De feestdagen komen eraan, zo bereiden wij ons voor.

AdobeStock_291490587.jpeg

De feestdagen komen eraan. Daarom rollen we de komende tijd geen grote nieuwe functies uit, maar focussen we op de kwaliteit, continuïteit, en prestaties van het platform. Het idee hierachter? Dat leg ik je hieronder graag uit.

Het ontwikkelproces bij Mijnwebwinkel

Het hele jaar door werken we aan nieuwe functies, verbeteringen van bestaande functies en het oplossen van bugs. De methode die we gebruiken om dit vlekkeloos te laten verlopen heet 'Scrum'. Dit scrum-proces voeren wij uit in cycli van één of twee weken. Zo’n cyclus noemen we een 'sprint’. Wat er in een sprint gedaan wordt, wordt bepaald door de Product Owner in samenspraak met de ontwikkelaars van dat team. De Product Owner bepaalt wat het belangrijkst is en de ontwikkelaars bepalen hoeveel werk er opgepakt kan worden.

Aan het einde van zo’n sprint is er een heleboel nieuwe programmeercode toegevoegd aan het platform, als het goed is, zonder dat gebruikers het door hebben. Dit gaat meestal goed en heel soms gaat het mis. Als het mis gaat, ontstaat er een ‘bug’. Die moeten we natuurlijk oplossen. Dat gebeurt vaak binnen die sprint van één of twee weken. Soms blijft een bug bestaan als niemand er last van heeft (een platform zonder bugs bestaat overigens niet. Er is altijd wel een bug te vinden ;-))

Onzichtbare verbeteringen

Tijdens of na een sprint kan het gebeuren dat er een oplossing is gemaakt die doet wat hij moet doen, maar ‘mooier’ had gekund.

Zoals je vroeger eerst een klad versie schreef voordat je met je nette handschrift een ansichtkaart schreef. Voor de jongere generatie: zonder autocorrect snap je nog steeds wat je vrienden in WhatsApp gesprekken zeggen, maar de hoeveelheid taalvouten is beduidend kleiner mét.

We hebben dan de keuze om dit netter te maken of te laten voor wat het is. We kiezen er vaak voor om de minder mooie code te laten staan als er voldaan is aan de vraag/wens van jullie, de webwinkelier, en het geen risico met zich meedraagt om deze code zijn werk te laten doen. Dit neemt niet weg dat het slim is om een moment te pakken om alsnog de verbeterslag te maken. Het kan zijn dat de aanpassing een nanoseconde sneller is, of de code beter leesbaar, en daarmee overdraagbaar, voor collega’s. Op zich dus geen direct merkbare verbetering, maar het zorgt er wel voor dat we minder lang hoeven te turen met de handen in het haar, om te zien wat een stuk code nou eigenlijk doet. Zeker als je deze op een later moment moet aanpassen voor een vernieuwing of verbetering van de functie die de code ondersteunt.

De focus voor de komende weken

Normaal staat toegevoegde waarde voor gebruikers voorop, bijvoorbeeld met de veelgevraagde functies die we de afgelopen tijd lanceerden. De komende weken ligt de focus op de kwaliteit, continuïteit, en prestaties van het platform. Kort door de bocht; bugs oplossen en (interne) processen verbeteren. Ook geeft deze periode tijd en ruimte om uit te stippelen wat we volgend jaar willen gaan doen.

Waarom nu?

Voor jullie breekt de drukste tijd van het jaar aan. Veel gebruikers draaien in de decembermaand hun topomzet. Een heel belangrijk moment. Om jullie hierin goed te ondersteunen richten we ons in deze maand op de kwaliteit van het platform. Vanaf het begin van het nieuwe jaar rollen weer nieuwe functies uit. Ga voor die droom-omzet en maak het ontvergetelijk. Happy selling! :-)