De top vijf type video's die je helpen meer te verkopen
Het gebruik van video’s binnen je webshop kan vertrouwen opbouwen en betrokkenheid verhogen. Je komt immers tegemoet aan het gebrek aan een fysieke beleving, die je in een fysieke winkel wél hebt. Even het product voelen, van dichtbij bekijken en even een laatste check bij de verkoper is in een fysieke winkel allemaal mogelijk, maar digitaal - in een webshop - niet, of net even anders.
Het gebruik van video komt dus tegemoet aan deze behoefte. Door slim gebruik te maken van verschillende type video’s benader je de fysieke beleving en neem je eventuele zorgen weg. En voor wie nog twijfelt of zijn webshop bezoekers ook echt op video’s zitten te wachten heeft WyzOwl overtuigende cijfers in het jaarlijks terugkerende video trendonderzoek gepubliceerd:
- 84% van de ondervraagden wordt wel eens door een video overtuigd om een product te kopen
- 96% kijkt wel eens video’s over producten of diensten
- 69% geeft aan dat het kijken van een video de voorkeur heeft boven lezen
Video’s werken dus echt, maar wat voor soort video's heeft jouw webshop nodig om een omzetstijging te zien? Hier zijn de vijf meest geschikte video formats voor webshops die je zelf kunt schieten met je smartphone.
Unboxing video’s
Ah, dat gevoel als je een langverwacht pakketje open maakt en je een online besteld product eindelijk vast mag houden, wie kent het niet? Dat magische gevoel is met een video perfect over te brengen, want je kan het uitpakken (unboxen) letterlijk laten zien. En zo’n video heeft meerdere voordelen.
Allereerst neem je een zorg of onzekerheid van de klant weg, want wat krijg je straks nou precies thuisgestuurd? Wat zit er allemaal in de doos? Een unboxing video geeft op deze vragen antwoord en de klant weet precies wat hij of zij krijgt. Maar een video waarin een product wordt uitgepakt kan een klant ook laten watertanden. Zie het maar als een filmpje waarin een verkoelend blikje frisdrank in de hitte in slowmotion wordt gedronken. Bij kijkers wordt daarmee een “dat wil ik ook”-gevoel losgemaakt. Dat geldt voor het unboxen ook. Door een ander met plezier het product uit te zien pakken kan de kans groter worden dat de kijker verleid wordt het product zelf ook te kopen. Tot slot is een unboxing video natuurlijk gemakkelijk met de smartphone zelf te filmen.
Tips:
- Zet het pakketje dat je uitpakt- en vervolgens de inhoud - op een uitgedachte manier neer, zodat het goed oogt op de camera van je smartphone
- Praat langzaam en duidelijk, onthoud dat de kijker je lippen hoogstwaarschijnlijk niet ziet
- Wees to-the-point, probeer er geen cliffhanger van te maken
Vergelijkingsvideo’s
Een product vergelijkingsvideo is een video waarin het ene product tegen het andere wordt afgezet, waarbij de kenmerken, voordelen en nadelen van beide producten worden getoond. Kijkers worden zo geholpen om te beslissen welk product het meest geschikt voor ze is.
Het grote voordeel van vergelijkingsvideo’s is natuurlijk dat je de kans krijgt om in één video direct twee producten te benoemen. Daarnaast los je met deze video ook echt een probleem van de klant op, wanneer je goed je research doet natuurlijk. Weet je dat klanten vaak twijfelen tussen twee soortgelijke producten? Dan kan een vergelijkingsvideo wel eens een geschikte manier zijn om de keus voor de klant makkelijker te maken en om tegelijkertijd de ruimte te hebben om beide producten te belichten. Bij een vergelijkingsvideo kan je zelf in beeld staan, of vooral de handen laten zien als het om kleinere producten gaat. Echter, omdat van een vergelijking een bepaald vertrouwen uitgaat is het aan te bevelen om ook je gezicht te laten zien.
Tips:
- Vergelijk appels met appels, geen appels met peren. Met andere woorden: zorg dat je een zinvolle vergelijking maakt. Een iPhone en Samsung Galaxy, of een Sony versus Bose hoofdtelefoon zijn bijvoorbeeld goed te vergelijken met elkaar, omdat het soortgelijke producten zijn. Het allerbest is als je van tevoren onderzoek doet naar mogelijke twijfels bij je klanten tussen twee soortgelijke producten
- Maak concurrenten niet zwart. Het kan verleidelijk zijn om een vergelijking tussen een concurrent en een product van jou te maken, maar probeer dan toch zo neutraal mogelijk over te komen zonder opzichtig je concurrent zwart te maken. Het kan een gebrek aan vertrouwen bij klanten opleveren, wanneer je dit toch doet
- Hou het kort, onthoud dat klanten snel een antwoord op hun vraag willen
Tutorial video’s
Tutorial video’s of instructievideo zijn uitermate populair. De kans is groot dat je er zelf ook wel eens één bekeken hebt. Ook Google is er namelijk gek op. Bij menig zoekterm verschijnt een tutorial video binnen de zoekresultaten. En die populariteit is natuurlijk niet zo vreemd. Vaak is de onderliggende vraag erg ‘hands-on’ en de kijker zit dan niet te wachten op pagina’s met lappen tekst. Video is dan simpelweg een veel makkelijker te verteren manier om antwoord op de vraag te krijgen.
