SEO: Alle video's op een rij

Kick-off_1.jpg

Zo. De SEO-week zit erop! In 5 video’s legden we je uit wat SEO is en hoe je het kunt inzetten voor je webshop. In dit blog zet ik de overdosis aan informatie voor je op een rij. Kan je alles nog eens rustig nalezen :)

SEO #1 - Wat is SEO?

 

Video 1: Wat is SEO? Heb je een webwinkel of website dan krijg je er gegarandeerd mee te maken: SEO! SEO staat voor Search Engine Optimization. Hierbij gaat het om het optimaliseren van je webwinkel om zo goed mogelijk gevonden te worden in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Dat is slim, want hoe beter je vindbaar bent in zoekmachines, hoe meer bezoekers je hebt in je shop. En hoe meer bezoekers in je shop, hoe groter de kans dat je iets verkoopt!

Om te begrijpen hoe je webshop vindbaar wordt in zoekmachines is het handig om te weten hoe deze te werk gaan. We nemen zoekmachine Google als voorbeeld, omdat ruim 90% van alle zoekopdrachten in Nederland via deze zoekmachine wordt uitgevoerd. Weten hoe Google werkt? Bekijk de video

SEO #2 - Je zoekwoordstrategie bepalen

 

Video 2: Zoekwoorden. Het zijn dé woorden waarop je vindbaar wilt zijn in Google. Maar hoe kies je de juiste zoekwoorden? Dat leggen we uit aan de hand van drie stappen.

 1. Relevante zoekwoorden  
  Stap één in het bepalen van je zoekwoorden is bekijken welke zoekwoorden relevant zijn voor je webshop. Op welke woorden wil jij écht vindbaar zijn? Verkoop je bijvoorbeeld leren tassen, dan hoef je natuulijk niet gevonden te worden op 'kinderkleding'. Misschien zijn zelfs bepaalde producten in de categorie ‘leren tas’ niet interessant voor je, zoals bijvoorbeeld een leren rugzak. Of zijn bepaalde producten juist heel belangrijk voor jouw webwinkel, zoals leren shoppers.
   
 2. Interessante zoekwoorden
  Vervolgens is het belangrijk de zoekwoorden op waarde te schatten, zodat je weet op welke zoekwoorden jij je het beste kan richten. Dat hangt af van drie factoren: zoekintentie, zoekvolume en concurrentie.

  Zoekintentie - Wat is het beoogde doel van de zoeker? Bijvoorbeeld informatie verzamelen, vergelijken of kopen. Hier kan je met je keuze voor zoekwoorden op inspelen.
  Zoekvolume - Het aantal keer dat er op een bepaald zoekwoord gezocht wordt.
  Concurrentie - Hoeveel concurrerende pagina’s willen op hetzelfde zoekwoord willen ranken?

  Tip: via de zoekwoordplanner van Google kan je het zoekvolume bekijken. Hiervoor heb je wel een AdWords account nodig.
   

 3. Zoekwoordstrategie 
  Nadat je hebt bekeken welke zoekwoorden het meest relevant en interessant zijn is het tijd een strategische keuze te maken.

  Brede of generieke zoekwoorden - Deze zoekwoorden worden vaak gezocht, maar brengen ook een hoge concurrentie met zich mee. In de meeste gevallen is dit daarom geen handige keuze, tenzij je je in een niche bevindt. 
  Specifieke zoekwoorden (ook wel long tail genoemd) - De concurrentie op deze woorden is meestal lager. Zo heb je dus meer kans bovenaan te komen in de zoekresultaten. Bovendien geldt: hoe specifieker (en minder breed) het zoekwoord, hoe hoger de koopbereidheid en dus de kans op conversie.

