27 onmisbare tools om je productiviteit te verhogen!

DSC_8525.png

In ons blog ‘8 handige thuiswerk-tips’ gaven we je tips om productief en gefocust te blijven tijdens het thuiswerken. In dit blog zetten we 27 handige productiviteitstools voor je op een rijtje die je helpen het maximale uit je tijd te halen.

Tip: Het is een lang artikel. Heb je nu geen tijd of wil je alle informatie nog eens rustig teruglezen? Download het artikel als gids.

To-Do & Checklists

Ben jij ook iemand die het liefste overal lijstjes van bijhoudt? Dan ben je goed bezig! Het blijkt dat checklists een goede manier zijn om je productiviteit een flinke boost te geven. Je kunt hiervoor natuurlijk papieren lijstjes gebruiken, maar tegenwoordig zijn er veel handige apps op de markt.

1. Remember the Milk

Met Remember the Milk houd je gemakkelijk al je checklists digitaal bij in je smartphone. Haal je to do’s uit je hoofd en stop met denken aan wat je nog allemaal moet doen. Remember the Milk onthoudt het voor je en stuurt je herinneringen wanneer je iets moet doen. 

Prijs: Gratis of $39.99 per jaar (iOS, Android, Chrome extensie).

2. Any.do
Any.do is een fijne app om je dagelijkse taken mee te plannen. Any.do biedt overzichtelijke lijstjes voor ‘today, tomorrow en someday’, die je gemakkelijk aan kunt passen. Ontvang een herinnering voor je afspraken en gebruik de app via je verschillende apparaten.

Prijs: Gratis (iOS, Android, Chrome extensie).

3. Notion 
Lijstjes-fanaten kunnen hun hart ophalen met Notion. Notion is de alles-in-een oplossing voor agenda’s, takenlijstjes en notities. Volgens Notion zelf heb je veel andere tools niet meer nodig op het moment dat je gebruikmaakt van hun app.

Prijs: Gratis tot 1000 bestanden (iOS en Android).

4. Microsoft To Do

Krijg meer gedaan met Microsoft To Do. Maak een dagelijkse planning en voeg mappen en subtaken toe. Microsoft To Do is de opvolger van de bekende tool ‘Wunderlist’ en je kunt dan ook je Wunderlist taken importeren.

Prijs: Gratis of $39.99 per jaar (iOS, Android, web app).

5. Todoist
Creëer rust en ruimte in je hoofd met Todoist. Alle taken die in je opkomen, zet je direct op je to-do lijst. Je kunt deze vervolgens prioriteren en labelen. Handig: Todoist werkt op alle platformen en systemen, waardoor je er altijd bij kunt.

Prijs: Gratis of €3/€5 per maand (iOS, Android).

6. Clear

Wil jij je eigen to-do lijstjes zelf kunnen customizen? Dan is Clear iets voor jou. Handig, deze app werkt goed samen met je Apple Watch! 

Prijs: €4,99 (iOS).

7. Trello

In Trello kun je één groot projectbord aanmaken waarin je to do’s kunt toevoegen en afvinken. Ook handig voor als je samenwerkt! Voeg de ander toe aan jouw Trello bord en vink samen jullie to do’s af.

Prijs: gratis (Android, iOS)

Notities

Krijg jij ook op de gekste plekken inspiratie en kom je overal toffe ideeën tegen die je wilt bewaren? Notitie apps helpen je dingen te onthouden en waardevolle ideeën te bundelen.

8. Day One

Day One is dé journaling app voor het bijhouden van je notities en gedachten voor iOS gebruikers. De app heeft een hele gebruiksvriendelijke interface en slaat je notities direct op in de Cloud. Ook worden al je aantekeningen tussen je iPhone, iPad en Macbook automatisch gesynchroniseerd.

Prijs: Gratis (iOS).

9. Evernote
Evernote is al jarenlang één van de meest gedownloade productiviteit apps op de markt. Het programma synchroniseert voortdurend tussen je verschillende apparaten, zodat je je notities altijd bij de hand hebt. Je kunt foto's, PDF's en zelfs handgeschreven notities opslaan. Ook is Evernote handig voor het bijhouden van to-do-lijsten.

Prijs: Gratis (iOS, Android, Chrome extensie).

