Uitgelicht: STAYATHOME & HartmanOnderdelen.nl

Martijn & Tim van STAYATHOME en HartmanOnderdelen.nl

Meet Martijn en Tim! De mannen achter de webshops STAYATHOME.nl en HartmanOnderdelen.nl. In 2012 raakte Martijn zijn baan kwijt en koos er vervolgens voor om het roer daarna om te gooien. Want niet lang daarna startte hij met het verkopen van raambekleding onder de naam STAYATHOME. Zo’n twaalf jaar later is het uitgegroeid tot een goedlopende webshop in woon- en tuinartikelen én kwam daar vorig jaar HartmanOnderdelen bij. We gingen langs bij Martijn en Tim om hun verhaal te horen.

De start van STAYATHOME

Het idee van STAYATHOME ontstond toen Martijn zijn baan in loondienst kwijtraakte door een Amerikaanse bedrijfsovername. Voordat hij meteen weer een nieuwe baan in loondienst aannam, besloot hij de tijd te nemen om te bedenken wat hij wilde in zijn verdere loopbaan.

Zijn vrouw was destijds al zelfstandig ondernemer. Met een eigen bedrijf in interieur- en winkeladvies gaf ze onder andere advies over raambekleding. De klanten moesten deze raambekleding daarna zelf nog aanschaffen. Martijn zag een kans ontstaan. Wat nou als hij deze raambekleding zou gaan verkopen, opmeten en installeren bij de klanten thuis?

‘’Daar komt ook de naam STAYATHOME vandaan. Blijf thuis, ik kom adviseren, opmeten, offreren en monteren. Je hoeft je huis niet uit om je te laten adviseren en het te kopen.’’

Door mond-tot-mondreclame werd het netwerk voor de raambekleding steeds groter. Om zijn onderneming verder te professionaliseren is Martijn in 2012 gestart met de webwinkel STAYATHOME.nl. Zo kon hij het assortiment uitbreiden en ook verkopen aan meer mensen buiten de klantenkring die hij via via had opgebouwd.
 

Van raambekleding naar tuinsets, meubels en woonaccessoires

STAYATHOME is steeds meer gaan verschuiven van grotendeels raambekleding en een kleine webshop, naar een uitgebreide webshop en een kleiner deel raambekleding. ‘’Ik vind de raambekleding nu vooral leuk voor erbij omdat ik dan onder de mensen ben, en de webshop is nu core business. Daar voed ik nu 4 a 5 mondjes mee.’’ vertelt Martijn.

De webshop

De webshop van STAYATHOME draait al jaren op het platform van Mijnwebwinkel. ‘’Ik vind Mijnwebwinkel een hele mooie basis. Ik had destijds geen ervaring met een webshop bouwen en kon zo heel makkelijk als een soort puzzel mijn hele shop in elkaar zetten. Binnen no time lukte dat, en dat met mijn 0% kennis’’. De look en feel van de website is in alle jaren wel een aantal keer veranderd. Nieuwe indeling, nieuwe vormgeving en afgelopen jaar kwam daar ook een nieuw logo bij. Zo blijft STAYATHOME zich ontwikkelen en blijft het passen bij het productassortiment.

HartmanOnderdelen.nl

Martijn én collega Tim zijn momenteel niet alleen meer aan het werk voor STAYATHOME, want zo’n twee jaar geleden kwam daar ook HartmanOnderdelen.nl bij. Ze sprongen in op een gat in de markt, wat later een gouden samenwerking bleek met één van de grootste leveranciers in tuinmeubelen.

‘’Als ondernemer zie je overal altijd kansen. De aanvraag voor onderdelen van Hartman tuinmeubels was voorheen erg omslachtig. Klanten kwamen bij ons terecht om deze te bestellen, maar er waren zo’n 6 contactmomenten tussen de klant, ons en Hartman nodig voordat het rond was. De trend om eerst te repareren voordat je meteen nieuw koopt zorgde voor een toename van onderdelen aanvragen. Toen Tim bij mij kwam werken, zijn we de onderdelen in kaart gaan brengen en fotograferen en begonnen we met online verkopen.’’

Vorig jaar zomer werd ook Hartman intensiever erbij betrokken. De losse onderdelen voor reparatie van hun tuinmeubels bleek iets te zijn waar het B2B bedrijf al jarenlang tegenaan hikte. Zij willen zich zelf niet richten op de consumentenmarkt, maar wel duurzaamheid uitstralen en klanten betrokken houden. Zo ontstond er een mooie samenwerking tussen Hartman, Martijn en Tim.

Nadat de webshop helemaal in Hartman stijl is ontworpen door de Design Services van Mijnwebwinkel, is HartmanOnderdelen.nl een echt onderdeel geworden van Hartman. Alle klanten van Hartman die vragen hebben naar onderdelen, worden doorgestuurd naar HartmanOnderdelen.nl. 

De volgende stap voor de kersverse webshop is uitbreiden naar het buitenland. Tussen de onderdelen aanvragen via Hartman zitten ook aanvragen uit veel verschillende landen. ‘’We hebben de domeinnamen voor de Franstalige en de Duitse pagina al geclaimd. Dat rollen we waarschijnlijk volgend jaar uit. Dan gaan we wel de telefoonlijn eraf halen, want mijn Duits of Frans is niet al te best haha.’’

HartmanOnderdelen.nl is ontworpen met Design Services

‘’Brechtje had het aanpassen van het design van de website echt in no time gefixt. En dat is heel fijn natuurlijk, dat je daar zelf geen zorgen over hebt. En ook qua wijzigingen is het zo gedaan.’’

naar Design Services

Ondernemen is hard werken, maar er veel voor terug krijgen

Martijn heeft altijd al van handel gehouden. In zijn tienerjaren was hij al bezig met verkopen. ‘’Toen Red Bull nog niet in Nederland werd verkocht, kocht ik de, toen nog glazen, flesjes in het buitenland in om ze vervolgens in Nederland in de markt te zetten. Dat waren kofferbakken vol bij mijn ouders. Dat ondernemen zat er altijd al in.’’

Ondanks dat hij het fijn zou vinden om ook een keer niet bereikbaar te zijn voor klanten of leveranciers, weegt dit nadeel van zelfstandig ondernemen niet op tegen alle voordelen. Het allermooiste vindt hij dat wanneer je een idee hebt, je deze meteen kan uitrollen en uitproberen. Je kunt op je bek gaan, maar ook iets leuks en unieks ontdekken, zoals HartmanOnderdelen.nl.

Martijns ondernemerstip:

‘’Als je online een winkel wil beginnen, dus een webshop, bouw dan rustig op. Als je meteen grote stappen maakt is de kans op fouten ook groter en ga je online ook groot op je bek. Je goede naam is dan online meteen naar de knoppen. Dus leer liever van kleine foutjes met kleine groei, dan leer je langzaam maar zeker ook hoe het werkt in de wereld van de grotere webshops.’’ 

 

Wil jij net als Martijn een eigen interieurwebshop starten?

download de gids: Interieur- of tuinwebshop beginnen