Uitgelicht: Sweet Petite Jolie

headerblog.png

Van je hobby je werk maken. Wie wil dat nou niet? Doenja van Sweet Petite Jolie deed het. Wij gingen bij haar langs om erachter te komen hoe ze dit precies heeft gedaan en hoe zij haar webshop tot een succes heeft gemaakt.

1. Hoe is Sweet Petite Jolie ontstaan?

Toen mijn dochtertje Jolie werd geboren, wilde ik een armbandje met haar naam erop. Die heb ik toen zelf gemaakt en gedeeld op mijn Instagram account. Ik kreeg hier ontzettend veel leuke reacties op en mensen vroegen of ik er ook eentje voor hen kon maken. Dit heb ik gedaan en zo is het eigenlijk begonnen. Vervolgens kreeg ik steeds meer volgers en meer bestellingen.

Met kerst kreeg ik het idee om mijn schoonouders iets te geven: opa en oma met de kleinkinderen. Via Pinterest kwam ik op het idee van de houten poppetjes. Ik ging op zoek en kwam verschillende sites tegen, maar niets echt naar mijn zin en dus besloot ik om ze zelf te maken. Ook dit deelde ik via Instagram en opnieuw stroomden de verzoeken binnen. Eerst zei ik hier nee tegen, want het was als een cadeautje bedoeld. Toch besloot ik later om de poppetjes aan gaan bieden. Ik ben vrij klein gestart, maar in een jaar tijd is het heel snel gegroeid. Drie maanden geleden ben ik gestopt met mijn loondienst baan en richt ik me volledig op Sweet Petite Jolie.

2. Je werkt nu dus fulltime voor Sweet Petite Jolie?

Ja! Ik heb bij elkaar zeventien jaar lang in de kinderopvang gewerkt. Met de komst en ontzettend harde groei van Sweet Petite Jolie heb ik ervoor gekozen om minder te gaan werken om zo meer tijd voor mijn bedrijf vrij te maken. Afgelopen kerst hadden we zo’n ontzettend grote piek, dat we besloten als het in januari nog steeds zo druk zou zijn dat ik dan met mijn loondienst baan zou stoppen. Dit was inderdaad het geval en nu focus ik me dus sinds drie maanden volledig op Sweet Petite Jolie. 

3. Je vertelde dat je bent begonnen via Instagram. Maar hoe is je webshop tot stand gekomen?

Ik ben begonnen via een andere partij. Hierbij had ik het contactformulier zo ingericht dat het als bestelformulier diende. Op deze manier kwamen er bestellingen binnen. Heel minimaal, maar leuk voor de hobby. Ik wilde klein beginnen om er zo eerst achter te komen of dit wel echt iets zou kunnen worden. Na een tijdje wilde ik meer uit mijn webshop halen. Van het een kwam het ander en toen heeft mijn goede vriendin Rianne van Nanaa de webshop bij Mijnwebwinkel opgezet. Echt super blij mee! 

4. Hoe kom je van een idee tot een nieuw product?

Als je creatief bent, zit je hoofd vaak vol met nieuwe ideeën. Soms gaat het dan heel snel van idee tot daadwerkelijk product en soms heeft het tijd nodig. Ik heb ooit in een groothandel een houten kader gekocht met het idee dat ik hier wel misschien iets mee zou kunnen. Dit is thuis in de kast beland, en ineens kreeg ik het idee om de poppetjes in dat kadertje te doen, met een kaartje en een droogbloemetje. Dit poste ik op Instagram met de vraag aan mij volgers of zij dit iets vonden. Dit is nu mijn best lopende product. Zo liggen er nog veel dingen op de plank die nog uitgewerkt moeten worden. 

5. Wat onderscheid je met Sweet Petite Jolie?

Met alles wat wij extra doen rondom de houten poppetjes. Wat ik merk, is dat ik veel vaste klanten heb. Als ik hun ordergeschiedenis bekijk, zie ik dat zij voor de zesde of zevende keer bestellen. Dat is ook mijn doel. Als je de poppetjes hebt, hoeft het niet klaar te zijn. Mijn concurrenten maken enkel de poppetjes. Wij bieden ook allerlei accessoires bij de poppetjes. Zo hadden we bijvoorbeeld met Kerst een pakketje met een kerstboom en (nep)sneeuw die samen met  de poppetjes in een stolpje een echt winterplaatje creëerden. Dit hebben we ook voor de herfst, lente en zomer. Je kunt op deze manier een seizoens plaatje creëren. Je merkt dat klanten het vooral leuk vinden als er iets nieuws komt, want ze hebben de poppetjes dan al. De poppetjes zelf zijn niet seizoensgebonden en worden het hele jaar door gekocht, voornamelijk als kraamcadeautje,voor een huwelijk of om iemand een hart onder de riem te steken. 

