10 tips voor de juiste balans tussen werk en privé

coffee-cup-apple-iphone.jpg

Leuk hoor, het runnen van een eigen webshop. Het zelfstandig ondernemerschap geeft je zoveel vrijheid! Of toch niet? Natascha Klootsema, mede-eigenaresse van de webshopportal Flavourites.nl, geeft tien tips en tricks voor de juiste balans tussen werk en privé, zodat je af en toe ook écht vrij bent.

1. Sluit je op

In het begin is het vaak nog heel leuk en lekker ‘ongedwongen’ om aan de keukentafel te werken. Totdat je partner met vrienden aan de tafel wil borrelen. Of je kinderen hebt, die de keukentafel zien als één grote knutselplek. Advies: pik een kamer(tje) in huis in waar je jezelf kunt opsluiten en je kunt focussen op je werk. Zo ben je stukken productiever! Plaats eventueel een slot of bordje op de deur, zodat je huisgenoten het in één oogopslag zien als je niet gestoord mag worden.

2. Kantoor in de tuin

Een van mijn dromen is een tiny house in de tuin. Ik heb zelf een fijn kantoor in huis, maar soms droom ik van een fraai ontworpen mini-huisje in de tuin, waar ik kan werken. Lekker helemaal alleen, in alle rust. Dit is ideaal als je snel afgeleid bent van je werk. Misschien kun je je tuinhuis een make-over geven? Of krijg je het bij de gemeente voor elkaar om een klein huisje in de tuin te plaatsen?

3. Besteed uit!

Wie voor zichzelf begint of net begonnen is, doet het werk vaak allemaal zelf. Inkoop, financiën, klantenservice, marketing… en het inpakken van de pakketten. Dit laatste heeft vaak tot gevolg dat je je producten in huis hebt opgeslagen. En ja, dat loopt nogal eens uit de hand. Kinderkamers waar de dozen hoog opgestapeld staan, de logeerkamer waar allang geen bed meer past en – zelf gezien – keukenkastjes waar de jurkjes uitvallen zodra je een deurtje opendoet. Tip: ga in zee met een fulfilmentbedrijf. Zo’n bedrijf kost natuurlijk geld, maar neemt je ook veel werk én producten uit handen. Je slaat er je producten op en zij regelen de gehele handling en verzending. Kun jij je op iets anders storten.

4. Wees gedisciplineerd

Zonder discipline is thuiswerken geen pretje. Want hoe leuk de vrijheden van thuiswerken ook lijken, er moet ook gewerkt worden. Je kúnt thuis productiever zijn dan in een kantoor, waardoor je mogelijk minder lang hoeft te werken. Maar daarvoor is discipline de key. Hoe je dat doet? Maak afspraken met jezelf, bijvoorbeeld dat je elke dag om 9 uur begint. Stel jezelf doelen en rond telkens kleine taakjes af. Je zult merken dat je jezelf succesvoller en productiever gaat voelen.

5. Ga eropuit

Vakanties en/of weekenden thuis doorbrengen? Dat is best lastig als je werk altijd binnen handbereik is. Ga af en toe dus even weg. Een weekendje kamperen, inspiratie opdoen in een andere stad of een dagje de hei op. Dan kun je je pas écht even opladen en kun je er daarna weer met nieuwe energie tegenaan.

6. Altijd bereikbaar? Welnee

Er is geen klant die van jou verwacht dat je 24/7 bereikbaar bent. Geef op je website duidelijk aan wanneer je telefonisch bereikbaar bent. Buiten deze tijden zet je je telefoon uit (gebruik voor werk en privé dus niet dezelfde telefoon!). Prima natuurlijk om eens ’s avonds te mailen met klanten, maar vraag jezelf ook af of de mail niet gewoon de volgende ochtend verstuurd mag worden.

7. Kinderen? Naar de opvang!

Wie dacht dat het combineren van kinderen en een eigen bedrijf piece of cake is, komt vast en zeker bedrogen uit. Natuurlijk; je kunt best eens een klusje doen met een spelende (schreeuwende/jengelende) peuter of kleuter op de achtergrond. Even een foto op Instagram of Facebook posten of een mailtje beantwoorden; geen punt. Maar wil je écht slagen maken, zorg er dan voor dat je kinderen worden opgevangen. Kun jij even flink knallen en ben je daarna een blije moeder die alle aandacht voor de kinderen heeft.

8. Ik wens je veel personeel

Dit oude Joodse gezegde komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het hebben van personeel levert vaak de nodige zorgen op. De verantwoordelijkheid, hoge kosten, ziekte of zwangerschap… Zie dat maar eens op te vangen. Aan de andere kant: personeel kan er ook voor zorgen dat jij kunt doen wat je écht wilt en waar je goed in bent. En wat te denken van op vakantie gaan terwijl je business gewoon doorloopt? Een heerlijke gedachte!

9. Plan tijd voor jezelf

Met een eigen bedrijf ben je al snel geneigd om veel meer uren te werken dan bij een ‘normale’ fulltime job van veertig uur. Da’s niet erg, maar je mag natuurlijk best af en toe even lekker vrij zijn. Sporten op een doordeweekse ochtend of even lekker samen met de kinderen een filmpje kijken… Gun jezelf af en toe zo’n moment. Sterker nog: het is essentieel om gemotiveerd te blijven! Een schuldgevoel is echt nergens voor nodig. Plan deze me-time in, anders komt er vast en zeker niets van terecht. En no excuses, deze momenten horen er net zo bij als werken en dwingen je ertoe om écht tijd voor jezelf te nemen.

10. Geniet

Tot slot: vergeet vooral niet te genieten van het eigen baas-zijn. Niemand die jou orders uitdeelt. Zolang je de juiste balans tussen werk en privé goed in de gaten houdt, blijf je het vast heel lang leuk vinden om zelfstandig ondernemer te zijn. Geniet daar dus ook van! Vier successen – klein of groot – en pak af en toe een momentje voor jezelf.

Vergroot je werkgeluk: 17 tips!

Je besteedt vaak meer tijd op je werk dan thuis. Toch gaan veel mensen met tegenzin naar hun werk. Daarom hebben we 17 tips voor je op een rijtje gezet voor meer werkplezier.

Download de gratis gids