Week van de Stenen Winkel

Week van de stenen winkel 2024

Deze week is het De Week van de Stenen Winkel. Zowel voor deelnemende lokale winkels als voor consumenten een mooie tijd om wat extra aandacht te geven aan de stenen winkels, hoe je dat doet, vertellen we je in dit blog! Ook spraken we ondernemers Eva en Peter van Moois & Meer, Hiske en Meta van Knetter en Martine van Stoffen & Stiksels over hun onderneming met fysieke winkel.

Week van de stenen winkel

De afgelopen jaren waren pittig voor fysieke winkels, mede door de lockdowns van corona en de groei in online verkoop. Om lokale stenen winkels te steunen en hun kracht te vieren, vindt deze week, van 13 tot en met 19 mei, de 'Week van de Stenen Winkel' plaats.

In de Week van de Stenen Winkel doen lokale stenen winkels door heel Nederland en België iets bijzonders voor hun klanten: van een cadeautje bij aankoop tot het verloten van mooie prijzen. Zo vieren ze samen met hun klanten dat de deuren van de winkel (weer) open staan. 

Ook wij dragen er graag ons steentje aan bij. Wij spraken een aantal van onze webwinkeliers met een stenen winkel, om hun verhaal te kunnen vertellen. Doe jij mee aan de stenen winkel en wil jij deze week ook worden uitgelicht? Tag ons op Instagram, dan zorgen wij voor wat extra bereik.

 

Moois & Meer

De eerste stenen winkel zit in het mooie Middelburg. Hier runnen Eva en Peter Moois & Meer, een winkel in heren- en dameskleding waarvan het assortiment gekenmerkt wordt door duurzaamheid, tijdloze producten, hoge kwaliteit en een eigen stijl. Ze richten zich niet op fast-fashion, maar zoeken met aandacht goede labels met mooie materialen en een eerlijk productieproces. 

Voor de start van Moois & Meer gaan we terug naar 2013, het jaar waarin Eva is begonnen met een webshop in handgeweven hamamdoeken. Deze hamamdoeken werden door een familie in Turkije in opdracht gemaakt, geen duizend in een dozijn dus. Langzaamaan groeide de verkoopaantallen en was het tijd om op zoek te gaan naar een klein magazijn. Die vonden ze in het centrum van Middelburg. 

‘’En toen dachten we, dan kunnen we net zo goed de deuren open gooien van het magazijntje, en zo ontstond ons eerste stenen winketje in 2015!’’ vertelt Eva.

Het assortiment werd uitgebreid en de hamamdoeken, die werden steeds populairder bij andere winkels. De interesse van Eva en Peter kwam echter steeds meer in conscious kleding. In 2018 verhuisde ze naar een groter pand en sindsdien is conscious kleding de basis.  

We vroegen aan Eva waarom men stenen winkels moet (blijven) bezoeken:
‘’In deze snelle tijd, is het fijn, om ergens binnen te komen, waar je alle tijd mag nemen. Zie het voordeel van plezier om samen te passen en ideeën op te doen. Het verschil zien en voelen. Een praatje maken over muziek, of wat er dan ook op dat moment speelt. Humor. Ontmoeten.’’

Bezoek jij deze week Moois & Meer? Dan trakteren Eva en Peter je op sfeer en persoonlijkheid. Koffie, thee en wat lekkers staan voor je klaar. Daarnaast krijgen klanten die een selfie bij de winkeldeur of in de winkel maken ook nog eens een leuke attentie.

 

Knetter

Ook in Hengelo is een hele leuke winkel te vinden, de winkel Knetter van Hiske en meta. Twee vriendinnen die dol zijn op kleur, unieke cadeautjes en de stad waar ze wonen. In 2019 hebben zij daar ook de winkel Knetter geopend. De cadeauwinkel staat voor kleur, uniciteit en kwaliteit en is zowel on- en offline te vinden. 

Zowel Hiske als Meta hadden voor de start van 2019 beide een eigen onderneming. Meta had een webshop vol (handgemaakte) cadeautjes en Hiske verzorgde high tea’s. Naast elkaar stonden ze op evenementen en markten en organiseerden ze een aantal eigen mini fairs. Na jaren samen te dromen hebben ze de stap genomen om te starten met Knetter. ‘’We vonden dat de Hengelose binnenstad wel wat meer kleur kon gebruiken en zochten daar een eigen plek.’’ Vertellen ze. 