10. Google Keep

Google Keep is een fijne app voor lijstjes en notities. Je kunt notities intypen, inspreken, fotograferen of met een pen op het scherm tekenen. Als je tekst inspreekt, wordt de audio automatisch omgezet in tekst. Op basis van tijdstip of locatie kun je jezelf een herinnering sturen van wat je nog moet doen. De tool is erop gericht om ideeën te bewaren die je anders zou vergeten en heeft verder niet heel veel extra functies. Wel kun je bepaalde typen notities van een kleur voorzien, waardoor je ze sneller herkent of kunt categoriseren.

Prijs: Gratis (iOS, Android, Chrome extensie).

Workflow & Timemanagement

Deze apps helpen je om effectiever te werken aan je taken en verhogen daarmee je productiviteit.

11. Tomato Timer
Een van de bekendste technieken om je productiviteit te verhogen, is de pomodoro techniek. Bij deze techniek ben je 25 minuten volledig gefocust en neem je vervolgens 5 minuten een korte pauze. Een handige tool hiervoor is de Tomato Timer (vernoemd naar een kookwekker in tomaat vorm).

12. TickTick
Niet te verwarren met TikTok: TickTick. Dit is een taakmanagement-app. Dat betekent dat je er een heleboel lijstjes in kwijt kunt. Zoals de naam doet vermoeden is het een app die vooral om timemanagement gaat. Met TickTick kun je een ‘Pomo Timer’ zetten en de hiervoor genoemde pomodoro techniek beoefenen.

Prijs: Gratis (iOS, Android).

13. Coach.me

Coach.me is gericht op het aanleren van gewoontes, zoals regelmatig sporten, studeren of je mailbox bijhouden. In de app kun je doelen opgeven, herinneringen ontvangen, en behaalde doelen afvinken en bijhouden. Alleen al het bijhouden via de app bevordert de motivatie om dagelijks aan je doelen te werken.

Prijs: Gratis, tegen betaling krijg je begeleiding door een echte coach (iOS, Android).

14. Forest

Forest is een handige app om je productiviteit een boost te geven. In feite maakt deze app gebruik van de Pomodoro techniek, maar dan met een speelse twist. Je stelt een tijd in waarin je aan één stuk door wilt werken (bijv. 50 minuten). Als het je lukt om 50 minuten geconcentreerd te werken, is er aan het einde een mooie boom gegroeid. Wanneer je je telefoon in de tussentijd voor iets anders gebruikt, is de boom niet verder gegroeid en heb je gefaald. Uiteindelijk is je doel om een heel bos vol bomen te planten.

Prijs: $1.99 (iOS, Android).

15. Toggl
Toggl is ‘time tracking software’ en geeft inzicht in je tijdsbesteding. Houd eenvoudig bij met welke taken je bezig bent geweest en hoelang. Zo kun je analyseren hoe je nóg effectiever kunt worden.

Prijs: Gratis (iOS, Android, Chrome Extensie).

Concentratie

Problemen om je focus bewaren? Deze tools helpen je je concentratievermogen te verbeteren waardoor je meer gedaan krijgt.

16. Freedom

Herken je het? Je hebt met jezelf afgesproken om flink meters te maken, maar voor je het in de gaten hebt, heb je weer een uur door Instagram gescrollt. Met Freedom voorkom je dit. De extensie zorgt ervoor dat je maar een bepaald aantal minuten per dag op tijdrovende sites kunt besteden en blokkeert ze de rest van de dag zodra je dit maximum hebt bereikt. Het zal zorgen voor wat afkickverschijnselen maar je productiviteit ten goede komen ;-)

Prijs: vanaf $2,42 per maand (iOS, Android).

17. Digital Wellbeing 

Net als Freedom, geeft deze app van Google een duidelijk overzicht in je telefoongebruik, met de schermtijd van apps en het aantal keren dat je je telefoon hebt ontgrendeld. Je kunt bij elke app een tijdlimiet instellen. Als de toegestane tijd verstreken is wordt de app automatisch afgesloten. Voor een betere nachtrust kun je instellen dat Digital Wellbeing vanaf een bepaalde tijd je scherm dimt en je afschermt voor inkomende berichten.

Prijs: Gratis (Android).

18. QualityTime
Ook QuailtyTime is er voor gemaakt om je schermtijd te verminderen. Heb je een Android-telefoon? Download dan QualityTime voor je ‘digital diet’. Met QualityTime krijg je inzicht in je schermtijd, kun je limieten instellen per app en precies bijhouden hoeveel tijd je er per dag aan spendeert.

Prijs: Gratis (Android).