Wanneer je tutorials in je webshop gebruikt ligt dat natuurlijk iets anders. In plaats van te focussen op een praktische uitdaging met een product, zul je veel meer moeten focussen op generiek gebruik. De onderliggende vraag voor tutorials in je webshop zal dus vaak beginnen met “wat doet…” of “hoe werkt…”. Door te laten zien hoe het product werkt schep je duidelijkheid over het product en wek je vertrouwen bij de klant. Een tutorial video kenmerkt zich verder door de stapsgewijze aanpak. Denk aan het in elkaar zetten van een meubel, het opbouwen van een tent, of het installeren van een smart tv. Door opeenvolgende stappen leg je uit hoe het product werkt en wat er gedaan moet worden.
Tips:
- Deel de video op in stappen of onderdelen. Maak dus niet één lange video waarin je een uitleg aan elkaar praat. Kies er in plaats daarvan voor om aan de hand van stappen (“stap 1, stap 2”, enzovoorts) of onderdelen (bijvoorbeeld “installatie” en “gebruik”) de video te schieten
- Deze video’s mogen best wat langer zijn. Het is niet vreemd om een tutorial van meer dan drie minuten te maken
- Ook al ken je het product zelf goed, houd er rekening mee dat dit mogelijk niet voor de kijker geldt. Zorg dus dat je niet te snel gaat en dat je geen stappen overslaat
Product review video’s
In een product review video’s wordt een product getest en gewaardeerd. Je hebt het product gebruikt of gebruikt het live op de video en je vertelt vervolgens wat je er goed en minder goed aan vindt. Product review video’s kunnen een goede manier zijn om twijfels bij mogelijke kopers weg te nemen en om vertrouwen te winnen.
In de video vertel je kort en bondig over de belangrijkste eigenschappen van het product, of ze volgens jou goed werken of niet, wat je opvalt en of je over het algemeen tevreden bent. Een product review video is gemakkelijk met een smartphone te filmen, door deze op een statief te plaatsen en zelf voor de camera plaats te nemen, liefst met het product erbij.
Tips:
- Hou het kort. Net als bij een aantal andere video formats moet ook deze video niet te lang zijn. De kijker wil horen wat je van het product vindt. Op camera wikken en wegen is dus niet nodig. Wees in plaats daarvan to the point.
- Schiet veel, knip veel. Een product review video is vrij gemakkelijk aan elkaar te plakken en het geeft niet dat het beeld zo nu en dan overschiet in het volgende shot. Film daarom een wat uitgebreidere review en knip het daarna terug naar een kort filmpje van niet meer dan drie minuten.
- Focus je op het product zelf, niet teveel op de context, want die is voor elke kijker anders. Review je bijvoorbeeld een elektrische grasmaaier? Bespreek dan de eigenschappen van de grasmaaier, niet teveel jouw specifieke situatie waarin je de grasmaaier getest hebt.
Explainer video’s
Een explainer video of instructiefilm heeft, net als een tutorial, als doel om een product of dienst uit te leggen. Maar in tegenstelling tot een tutorial hoeft dit niet stapsgewijs. Explainer video's zijn eigenlijk korte online marketingvideo's die enerzijds worden gebruikt als uitleg en anderzijds als promotie. Explainer video's worden dan ook vaak gebruikt op landingspagina’s voor campagnes, op de homepage/beginpagina en op productpagina’s in een webshop. Je kan voor dit type video voor een aantal verschillende formats kiezen, zoals een geanimeerde explainer video of een whiteboard video. Maar in dit artikel focussen we op het type explainer video dat je zelf met je smartphone kan schieten, oftewel een live-action explainer video.
In deze video leg je op een aanstekelijke manier uit hoe je product werkt. De bedoeling is dat je er geen droge uitleg van maakt, maar een video die uitlegt en verleidt tegelijkertijd. Bekende voorbeelden zijn die van de DollarShaveClub en PooPourri.com die beiden viral gingen met hun gewaagde en aanstekelijke explainers. Nu hoef je met jouw explainer natuurlijk niet direct viral te gaan, maar zorg wel dat deze video niet alleen uitleg geeft, maar tevens een uithangbord voor jouw merk, dienst of product is.
Tip:
- Hou het simpel. Leg kort en bondig uit wie je bent en wat het product doet
- Benoem alleen positieve kanten, dit is geen product review video
- Voeg muziek aan de video toe om de explainer tot leven te laten komen
Aan de slag met webshop video
Je zult voor jezelf moeten afstemmen met welke van de besproken type(s) video content je de meeste affiniteit hebt en welke toepasselijk zijn voor jouw webshop, en de industrie waar deze actief in is. Misschien ondervind je dat de informerende aard van tutorial video’s je beter ligt. Of ben je juist meer van de aanstekelijke live-action explainer video’s. Dat zal voor ieder anders zijn.
Al met al zijn de vijf besproken video types in principe alle prima zelf te maken. Hier hoef je geen professioneel video productie bedrijf voor in te zetten. Het kan natuurlijk wel. Toegewijde specialistische apparatuur en praktijkervaring helpen om tot een meer indrukwekkend eindresultaat te komen. Maar in principe kun je met slechts een smartphone en de tips gegeven in dit artikel ook tot meer dan bevredigende resultaten komen en zodoende de bezoekers van je webshop een rijkere ervaring te bieden.