29 mei 2019

De voordelen van je administratie via een boekhoudpakket!

administratie #boekhoudpakket #Webwinkelfacturen.nl
Joost Hermans
Commercieel | Webwinkelfacturen.nl

Het klinkt vast als muziek in de oren: tijd en geld besparen op je administratie door een automatische koppeling met een boekhoudpakket. Tijd en geld die jij mooi kunt gebruiken voor je webwinkel. Dat wil je! Maar wat heb je nodig voor een zorgvuldige en efficiënte (online) administratie? En wat kun je met zo'n boekhoudpakket? Dat vertel ik je in dit blog.

Het klinkt vanzelfsprekend, maar mag zeker niet vergeten worden. Voor het instellen van een boekhoudpakket is het essentieel dat je de BTW in je webwinkel goed invoert. Dat zorgt ervoor dat het ook op de juiste manier wordt overgenomen in je boekhouding. Dit kan in de beheeromgeving via Online bestellen/BTW & Prijsweergave

Er zijn verschillende BTW-tarieven: 21%, 9% en 0%. Welk tarief je moet hanteren hangt af van de producten die je verkoopt. Denk eraan dat je ook BTW over de verzendkosten én eventuele betaalkosten moet rekenen. 

Helaas moet je eens per maand, per kwartaal of per jaar (afhankelijk van je webshop) BTW over je omzet afdragen aan de Belastindienst. Een boekhoudpakket rekent automatisch voor je uit welk bedrag je hiervoor moet afdragen. Het is belangrijk om hier continu zicht op te hebben, zodat je niet voor een enorme verrassing komt te staan. Het zorgt ervoor dat je eenvoudig een juiste BTW aangifte kunt doen én dat je op tijd weet welk bedrag je aan de kant moet houden. 

Niemand vindt ze leuk, maar ze zijn er wel. Met de koppeling van je webshop naar je boekhoudpakket kun je de retouren uit je webwinkel automatisch financieel afhandelen in je online administratie.

Als je je online administratie koppelt met je bank en met de betaalproviders waarmee je samenwerkt, heb je dagelijks inzicht in de cashpositie van je bedrijf. Daarmee ben je 24/7 up-to-date.

Niet alleen je verkoopfacturen die automatisch in je online administratie komen zijn belangrijk, maar ook al je inkoopfacturen. Dit zijn de facturen die je ontvangt bij bijvoorbeeld de inkoop van je voorraad. Een boekhoudpakket zorgt ervoor dat je de facturen van ontvangen goederen of diensten, zowel binnen als buiten de EU, op de juiste wijze registreert.

In Nederland geldt voor de administratie een wettelijk verplichte bewaartermijn van 7 jaar. Des te belangrijker dat je alles digitaal hebt, zodat je niet alles fysiek hoeft te bewaren. 

Een online boekhoudpakket is gekoppeld aan je webwinkel, bank en betaalprovider(s). Hierdoor heb je dagelijks inzicht in je omzet en resultaatontwikkeling. Meten = weten! Je zou een financieel adviseur kunnen inschakelen om samen te kijken naar een gezonde groei van je onderneming. De winst-verlies rekening die in je boekhoudpakket te vinden is, is ook belangrijk omdat deze laat zien hoeveel inkomstenbelasting je aan het einde van het jaar moet betalen. 

Dit is vaak geen onderdeel van je boekhoudpakket. De urenregistratie is wel belangrijk voor je administratie. Dit is belangrijk omdat je dan als eenmanszaak of VOF kunt laten zien of je wel of niet voldoet aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Oftewel: heb je in één jaar meer dan 1.225 uur aan je eigen business gewerkt? Het urencriterium geeft veel fiscale voordelen (namelijk verschillende soorten ondernemersaftrek) en is dus zeker het registreren waard. Deze 5 apps helpen je bij het eenvoudig registreren van je uren.

Webwinkelfacturen.nl

Webwinkelfacturen.nl is de specialist voor webwinkeliers op het gebied van koppelen van webwinkels met hun boekhouding. Sinds onze start in 2014 helpen we bedrijven hun administratieve lasten te verlagen. We koppelen ook kassa’s aan de boekhouding, om retailers te ontlasten.

Probeer 30 dagen gratis een koppeling naar je online boekhouding uit. 

Dit blog is geschreven in samenwerking met Hans de Lange van administratie kantoor OAMKB Dronten - Swifterbant.

Inspiratie en tips. Maandelijks in je mailbox.