Prinsjesdag 2024: dit betekent het voor jou als ondernemer

prinsjesdag

Elk jaar op de derde dinsdag van september maakt het kabinet de plannen voor het komende jaar bekend. Zo ook afgelopen dinsdag. Ook voor jou als ondernemer gaat er het een en ander veranderen. In dit blog lees je de belangrijkste veranderingen voor jou als webwinkelier.

  1. Btw omhoog voor overnachtingen, sport en cultuur

Vanaf 2026 wil het kabinet de btw op sport- en cultuuractiviteiten en op overnachtingen verhogen van 9 naar 21 procent. Voor de e-commerce zit de grootste verandering in de btw-wijziging van kunst en boeken. Ook deze vallen vanaf 2026 onder het hoge btw-tarief van 21%.

  1. Lagere ondernemersaftrek

De mkb-winstvrijstelling wordt in 2025 verlaagd van 13,31 procent naar 12,7 procent. De eerder aangekondigde daling van de zelfstandigenaftrek komt daar ook nog bovenop. In 2024 was de zelfstandigenaftrek nog €3.750. In 2025 bedraagt deze nog 2.470 euro. Deze zal de komende jaren nog verder dalen. Door deze verlagingen is het belastbare bedrag hoger, waardoor je meer belasting moet betalen.

  1. Opsplitsing box 1

De eerste belastingschijf van box 1 wordt opgesplitst in twee delen, waardoor box 1 uit drie schijven zal bestaan in plaats van twee. In 2025 betaal je in de nieuwe eerste schijf 35,82 procent belasting over je inkomen tot 38.441 euro, wat ongeveer een procentpunt lager is dan in 2024. In de nieuwe tweede schijf betaal je 37,48 procent belasting over je inkomen tussen 38.441 en 76.817 euro, wat zo’n 0,5 procentpunt hoger is dan in 2024. Voor inkomen boven de 76.817 euro blijf je volgend jaar 49,5 procent betalen.

In box 1 zitten ook aftrekposten (kosten zijn die je van je inkomen mag aftrekken) die ervoor zorgen dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Deze aftrekposten omvatten onder andere de hypotheekrenteaftrek van je eigen woning en aftrekbare giften. Daarnaast kun je specifieke kosten als ondernemer aftrekken zoals de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en mkb-winstvrijstelling. Als je inkomen in 2025 hoger is dan 38.441 euro, krijg je maximaal 35,82 procent terug over de aftrekposten, het tarief van de eerste schijf, wat in 2025 dus iets lager is dan in 2024.

  1. Energiebelasting gaat omlaag

Ook wordt de energiebelasting verlaagd, wat natuurlijk welkom nieuws is in deze periode van hoge energieprijzen. De exacte bedragen zijn echter nog niet bekendgemaakt.

  1. Bedrijven mogen meer rente aftrekken van winst

Bedrijven die winst maken moeten daar belasting over betalen. Je mag vaak wel een deel van de rente in de vennootschapsbelasting aftrekken van je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen over je belastbare winst.

Vanaf 2025 kun je van je winst vóór rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie (ook wel EBITDA genoemd) 25% aftrekken, in plaats van de huidige 20%. 

Dit houdt in dat bedrijven die veel geld lenen voor investeringen, minder belasting hoeven te betalen.

  1. Bpm betalen voor bestelauto 

Vanaf 2025 moeten ondernemers bpm betalen bij de aanschaf van een bestelauto voor hun bedrijf. Bpm staat voor belasting van personenauto’s en motorfietsen en geldt voor bestelauto's met een 'grijs kenteken'.

Voor diesel bestelauto's bedraagt de bpm 37,7 procent van de nieuwprijs. Bij een netto koopprijs van bijvoorbeeld 25.000 euro exclusief btw, betaal je voor een dieselauto 9.700 euro bpm. Voor benzine- en lpg-bestelauto’s is dit bedrag lager, in dit voorbeeld 8.100 euro. Hierdoor wordt de aanschafbelasting gelijk aan die voor personenauto’s.

Elektrische bestel- en personenauto’s, maar ook waterstofauto’s, blijven na 2025 vrijgesteld van bpm. Voor de aanschaf van een elektrische bestelauto is er in 2024 een SEBA-subsidie van maximaal 5.000 euro, maar deze subsidie stopt in 2025.

  1. Plastic extra belast vanaf 2028

Er zijn nog meer veranderingen op komst. Zo is het waarschijnlijk dat er vanaf 2028 een belasting op nieuw plastic wordt geïntroduceerd, bedoeld om bedrijven te stimuleren om meer gerecycled plastic te gebruiken. Als je veel met plastic werkt, is het verstandig om nu al na te denken over manieren om meer te recyclen.

  1. Flexwerkers en schijnzelfstandigheid (van ZZP’ers)

Ook voor de arbeidsmarkt staan enkele veranderingen in het beleid en regelgeving op de planning, met als doel de werkzekerheid te vergroten:

  • Er komt een nieuwe wet om de werkzekerheid van flexwerkers te verbeteren. Flexibele contracten worden ingeperkt en de regels voor nulurencontracten en uitzendwerk worden aangescherpt. Het kabinet streeft naar een evenwichtigere arbeidsmarkt en meer zekerheid voor werknemers.
  • Er wordt heldere regelgeving ingevoerd om de positie van zelfstandigen te verbeteren en schijnzelfstandigheid aan te pakken. De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) zal het onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers reguleren.
  • Daarnaast wordt er nog steeds gesproken over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. 
  • Kleine en middelgrote bedrijven moeten in de toekomst in staat zijn om werknemers die een jaar lang ziek zijn, bij een andere werkgever onder te brengen.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Dit onderwerp loopt al langer dan afgelopen Prinsjesdag, maar we willen het wel graag meenemen omdat dit heel actueel is. Er zit een goede kans in dat het plan voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen begin 2025 wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Lees je dus vooral alvast in wat dit kan betekenen voor jou!


Alle veranderingen lezen die op Prinsjesdag zijn aangekondigd?
Lees dan de belangrijkste plannen op de website van de Rijksoverheid.