Nu beschikbaar: nieuwe btw-instellingen

AdobeStock_425241599.jpeg

Vandaag, 1 juli 2021 gaan de nieuwe Europese btw-regels van kracht. Misschien niet het leukste waar jij je als webwinkelier mee bezig wilt houden, maar wel belangrijk. Om je te ontzorgen, hebben we de btw-instellingen aangepast. Verkoop je jouw producten in andere EU landen buiten Nederland? Lees dan snel verder!

Wat houden de nieuwe regels in?

Behaal (of verwacht je) met jouw Nederlandse webshop een jaaromzet van €10.000 of meer met verkopen aan consumenten* in EU-landen buiten Nederland? Dan breng je voortaan het btw tarief in rekening van het land waar je klant gevestigd is. Wanneer je omzet in andere EU-landen onder de €10.000 per jaar blijft, dan mag je het Nederlandse btw-tarief in rekening blijven brengen.

* De regeling geldt niet voor B2B verkopen

Hoe werkt het?

Voorheen waren er verschillende drempelbedragen voor elk EU-land. Dit is nu gelijk getrokken naar één drempelbedrag van €10.000. Als je onder dit drempelbedrag valt, mag je gewoon het Nederlandse btw-tarief hanteren. Is je omzet in andere EU-landen meer dan €10.000? Dan breng je het btw-tarief in rekening van het land waar je klant gevestigd is. 

Dit klinkt vrij ingewikkeld, maar de nieuwe regels maken het juist gemakkelijker. Waar je voorheen lokaal btw-aangifte deed in het land waarnaar je hebt verkocht, kun je met behulp van de unieregeling in één keer het totale btw-bedrag betalen.

Hoe kan jouw shop hieraan voldoen?

Om te zorgen dat jouw shop wettelijk kan voldoen aan de nieuwe regels, hebben we de btw-instellingen in het beheer aangepast. Onder het menu Online bestellen/Btw & Prijsweergave kun je voortaan het volgende instellen:
 

  • Prijsweergave: stel in of je jouw producten in- of exclusief btw toont, in welke valuta en hoe je de bedragen wilt weergeven (voorheen stelde je dit in bij het artikel zelf, voortaan gelden deze instellingen voor de hele regio). 
  • Btw instellingen: stel in hoe jouw webshop omgaat met btw bij verkoop aan consumenten. Je kunt de verzend- en betaalkosten bewerken en aangeven wat de uitzonderingen zijn. Je vestigingsregio staat automatisch ingesteld op basis van je winkelgegevens. Maak je gebruik van de KOR? Kies hier dan voor ‘Vrijgesteld van btw’. 
     

Wijziging bij je product instellingen
Voorheen stelde je het btw-tarief in bij het product, maar dit is vervangen door een vinkje waarin je aangeeft dat je btw heft op dat product. Wij zorgen ervoor dat alle btw-tarieven die er nu in staan, netjes volgens het tarief van je vestigingsregio worden ingesteld.

  • Lokale btw-tarieven: hier stel je in welke btw-tarieven van toepassing zijn wanneer je in een regio omzet behaalt boven de drempelwaarde van die regio en daar belastingplichtig wordt. Er wordt hier automatisch rekening gehouden met of het land een EU land is. Alle regio’s kun je individueel bewerken.

Omdat de Verenigde Staten geen EU land zijn, valt deze buiten de nieuwe btw-regels. 

Ons development team heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om deze functie op tijd af te krijgen. We hopen dat jullie er blij mee zijn.

Al je huidige btw-tarieven die bij je producten staan, zijn automatisch overgezet naar de nieuwe instellingen. Loop dit dus nog even na bij je producten, zodat het meteen goed staat.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker ;-) 
 

Heb je nog vragen?

Wij helpen je graag

Neem contact op