Uitgelicht: Urban Bakery

Webwinkel Urban Bakery

In 2011 heeft Miriam de deuren geopend van haar Urban Bakery. En met succes, want na al deze jaren staat haar bakkerij er steviger bij dan ooit. Met een sterk team en veel vaste klanten is het met recht een succesverhaal te noemen. We spraken Miriam over haar ondernemersverhaal en kijk op de toekomst.

Dit is Urban Bakery

De stadsbakkerij van Miriam is te vinden onder de hofbogen van Rotterdam. Daar ligt ook de oorsprong van Urban Bakery. Want zo’n 13 jaar geleden is ze hier begonnen met het bakken en verkopen van ambachtelijk gemaakte taarten en lekkernijen. Zes dagen in de week wordt hier door Miriam en haar collega’s gebakken met verse ingrediënten en seizoensfruit, en dat alles zonder toevoeging van poeders, kleurstoffen of conserveermiddelen. De heerlijke geur van net gebakken koekjes en taarten komt je al snel tegemoet in de straat.

Een gat in de markt

Voor de start van Urban Bakery gaan we terug naar 2011. Miriam werkte destijds als bakker in een bruidstaartenwinkel. In die periode verkochten bijna alle horecagelegenheden in Rotterdam en omstreken de taarten van Dudok. In korte tijd kwam daar ook Koekela bij als concurrent, waardoor hele straten hun taarten begon te verkopen. ‘’En toen zei ik tegen mijn voormalige baas, joh, volgens mij moeten we die kant op. Daar zie ik een gat in de markt. Hij pakte het uiteindelijk niet op, maar ik kreeg de kans om zelf te beginnen, dus dat heb ik gedaan’’.

Eerder dat jaar is Miriam ook gestart met een eerste webshop om kralen te verkopen. Dit begon als een leuke hobby naast haar baan, maar toen ze de bakkerij opende, heeft ze haar webshop omgebouwd voor Urban Bakery. Zo was ze ook meteen online zichtbaar en goed vindbaar met haar nieuwe bakkerij. 

Elke dag vers, altijd te bestellen

Misschien lijkt een webshop en een bakkerij niet de gouden match, maar daar denkt Miriam anders over. ‘’Voor mij werkt het heel goed. Het is natuurlijk een webshop, dus je zou verwachten met verzenden en betalen. Maar ik gebruik het puur als ordersysteem, puur voor bestellingen, die dan fysiek in de winkel worden afgehaald en betaald. Je kunt er heel goed detailhandel mee bedrijven.’’

Haar klanten weten dat ze alle verse producten online kunnen bestellen. ‘’Als je zo de winkel inloopt, heb je kans dat ik in een keer geen appeltaart meer heb. Want als het hard gaat, dan gaat het vaak ook echt hard. Dan krijg ik het niet bijgebakken.’’ Daarnaast werkt het ook voor seizoensproducten als kerst- en paasstollen en oranjetompoucen erg goed. ‘’Zo’n 85% van de kerststollen afgelopen kerst is denk ik wel besteld. Men wil er zeker van zijn om zo’n stol te kunnen kopen, dus zo’n bestelsysteem werkt voor mij echt top. En nog voordat de oranjetompoucen in de winkel lagen afgelopen Koningsdag, waren er al 650 tompoucen besteld. Ja dat is goud.’’

Toekomstplannen

Als we Miriam vragen naar de toekomstplannen voor Urban Bakery, vertelt ze ons dat er van alles mogelijk is. Wel denkt ze al na hoe ze het fysiek zware werk van de bakkerij wat meer uit handen kan geven. ‘’Het kan zijn dat we weer voor schaalvergroting gaan van de bakkerij, of overname door een andere bakker. Dat zijn allemaal scenario’s voor de toekomst. Maar voor de rest gewoon lekker doordraaien en nieuwe trends oppakken!’’ 

 

De keuze voor Mijnwebwinkel

‘’Het fijne aan Mijnwebwinkel is dat ik meteen goed vindbaar was online. Ik kan makkelijk zelf dingen aanpassen aan mijn website maar ook delen uitbesteden. Ook heb ik eerder al gebruikgemaakt van de facturatiemogelijkheid om de bestellingen van de horeca bij mijn bakkerij te stroomlijnen en dat werkte perfect!’

Tip voor startende ondernemers

Het allerleukste aan het ondernemen vindt ze de veelzijdigheid van haar werk. Alhoewel de focus soms kwijt is, hoort dat misschien juist ook bij ondernemen. ‘’Ondernemen is tof, héél tof. Maar het kan ook fout gaan. Zorg dat je verstandige keuzes maakt en jezelf niet aan de hoogste boom ophangt. Denk niet meteen: Ik ga investeren met anderhalve ton, zonder ook goed nagedacht te hebben hoe je het terugverdient. Zorg ervoor dat je weet hoe strak je op je balans moet zitten. Dat is het allerbelangrijkste.’’

In 11 stappen zelf een business plan opstellen

Wil jij net als Miriam van je hobby je werk maken? We schreven een businessplan template waarin we je in 11 stappen meenemen naar de start van je eigen business.

download de gratis gids