Een aantal maanden voor de opening van de stenen winkel in 2019, startten ze met de webshop. Inmiddels zijn ze alweer flink wat jaren onderweg met Knetter en hebben ze onlangs hun vijfjarig bestaan gevierd.

De combinatie van offline en online ondernemen vinden ze ideaal. ‘’Zo kan je eigenlijk altijd bij Knetter terecht om te komen rondneuzen en winkelen. Of iemand nou in (de buurt van) Hengelo woont of ver weg, we zijn altijd bereikbaar.’’

Ook Knetter doet dit jaar mee aan De Week van de Stenen Winkel. Koop je deze week iets bij Knetter in Hengelo? Dan ontvang je een extra stempel op je Knetter spaarkaart. Ook voor persoonlijk advies en een gezellig praatje staan Hiske en Meta voor je klaar.

 

Stoffen & Stiksels

Alles voor de mooiste haak- en breiprojecten vind je bij Stoffen & Stiksels, de stenen winkel en webshop van Martine. Hier vind je wol,  katoenen stoffen en een uitgebreid assortiment aan fournituren, krijg je persoonlijk advies op maat en kan je terecht in het gezellige haak-en breicafé.  

Na een lange tijd werkzaam te zijn geweest bij een reisbureau was Martine toe aan een nieuwe uitdaging. Toen kwam het starten van een eigen winkel op haar pad in 2012. In 2013 kwam daar ook een webshop bij. Ze begon met een basis assortiment stoffen, wol en fournituren. Nu is veranderd naar een kleine collectie stoffen en een zeer uitgebreid assortiment breiwol en haakkatoen, na het luisteren naar haar klanten en meebewegen op de markt. ‘’Haken en breien is helemaal hot want wat is nu leuker dan je zelfgebreide trui met trots dragen ? En hoe fijn is het om met je handen bezig te zijn, goed voor de geest!’’

Het fijne van de combinatie van off- en online verkoop vindt Martine dat haar klanten voordat ze in de winkel komen alvast wat ideeën kunnen opdoen in de webshop. Ook klanten die Stoffen & Stiksels hebben leren kennen op landelijke beurzen kunnen door de webshop nog vaker winkelen bij Martine.

Ze geniet er elke dag van om persoonlijk contact te hebben met haar klanten. Ook met de ondernemers in het dorp Hoogerheide heeft ze een fijne connectie. Daarom koopt ook zij zo veel mogelijk lokaal. 

Koop jij in de week van de stenen winkel voor minimaal €25 bij Stoffen & Stiksels? Dan ontvang je een leuke goodiebag! Ook mag je de kassabon in de loterij pot doen. Aan het einde van de week worden er hele toffe prijzen verloot.

Dit kun jij doen tijdens de Week van de Stenen Winkels

Wil jij de lokale stenen winkels steunen deze week? Dat kan op verschillende manieren:

  • Koop in de week van 13 tot en met 19 mei 1x extra een product bij een lokale winkel. 
    Hiermee steun je de droom van een lokale ondernemer. Met jouw aankoop ondersteunt de ondernemer zijn of haar gezin en helpt lokale activiteiten mee te financieren (bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht).

  • Steun jouw favoriete lokale winkels via social media. 
    Geef een like of een reactie op een Facebook of Instagram-post van de winkels in jouw buurt, of deel een van hun berichten. Kost je helemaal niets, maar het helpt stenen winkels wel nieuwe mensen te bereiken.

  • Plaats een bericht op social media met de hashtags #weekvandestenenwinkel en #koopklein. 
    Maak bijvoorbeeld een foto van een product dat je bij een lokale winkel kocht en plaats deze hashtags bij je foto, of download een van de afbeeldingen op deze pagina en plaats deze op je Facebook- of Instagram-profiel. Hiermee help je de boodschap te verspreiden dat de lokale stenen winkels in jouw buurt een bezoek waard zijn.

Online én offline verkopen

Heb jij een webshop en wil je ook offline gaan verkopen in een fysieke winkel, op een evenement, of markt? Dan voeg je eenvoudig de Kassa App toe aan je Mijnwebwinkel shop. Voor een vast bedrag per maand maak je gebruik van dit slimme betaalsysteem en houd je je verkopen en voorraad in sync.

Meer informatie over de Kassa App