19. Momentum

Momentum helpt je om gedurende de dag je focus te behouden. Wanneer je Chrome start, verschijnt een persoonlijk welkomstbericht met een inspirerende quote. Vervolgens vul je je doel voor de dag in. Bij het openen van ieder nieuw tabblad krijg je deze boodschap te zien, zodat je je focus behoudt en productief blijft.

Prijs: Gratis (Chrome extensie).

20. Dayboard

Dayboard opent in ieder nieuw tabblad een to-do lijst. Je vult zelf vijf taken in die je wilt doen. De focus mode zorgt ervoor dat je iedere keer wanneer je een nieuw tabblad opent, je de belangrijkste taak te zien krijgt. Zo voorkom je dat je opeens per ongeluk op Facebook belandt ;-)

Prijs: Gratis.

21. Donothingfor2minutes

De naam zegt het al: op Donothingfor2minutes hoef je gedurende twee minuten even helemaal niets te doen. Je luistert naar kalme en rustgevende geluiden en zodra je je muis of toetsenbord aanraakt, begint de teller opnieuw. Op deze manier kom je mentaal even tot rust, waarna je vervolgens weer extra hard aan het werk kunt.

22. Noisli
Doe de deur dicht, doe een koptelefoon op en zet rustgevende muziek op. Met Noisli kies je jouw favoriete playlists met de keuze uit verschillende rustgevende geluiden. Hiermee creëer je de perfecte omgeving om in alle rust te werken en je focus te vinden.

Prijs: Gratis (iOS, Chrome extensie).

23. Instapaper

Tijdens het werken wordt je regelmatig afgeleid: een artikel dat je graag wilt lezen of een nieuwe site die je graag wilt bekijken. Met Instapaper kun je artikelen op internet opslaan om ze later te bekijken wanneer het jou uitkomt. Instapaper werkt met een knop in je browser: Read Later. Op de Instapaper website wordt vervolgens een lijst aangemaakt met de opgeslagen pagina's. Voor de leesbaarheid kun je ervoor kiezen om alleen tekst en geen afbeeldingen te tonen.

Prijs: Gratis (iOS, Android).

24. Pocket

Pocket is vergelijkbaar met Instapaper. Via de app kun je gemakkelijk interessante sites, video’s, artikelen en sociale media posts opslaan en later terugkijken (ook offline!). De plugin slaat de webadressen op in een overzichtelijke lijst waar je vanaf iedere pc of smartphone bij kunt. Opslaan werkt snel met een knop in je browser, of via de app. Je kunt ook zelf artikelen naar Pocket mailen.

Prijs: Gratis (iOS, Android).

Gezondheid

Iets wat zo belangrijk is en soms vergeten wordt als het om werk gaat, is je gezondheid. En eigenlijk is het zo logisch: je functioneert stukken beter als je goed in je vel zit.

25. Headspace
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel meditatie-apps op de markt. Headspace is zonder twijfel een van de bekendste. De app is geschikt voor dummies, én gevorderden. Heb je nog nooit gemediteerd? Dan neemt de app je bij de hand en stelt op basis van je doelen (bijvoorbeeld minder stressen of makkelijker in slaap komen) programma’s samen. Voel je je thuis in de wereld van mediteren? Dan kun je je eigen programma samenstellen. Het nadeel? Er hangt een prijskaartje aan.

Prijs: vanaf $7,99 per maand bij een jaarabonnement (iOS, Android).

26. Sleepyti.me

Goed slapen is cruciaal als je effectief en productief wilt werken. Met Sleepyti.me kun je precies zien hoeveel uur jij moet slapen en wanneer je het beste naar bed kunt gaan. Zo heb je een persoonlijke slaapcoach tot je beschikking waardoor jouw productiviteit snel zal stijgen.

27. Twilight

Je gebruikt je smartphone vrijwel de hele dag. Onderzoek toont echter aan dat wanneer je vlak voor je gaat slapen wordt blootgesteld aan kunstlicht, dit je slaap ernstig kan verstoren. waardoor je minder uitgerust wakker wordt. Twilight zorgt ervoor dat de kleur van je scherm langzaam meer een rode kleur krijgt naarmate het donkerder wordt, wat zorgt voor een betere nachtrust.

Prijs: Gratis (Android).

​Zo, dat waren ze: 27 tools voor meer productiviteit in je werk.

Wil je alles nog eens rustig teruglezen? Download het artikel hieronder als gids. Natuurlijk helemaal gratis :) 

Alles nog eens rustig nalezen?

Download de gratis gids!

Naar de gids