6. Wat vind je het leukste aan je eigen onderneming hebben?

Dat ik creatief bezig kan zijn. Dit heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader is kunstenaar, dus ik ben opgegroeid in een creatief gezin. Dat ik hier uiteindelijk mijn werk van heb gemaakt, vind ik echt super. Ik heb vroeger getwijfeld om naar het SintLucas te gaan (kunstacademie) of naar de kinderopvang. Twee totaal verschillende dingen. Uiteindelijk koos ik voor iets meer (financiële) zekerheid en heb ik gekozen voor de kinderopvang. Gelukkig kon ik op de kinderopvang ook veel creativiteit kwijt, maar met Sweet Petite Jolie ben ik natuurlijk helemaal creatief bezig. Het allerleukste vind ik de ideeën bedenken en uitwerken. 

7. Je verkoopt je producten ook via fysieke verkooppunten. Kun je hier meer over vertellen?

Naast mijn webshop zijn er ongeveer twintig verkooppunten en inmiddels staan er ruim vijftig op de wachtrij. Ik heb de luxe dat de winkels mij zelf benaderen of ze mijn producten mogen verkopen. Ik stel hiervoor pakketten samen met verschillende soorten poppetjes. Klanten kunnen in de winkel zelf een gezinnetje samenstellen van poppetjes met verschillende grootte en kleuren. Het verkooppunt kan zelf bepalen hoe zij het hoekje inrichten, maar we zijn wel bezig om ons eigen presentatiemateriaal te maken, zodat het voor klanten meteen herkenbaar is dat het van Sweet Petite Jolie is. 

8. Waar ben je het meest trots op?

Ik sta daar eigenlijk nooit zo bij stil. De mensen om mij heen denken dat ik op het gebied van de houten poppetjes op dit moment de grootste ben, dus dat is erg leuk. Ik vind dat zelf altijd moeilijk om te zeggen. Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die mijn poppetjes ergens hebben zien liggen in een winkel of bijvoorbeeld als ze bij iemand in Amsterdam op bezoek zijn geweest. Ik begon met privé bestellingen voornamelijk in de omgeving Helmond en Noord-Brabant. Het feit dat ik nu door heel Nederland verzendt, en de laatste tijd ook naar België, Duitsland en soms zelf Spanje, vind ik echt super. 

9. Wat hoop je nog meer te bereiken met Sweet Petite Jolie?

In België zijn we nu echt wel in trek, dus ik wil me erop gaan focussen om daar wat meer verkooppunten te krijgen. Wat ik uiteindelijk ook nog heel graag zou willen, is verkopen in Scandinavië. Ik denk dat de ‘nature’ lijn daar heel goed gaat passen. Verder hoop ik dat mensen aan Sweet Petite Jolie denken als zij naar houten poppetjes op zoek zijn. Op dit moment is er namelijk ontzettend veel concurrentie en helaas veel mensen die mijn werk kopiëren. Ik hoop dat ik in dit vakgebied de grootste mag zijn.

10. Heb je nog tips voor mensen die overwegen om een onderneming te starten?

Als je het niet doet, dan weet je het nooit. Ik ben nooit van de risicovolle stappen nemen, maar als je een beetje vertrouwen hebt in je onderneming dan zou ik ervoor gaan! Mocht het dan uiteindelijk niet lukken, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en weet je ook of het de kans waard was of niet. Ik denk dat je heel goed en op een veilige manier kunt starten. Door niet meteen in het diepe te springen, maar geleidelijk aan stappen te nemen. En natuurlijk de kracht van social media. Voorheen deed je een marktonderzoek, nu deel je iets op Instagram met de vraag of mensen het iets vinden. Als je dan hoort ‘Wanneer kan ik het bestellen?’ dan betekent dat dus aan de slag!