht. Vul relevante woorden in die passen bij jouw producten of diensten om zo ideeën voor een bedrijfsnaam en slogan te genereren.

Zodra je een passende bedrijfsnaam hebt gevonden, kun je gebruikmaken van tools zoals Namechk, waarmee je kunt controleren of een domeinnaam nog beschikbaar is, evenals bijbehorende gebruikersnamen op sociale mediaplatforms. 

Als je een beschikbare domeinnaam hebt gevonden, is het verstandig om deze zo snel mogelijk vast te leggen. Dit kun je doen via Mijnwebwinkel, waar je je kunt registreren en eenvoudig jouw gewenste domeinnaam kunt vastleggen. Door je domeinnaam te registreren, zorg je ervoor dat deze van jou is en kun je deze gebruiken voor je webshop.

Naast de stappen die je doorloopt in dit blog, zijn er nog een aantal stappen die jouw klaarstomen voor het starten van je webwinkel. Benieuwd naar alle stappen?

Download dan de gids: De basis voor een goede webwinkel.

3. Producten toevoegen.

Een webshop is natuurlijk niet compleet zonder producten. Bij het inrichten van je webshop heb je productfoto's en productteksten nodig. Gelukkig kan AI je hierbij helpen:

  • Flair.ai: met Flair's AI heb je geen fotostudio nodig om indrukwekkende productfoto's te maken. Beschrijf simpelweg in welke setting jouw product moet staan en Flair creëert een afbeelding. Of het nu een flesje drinken in een tropisch regenwoud is of een voetbal in de bergen, binnen enkele seconden is jouw productfoto gereed.

  • Cleanup.pictures: wil je ongewenste objecten, mensen of teksten uit een foto verwijderen? Dan kun je gebruikmaken van Cleanup.pictures die dit moeiteloos voor je doet.

  • CopyMonkey.ai: de AI-tool CopyMonkey helpt je bij het optimaliseren van productteksten. Het algoritme genereert geoptimaliseerde keywords en beschrijvingen, waardoor je organisch op de eerste zoekresultatenpagina verschijnt. Zorg wel dat je CopyMonkey als inspiratie gebruikt en niet alles kopieert. Een volledig gegenereerde tekst op je website  kan ervoor zorgen dat Google je afstraft en je daardoor niet hoog in de zoekresultaten komt.

Verder kun je ook nog gebruik maken van Wordsmith, en Copy.ai. Deze AI tools kunnen  je helpen bij het genereren van productbeschrijvingen, blogposts en andere content voor je webshop.

Producten in webshop

4. Meer bezoekers naar je webshop trekken.

Veel mensen vragen zich af: Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn webshop? Door marketing in te zetten kun je ervoor zorgen dat je webshop beter vindbaar is en er meer bezoekers naar je webshop komen. AI tools die je daarbij kunnen helpen zijn:

  • SemRush AI, SemRush AI biedt verschillende tools voor het creëren van content, geeft suggesties voor SEO-verbeteringen zoals het toevoegen van zoekwoorden en bevat een reeks van contentmarketing tools voor uitgebreide SEO-activiteiten.
  • Ahrefs, biedt een aanpak voor SEO, waarmee je zowel je eigen site als die van concurrenten analyseert, zoekwoorden ontdekt, content-ideeën genereert en jouw zoekmachineposities bijhoudt. Hierdoor kun je jouw online aanwezigheid verbeteren en je concurrentiepositie versterken.

Deze tools kunnen je helpen bij het opzetten van je webshop. AI blijft zich in een ongekend hard tempo ontwikkelen, dus ga vooral ook zelf nog op onderzoek uit als je ergens tegenaan loopt tijdens de start van je onderneming. Alle stappen nog eens lezen voor het maken van je eigen webshop?

Download dan de gids: De basis voor een goede webwinkel.