Thuiswerken: 8 handige tips!

work from home

Sinds 2019 (de uitbraak van Corona) is het voor veel mensen de nieuwe norm geworden: thuiswerken. Veel webwinkeliers werken vanuit huis en waren hieraan dus al gewend. Maar, dit geldt voor lang niet iedereen. Juist nu thuiswerken steeds vaker voorkomt, kan het lastig worden om je focus te blijven bewaren. Daarom geven we je vandaag een aantal handige tips om gefocust en productief te blijven.

1. Een fijne werkplek

Werk vanuit een prettige werkplek met voldoende natuurlijk licht. Uit onderzoek is gebleken dat werken in een ruimte met veel natuurlijk licht de productiviteit ten goede komt. Investeer daarnaast in een goede bureaustoel en beeldscherm. Wanneer je in een lekkere flow zit, zul je merken dat je zonder rugklachten uren door kunt werken. Ideaal is de populaire zit/sta bureau. Zo kan je lekker afwisselen tussen werkhoudingen en we weten allemaal: zitten is het nieuwe roken. Zorg daarnaast voor een opgeruimde werkplek. Laat geen onnodige dingen slingeren op en rondom je bureau, maar houd het lekker opgeruimd en georganiseerd. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd :)

Onze webwinkeliers verkopen de leukste opbergers en planners voor op je bureau.

2. Goed luisteren naar de baas (jijzelf)

Een valkuil van thuiswerken is dat er geen enkele collega om je heen is die je op de vingers kijkt. Het is dus belangrijk dat je zelf genoeg discipline hebt om aan de slag te gaan en taken af te ronden. Iemand met weinig discipline zal zijn werk vaak uitstellen waardoor hij weinig productief is. Wees daarom streng genoeg voor jezelf. Zet op tijd je wekker, neem een half uurtje tijd voor jezelf en ga daarna naar je werkplek om te beginnen. Maak een lijstje met wat je die dag wilt gaan doen en streep het af zodra de taak af is. Het geeft je namelijk een super goed gevoel als je aan het eind van de dag een afgestreept lijstje in je hand hebt! Wanneer je overweldigd raakt van al het werk dat nog moet gebeuren, dan kun je proberen om het werk in kleinere taken op te delen en deze uit te smeren over meerdere dagen.

3. Vergeet niet om pauze te nemen

Als je eenmaal in een flow zit kan het nog wel eens voorkomen dat je vergeet pauze te houden. Zet een wekker zodat je je lunchpauze niet vergeet en loop buiten een rondje om je benen te strekken. Lichaamsbeweging is belangrijk voor het handhaven van een gezonde bloedsomloop, en dat heeft weer een positieve invloed op je productiviteit. Ook tussendoor - in de ochtend of middag - kan het fijn zijn om even een kwartier iets anders te doen. Geniet van een kopje koffie, lees een hoofdstuk uit je boek of chill lekker even in je tuin of balkon. Even een kwartiertje je hoofd leegmaken werkt voor veel mensen erg positief!

4. Weg met de prikkels

Het is tegenwoordig bijna de normaalste zaak van de wereld dat mensen continu hun e-mail en telefoon checken. Om écht productief te kunnen werken, raden we je aan om even alle afleidende meldingen uit te schakelen. Dus weg met de WhatsApp-berichtjes, telefoon op stil en e-mail notificaties uit. Leg je telefoon bijvoorbeeld op een andere verdieping, zodat je er niet zo snel naar grijpt. Het werkt ook fijn om gedurende de dag drie communicatie-momenten in te plannen om je mail en telefoon te checken. Dit geeft rust in je hoofd en je zult merken dat je in dezelfde tijd ineens veel meer gedaan krijgt.

Om écht productief te kunnen werken, raden we je aan om even alle afleidende meldingen uit te schakelen. Vind je het toch lastig om zelf deze discipline op te brengen om van je telefoon af te blijven? Er zijn apps die je hierbij kunnen helpen zoals QualityTime

5. Vermijd huishoudelijke klusjes tijdens werktijd

Even snel wat boodschappen halen of de laatste berg vuile was wegwerken; omdat je vanuit thuis werkt, ben je misschien sneller geneigd om dit soort zaken even ‘snel’ tussendoor te doen. Stiekem kosten ze altijd meer tijd dan je denkt. Probeer een aantal uur achter elkaar te werken zonder afleiding. Zo krijg je ook de grotere klussen gedaan en voel je je achteraf weer voldaan. Dat wasje draaien kan later ook nog wel.

6. Beperk je pyjamadagen

Een van de voordelen van thuiswerken is dat je in principe de hele dag lekker in je pyjama kunt hangen. Dit draagt echter niet bij aan je productiviteit. Probeer je direct aan te kleden zodra je ’s ochtends opstaat. Was je gezicht met koud water, poets je tanden, smeer een lekkere dagcrème op en borstel je haren. Je zult merken dat je met een hele andere -actievere- mindset aan de slag gaat!

7. Zoek medeondernemers (online) op

Uit veel ervaringen van thuiswerkers blijkt dat ze zich wel eens eenzaam voelen. Grijp daarom niet meteen naar de chatfunctie om je collega een vraag te stellen, maar bel diegene op of plan een videocall. Dit geldt ook als je even wil sparren over een nieuw idee of gewoon even wilt kletsen! 

8. Word geen workaholic

Omdat je als thuiswerker geen kantoordeur achter je dicht trekt, is het verleidelijk om in de avonduurtjes nog ‘even snel’ wat dingen af te ronden. Hoe gek je ook bent op je werk; overdrijf het niet. Een keer een avondje doorwerken kan geen kwaad, maar waak ervoor dat je niet dag en nacht aan het werk bent. Om scherp te blijven heb je tussendoor je ontspanning en rust nodig. Ook is het wel zo gezellig voor je partner ;-)

Tip: Download onze gids: 27 onmisbare tools om je productiviteit te verhogen! (gratis)