09 augustus 2019

Hoe begin ik een webshop?

Inge Muijshondt
Marketing | Mijnwebwinkel

Webwinkels zijn booming! Steeds meer mensen shoppen online en dat biedt volop kansen om een webshop te beginnen. De opstartkosten zijn laag, er is relatief weinig kennis voor nodig en je kunt een webshop met je baan combineren. Maar hoe start je nou een eigen webshop? Dit zijn de 7 stappen die je moet doorlopen.

Denk voordat je start met jouw webshop goed na over wat je wilt gaan verkopen: ga je voor zelfgemaakte producten of koop je producten in? Kies je voor een breed assortiment of juist voor een nichemarkt? Als je nog niet veel tijd in je webwinkel kunt stoppen, kun je jouw assortiment het beste klein houden. Kies een origineel product of zorg ervoor dat je meer te bieden hebt dan je concurrenten. Zoals meer expertise, een persoonlijkere benadering, betere service of lagere prijzen. Definieer vervolgens je doelgroep en doe onderzoek naar wat je potentiële klanten belangrijk vinden en waar zij zich online bevinden.

Hoe-start-ik-een-webshop

Nadat je jouw product en doelgroep hebt gekozen is het tijd om een bedrijfsnaam te kiezen. Bedenk een pakkende naam die gemakkelijk te spellen is en die jouw webshop duidelijk omschrijft. Check of de naam niet al gebruikt wordt door een (branchegerelateerd) bedrijf en kijk of de domeinnaam nog beschikbaar is.

In dit blog geven we je 6 tips voor het kiezen van een goede bedrijfsnaam

Als je weet wat je wilt gaan verkopen, op welke doelgroep je je gaat richten en je een goede bedrijfsnaam hebt gekozen, is het tijd om te kijken met welk type systeem je je webwinkel wilt maken. Er zijn een aantal mogelijkheden:

Open source pakket
Als je erg handig bent met programmeren of veel technische kennis hebt is een open source pakket een goede optie. Je bent dan flexibel in mogelijkheden en hebt geen vaste kosten. Een nadeel is dat het veel tijd kost en je op jezelf aangewezen bent bij eventuele problemen. 

Webwinkelsysteem
Ben je niet zo handig met programmeren? Kies dan voor een webwinkelsysteem. Maak van tevoren een lijst met functies waar het systeem voor jou aan moet voldoen en vergelijk verschillende aanbieders. Kijk naar dingen als: prijs, gebruiksgemak, vormgevingsopties, eenvoudig voorraadbeheer, betaalopties, vindbaarheid, (gratis) support en een snelle laadtijd.

Uiteraard bevelen wij je Mijnwebwinkel aan! Wij voldoen aan alle bovenstaande wensen en met ons webwinkelsysteem heb je alles in huis voor een prachtige shop.

Als je bent gestart met je webshop ben je online ondernemer en dien je je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je je hebt aangemeld bij de KvK worden je gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst, handig! Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan de juridische aspecten van je shop en stel algemene voorwaarden op. Je kunt hierover veel vinden op internet en natuurlijk staan onze juridische partners voor je klaar. Klik hier voor de gratis juridische templates die we in samenwerking met WebwinkelKeur voor je hebben opgesteld.

 

Tijd voor het leuke werk: je shop inrichten en vormgeven! De uitstraling van je webshop is bepalend voor hoe je klanten hun bezoek ervaren. Zorg er dus voor dat je winkel er professioneel uitziet en dat je bezoekers snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Voer je huisstijl overal in door voor herkenbaarheid.

Tip: Lees ook onze gids ‘Je webwinkel vormgeven’.

Zodra de lay-out af is, vul je je shop met je producten. Zorg voor een perfecte productomschrijving en duidelijke productfoto’s. Licht je goed verkopende artikelen extra uit, bijvoorbeeld met een fotoslider. 

Geen succesvolle webwinkel zonder bezoekers. Door marketing in te zetten kun je ervoor zorgen dat jouw webshop beter vindbaar is. Doe (basis)kennis op van SEO, AdWords, linkbuilding en Google Analytics om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Je kunt dit voor een deel uitbesteden maar het is belangrijk (en leuk!) dat je hier zelf ook iets van weet.

Tip: Lees hier alles over de marketingtools binnen ons platform die je kunt gebruiken.

Een webwinkel beginnen hoeft niet duur te zijn! Je kunt bij ons zelfs een gratis webwinkel starten waarmee je alle mogelijkheden hebt om direct een succesvolle shop te starten. Onze betaalbare pakketten bieden je nog meer mogelijkheden voor succes zoals een eigen domeinnaam of Kassa App.

En nu is het aan jou! Stop met twijfelen en start je shop. Mocht je ergens niet uitkomen dan helpen we je graag :)
Heb je onze gidsenpagina al gezien? Op deze supportpagina vind je handige uitprintbare gidsen. Download bijvoorbeeld de gids De basis voor een goede webwinkel voor alle informatie die je nodig hebt bij het starten van je eigen webwinkel.

Zin om aan de slag te gaan?

In 11 stappen naar je eigen business

Download de business template
Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.