Hoe financier je een online onderneming?
Verreweg de meeste gebruikers van Mijnwebwinkel beginnen vrij klein en betalen alles uit eigen zak. Als jij met je webwinkel direct in je levensonderhoud wilt voorzien, kan het zijn dat je wat groter wilt beginnen. Dan is het niet ondenkbaar dat je tijdens de opstart al tienduizenden euro’s kosten moet maken. Bijvoorbeeld vanwege voorraadkosten of het inrichten van je magazijn. Hoe financier je dit?
De instap bij Mijnwebwinkel is vrij laagdrempelig. Hoewel een abonnement voor webshop software elke maand misschien best veel geld lijkt, is dat een stuk goedkoper dan wanneer je een ergens een winkelpand moet huren of wanneer je een bedrijf begint waarbij je vooraf allerlei machines of gereedschap moet inslaan.
Maar naast de software maak je meestal ook andere kosten en die kunnen flink oplopen. Als je nog voor de feestdagen een enorme voorraad wilt aanleggen, een professioneel design laat ontwerpen of direct een serieus magazijn wilt inrichten, dan kan het zijn dat je direct tienduizenden euro’s nodig hebt. Hiervoor zijn verschillende oplossingen, al blijft het financieren van een webshop niet eenvoudig.
Lenen bij de bank kan tot 5000 euro
Het nadeel van een webshop is dat er weinig onderpand is. Want jij vindt jouw voorraad veel waard, als de bank hier eigenaar van wordt - wanneer je een lening niet terugbetaalt - kan die daar meestal niet zo veel mee. Ook magazijnstellingen of een paktafel zijn voor een bank eigenlijk niets waard. Hierdoor is het hoogst onzeker of de bank iets van zijn geld terugziet als jij in de betalingsproblemen komt.
Toch zijn er wel wat mogelijkheden. Als je een zakelijke rekening opent, kun je hierbij soms een optie tot rood staan bij afspreken of een creditcard bij afsluiten. Hiermee kun je in bepaalde gevallen tot zo’n 5000 euro financieren. Maar veel verder gaat een bankkrediet voor starters meestal niet.
Startkapitaal
Zoek je vooral geld om op te starten? Dan heeft het weinig zin om online bij spelers offertes aan te vragen. Vrijwel alle partijen kijken naar je omzet- of rekening historie. Als je nog moet beginnen, zijn er eigenlijk maar een paar opties. Soms kun je geld lenen via het UWV. Bijvoorbeeld wanneer je een eigen bedrijf begint vanuit een uitkering. Een alternatief is Qredits. Deze partij biedt startkapitaal als je een goed ondernemingsplan kunt laten zien.
Als je de start niet met je eigen spaargeld kunt financieren, kan een lening van vrienden, kennissen of familie een optie zijn. Fiscaal wordt dit meestal gezien als durfkapitaal omdat het doorgaans loopt via een achtergestelde lening. Dit betekent dat de persoon die jou geld uitleent bij problemen achteraan in de rij komt te staan bij de curator.
Voorraad kun je met vreemd vermogen financieren
Ben je eenmaal begonnen en wil je opschalen? Een kostenpost die dan veel druk op je rekeningstand kan geven is je voorraad. De eerste aankopen moet je meestal zelf voorschieten. Als je voor de feestdagen extra producten op voorraad wilt hebben, kun je soms kiezen voor leverancierskrediet. Dat lijkt makkelijk, maar het is wel slim om goed te berekenen welk rentepercentage je op jaarbasis betaalt.
Kan het niet via de leverancier of rekent die te hoge kosten? Dan is het meestal ook lastig via de bank. Online fintechs die dan wel interesse hebben zijn Kredietvooruit.nl, waar je tot 250.000 euro kunt lenen, en EMF Finance die een voorschot biedt op pintransacties of een voorschot biedt via je payment service provider.
Online krediet
Wil je geld lenen voor een investering of een uitbreiding? Bijvoorbeeld omdat je een concurrent wilt overnemen of een grote marketingcampagne vooruit wilt financieren. Dan kun je een zakelijk krediet afsluiten bij InvoiceFinance, Funding Circle of New10. Dit kun je vergelijken met rood staan bij de bank. Deze drie spelers kijken sterk naar je recente rekening historie, waardoor dit soort partijen vooral interessant zijn voor bedrijven die groeien en daarvoor extra geld nodig hebben.
Crowdfunding
Een financieringsaanvraag via crowdfunding is erg tijdsintensief en je moet dan vaak ook met je billen bloot. Daarnaast is dit zelden de goedkoopste lening. Toch kiezen online bedrijven graag voor crowdfunding, want het kan ook zorgen voor extra naamsbekendheid of zelfs extra marketingmogelijkheden.
Je campagne komt met een beetje geluk bij best een kapitaalkrachtige doelgroep onder de aandacht. Ideaal voor webshops die mikken op een wat hoger segment. Via Geldvoorelkaar.nl of Collin Crowdfund kun je jouw bedrijf op deze manier bij een groot aantal mensen in de kijker spelen.
Als jij graag zelf de campagne promoot en je investeerders ook nog een extraatje kunt bieden, is CrowdAboutNow een interessant platform. Hier moet je wel zelf campagne voeren maar als jij een loyale doelgroep hebt die best wat wil investeren als ze als eerste jouw collectie te zien krijgen, betere leveringsvoorwaarden ontvangen of een ander extraatje krijgen, is dit platform het meest geschikt voor jou.
Over Dirkjan Vis
Dit artikel is geschreven door Dirkjan Vis. Hij is eigenaar van internetuitgeverij Eurolutions, waarmee hij diverse online uitgaven heeft die gericht zijn op (startende) webwinkeliers en online ondernemers. Bekende sites zijn Ondernemen & Internet, Investeerders.nl en Ecommerce News.