Bekijk voor meer informatie ook het blog: ‘Hoger in Google: De juiste zoekwoorden kiezen voor je webshop’ 

SEO #3 - On-page SEO


Video 3: On-page SEO. Met alleen de juiste zoekwoorden ben je er nog niet! Het is belangrijk deze op de juiste plekken op je webshop in te zetten, ofwel: on-page SEO. Voor on-page SEO zijn de belangrijkste pagina’s je homepage, categoriepagina’s en productpagina’s. In de video legt Bas je uit waar je de zoekwoorden kunt inzetten op deze pagina’s. Meer weten? Lees dan ook het blog ‘Hoger in Google – SEO op je webshop toepassen’.

SEO #4: Off-page SEO & linkbuilding


Video 4: Off-page SEO en linkbuiding. De mond-tot-mond reclameversie van Google is linkbuilding. Linkbuilding is het verkrijgen van links op andere website's die verwijzen naar pagina's op jouw webshop. Hoe meer andere (betrouwbare) websites jouw webshop aanraden, hoe waardevoller Google je vindt. En dus ook hoe hoger je ranking in de zoekmachine. Tips over het creëren van linkbuilding lees je in het blog ‘5-stappenplan: linkbuilding in de praktijk’.   

Bij linkbuilding hoef je niet alleen naar je homepage te linken. Het is juist slim naar de meest relevante categorie- en productpagina’s te linken. Schrijf je voor een andere website bijvoorbeeld een blog over sneakers, dan is de categoriepagina ‘sneakers’ van je website relevanter dan je homepage. Daarnaast is het belangrijk dat de gelinkte tekst jouw zoekwoorden bevat. Gebruik bijvoorbeeld liever de tekst ‘mooie sneakers kopen’ in plaats van ‘bezoek de website’.

SEO #5 - Q&A


Video 5: Q&A. In deze video vind je alle info die handig is om de laatste SEO puntjes op de i te zetten. We lopen de vragen nog even met je door.

Wat is een sitemap?
Een sitemap is een soort inhoudsopgave van je website. Hierdoor is deze gemakkelijker te indexeren en ben je dus beter zichtbaar in Google. In een support video van nog geen 2 minuten legt Bas uit hoe je een sitemap maakt. Zo gepiept!

Wat is Google Search Console?
Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe Google je webshop indexeert. Zo zie je wanneer er problemen zijn met je webshop en of je verbeteringen aan je shop kunt doen om nóg beter vindbaar te zijn.

Wil je Google Search Console gebruiken voor je webshop? Bekijk dan deze support video. Oke, vooruit: deze is 2 minuten en 13 seconden.

Kan ik meerdere H1-koppen gebruiken?
Dat kan, maar we raden het je niet aan. Je kunt de H1 het beste één keer bovenaan je pagina gebruiken en hierin je belangrijkste zoekwoord benoemen.

Kun je zoekwoorden eindeloos inzetten?
Kan het? Ja. Is het een goed idee? Nee! Je kunt de belangrijkste zoekwoord(en) in de H1 kop, andere titels en de lopende tekst noemen, maar let op dat je niet gaat overdrijven. Dat leest niet lekker en Google fop je er ook niet (meer) mee.

Meer bezoekers of meer klanten?
Meer klanten! Het is belangrijker dat van de 50 klanten er 20 een aankoop doen, dan dat er van de 100 klanten 10 een aankoop doen. Verlies de aantrekkelijkheid van je shop voor je bezoekers dus niet uit het oog!

Staat mijn webshop al in Google?
Om vindbaar te zijn in Google is het belangrijk dat jouw webwinkel is geïndexeerd. Dit kan je gemakkelijk checken op twee simpele manieren:  
1. Door site:deurlvandepaginadiejewiltchecken.nl in te voeren in Google.
2. Daarnaast kan je in Google Search Console bekijken welke pagina’s zijn geïndexeerd.

Waarom sta ik niet bovenaan in Google?
Google levert zoekresultaten niet alleen op basis van relevante informatie op je webshop, ook andere factoren (waar je helaas wat minder invloed op hebt) spelen mee. Zo bekijkt Google onder andere ook je locatie, je eerdere zoekgedrag en wie je bent. 

Dat was de informatie van de vijf video’s in vogelvlucht. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen over hoe je SEO voor je webshop kunt toepassen.

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder!