De kleineondernemersregeling vanaf 2025 (KOR): dit moet je weten!

AdobeStock_208067609 (1) [Omgezet]_1.png

Per 1 januari 2025 verandert de kleineondernemersregeling (KOR). Waar je nu alleen gebruik kan maken van de Nederlandse regeling, wordt de KOR per 1 januari Europees geregeld. De grootste verandering aan de regeling is dat je ook gebruik kan maken van de KOR regeling van een andere EU lidstaat. Iets wat tot op heden nog niet mogelijk was.

Spelregels kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling is niet nieuw. De spelregels veranderen wel. We brengen je graag op de hoogte van de spelregels voor 2025:

Wanneer je gebruikmaakt van de Nederlandse KOR

  1. Je meldt je via ‘Mijn belastingdienst zakelijk’ aan voor de KOR
  2. Je jaaromzet is niet hoger dan 20.000 euro binnen Nederland
  3. Je kan ervoor kiezen om de KOR wel in Nederland toe te passen, maar niet in andere EU-lidstaten. 

Wanneer je (naast de Nederlandse KOR ook) gebruikmaakt van de KOR in een andere EU-lidstaat

  1. Je informeert de belastingdienst over het voornemen om gebruik te maken van de KOR in een andere lidstaat. Dit kan al vanaf 1 oktober 2024. Wanneer je later meer landen wil toevoegen dien je dat per land door te geven bij de belastingdienst. 
  2. Je kan ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de KOR binnen Nederland, maar wel in andere EU lidstaten.
  3. Pas je de KOR toe in andere lidstaten, dan mag de omzet binnen de EU niet hoger zijn dan 100.000 euro.
  4. De omzet van de onderneming mag de omzetdrempel van de lokale KOR van de betreffende lidstaat niet overschrijden.
  5. De deelnameperiode van 3 jaar komt te vervallen. Per 1 januari 2025 kun je je ieder moment afmelden. 

Wanneer je gebruik maakt van de KOR regeling betekent dat het volgende voor je administratie:

  • Je berekent geen btw aan je klanten. Je draagt dus ook geen btw af.
  • Je vermeldt geen btw op je facturen. Je hoeft zelfs helemaal geen facturen te versturen voor de btw. Je moet wel je inkoopfacturen bewaren.
  • Je doet geen btw-aangifte meer. Behalve in een aantal gevallen, dan moet je toch incidenteel btw-aangifte doen.
  • Wanneer je als Nederlandse ondernemer gebruikmaakt van de KOR in Nederland, mag de btw over je zakelijke kosten en investeringen niet aftrekken. Dit geldt ook voor btw die je hebt betaald in een andere EU-lidstaat. Bewaar wel alle inkoopfacturen!
  • Wanneer je als Nederlandse ondernemer geen gebruik maakt van de KOR in Nederland, maar wel van een andere EU-lidstaat mag je de voorbelasting wel aftrekken. De voorbelasting die binnen de buitenlandse KOR valt, mag niet afgetrokken worden.
  • Je moet in Nederland zijn geïdentificeerd door een individueel nummer met het achtervoegsel EX. Dit vraag je aan bij de belastingdienst.

In sommige gevallen moet je de btw herzien die je eerder hebt afgetrokken.

Voordelen KOR

Voor een startende onderneming kan het voordelig zijn om deel te nemen. Zeker als je verwacht dat je tijd nodig hebt om je bedrijf op te bouwen. Je hebt nog geen administratieve verplichting voor de voorbelasting, wat een hoop werk kan schelen. Ook kan het schelen in de kosten die je maakt voor bijvoorbeeld hulp bij het doen van jouw btw-aangifte.

Nadelen KOR

Als deelnemer aan de KOR ben je potentieel minder interessant voor zakelijke afnemers, omdat zij (mits zij btw kunnen aftrekken) de btw niet meer terug kunnen vragen. Hierdoor bestaat de kans dat je duurder bent dan een concurrent. Wanneer je veel investeringen doet (meer dan de inkomsten), krijg je geen omzetbelasting terug van de belastingdienst. Je moet je dan tussentijds afmelden voor de KOR, voordat je grote investeringen kan doen.

Wisselt jouw jaaromzet sterk en kom je een jaar boven de 20.000 euro uit. Dan vervalt de KOR en kun je het lopende jaar en het jaar erop geen gebruik maken van de KOR. Voorbeeld: vervalt de KOR, omdat je per 1 juni 2025 meer dan 20.000 euro omzet hebt behaald, dan kun je per 2027 weer deelnemen aan de KOR.

Gebruikmaken van de KOR? We hebben iets voor je.

Je bent eruit! Je wilt gebruikmaken van de KOR. Dit houdt in dat je geen btw meer mag rekenen over je producten. Moet je dan al je producten afgaan om de btw te verwijderen? Nee hoor! We bieden je de mogelijkheid om over je gehele shop wel of geen belasting (en dus btw) te rekenen met 'Belasting rekenen' (zie afbeelding). Met één druk op de knop verwijder jij de btw op alle producten. Check het hier in de beheeromgeving. Je rekent dan geen btw meer op je producten, tenzij je voor meer dan €10.000 verkoopt buiten Nederland, maar binnen de EU. Dan moet je namelijk btw rekenen van dat land, omdat je in dat land niet binnen de KOR regeling valt. Je vindt hierover meer informatie in dit artikel. 

Word je gaandeweg wel btw-plichtig, omdat de zaken goed gaan? Geen probleem, met één druk op de knop zet je de belasting voor je gehele shop gemakkelijk weer aan. 

De instelling om de btw uit te zetten voor Nederland

Het is 1 oktober geweest. Wat nu?

No worries, je kunt je nog steeds aanmelden voor de KOR. Schrijf je je na 1 oktober in, dan schuift de ingangsdatum alleen op naar het eerstvolgende tijdvak. 

Meer informatie?

Lees dan onderstaande blogs van de KvK en de Belastingdienst: