07 juli 2021

Webshop keurmerk - hoe kies je een goed keurmerk?

Over ons Izzy
Izzy van Uden
Marketing | Mijnwebwinkel

Als webwinkelier wil je dat jouw webshop betrouwbaar overkomt bij de klant. Een keurmerk van een bekende partij kan zorgen voor dat vertrouwen. Maar hoe weet je nu welk keurmerk het beste past bij jouw webwinkel en klanten? Dat vertellen we je in dit blog.

Consumenten hechten veel waarde aan een webshop keurmerk. Volgens Webwinkelkeur zorgt een keurmerk in combinatie met reviews zelfs voor 15% meer aankopen bij potentiële klanten. Keurmerken zorgen namelijk voor een stukje zekerheid over bijvoorbeeld de levering, service, bedenktijd en garantie bij de webwinkel waar consumenten hun aankoop doen. Deze zekerheden verschillen per keurmerk. Kijk dus goed welke jij belangrijk vindt om te garanderen aan jouw klant.

Iedereen kan een eigen webwinkel keurmerk beginnen. Er bestaan namelijk geen concrete regelgeving of controlerende instanties. Wel kunnen keurmerken aangesloten zijn aan de geschillencommissie. We hebben een aantal factoren op een rijtje gezet waarmee je zelf kunt bepalen hoe betrouwbaar je een keurmerk vindt:

Eerlijkheid
Een webshop keurmerk is eerlijk als deze onpartijdig is. Dit kun je zien aan de ondernemingsvorm: als dit een stichting is, heeft winst geen prioriteit.

Transparantie en voorlichting
De communicatie en voorlichting van een keurmerk moet eerlijk, betrouwbaar, niet misleidend of puur verkoop gericht zijn. Je moet eenvoudig kunnen vinden waar het keurmerk voor staat en wat de vereisten zijn om het keurmerk te mogen voeren.

Privacy en zorgvuldigheid
Een keurmerk dient geheimhouding te waarborgen. 

Bereikbaarheid
Een goede bereikbaarheid en een korte responstijd voor zowel leden als consumenten.

Om de keuze iets makkelijker te maken hebben we onze favoriete keurmerken voor je op een rijtje gezet. Mocht je een ander webshop keurmerk kiezen, let dan goed op de bovenstaande factoren.

 • WebwinkelKeur
  WebwinkelKeur is een uniek betaalbaar webwinkel keurmerk dat een juridische controle combineert met klantbeoordelingen.

 

 • Trusted Shops
  Het web­shop-keur­merk van Trusted Shops is in heel Europa een teken voor vertrouwen in e-commerce. Met dit keur­merk laten webshops duidelijk zien dat ze aan belangrijke en uitgebreide kwaliteits­criteria van Trusted Shops voldoen.

 

 • Webshop Keurmerk
  De Stichting Webshop Keurmerk kent meer dan 5000 aangesloten webwinkels in Nederland en bijna 6000 webshops wereldwijd. Daarnaast krijg je een gratis reviewsysteem, powered by Kiyoh.

 

 • Qshops
  Sinds 2005 is Qshops Keurmerk het erkende keurmerk voor Websites en Webwinkels in Nederland. Toetsing en certificering van webwinkels is bij het Qshops Keurmerk is onafhankelijk. Behartiging door stichting Qshops Keurmerk.
Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.