start direct

Webshop Keurmerk - belangrijk om te weten

webshop keurmerk welke moet ik kiezen.jpg

Het laatste wat je als webwinkelier wilt, is dat bezoekers afhaken omdat ze geen vertrouwen hebben in je bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je webshop betrouwbaar overkomt. Dit kan met behulp van een keurmerk, afkomstig van een gerenommeerde organisatie. Is het voor jouw shop al tijd om er een te bemachtigen?

Het belang van een webshop keurmerk

Een webwinkel dient aan allerlei wettelijke voorwaarden te voldoen. Helaas betekent dit niet dat elke webwinkelier het even nauw neemt met de deze regels. Met een keurmerk laat je zien dat jouw shop wél betrouwbaar en veilig is. Zo'n certificeringsbewijs geeft de consument vertrouwen, wat een positief effect heeft op de conversie. Zeker voor een nieuwe klant kan het net dat zetje zijn om over te gaan tot een aankoop. Voor veel webwinkeliers bewijst vooral dat laatste het nut van een keurmerk.  

Een keurmerk aanvragen: is dat veel gedoe?

Een keurmerk is gemakkelijk te bemachtigen. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat de software en bedrijfsvoering voor je webshop voldoen aan alle wet- en regelgeving. Over de software hoef je je geen zorgen te maken, want dit regelt Mijnwebwinkel voor je. Wel ben je verantwoordelijk voor het op orde brengen van je bedrijfsvoering. Voldoe je aan alle regels, dan kun je bekijken welk label je kunt hanteren voor jouw webshop. 

Welk keurmerk moet ik kiezen?

Er zijn verschillende partijen die een keurmerk aanbieden. Welke partij je kiest, is natuurlijk aan jou. In een eerder blog lees je op welke factoren je instanties kunt beoordelen en geeft Mijnwebwinkel een overzicht van verschillende keurmerken. Zelf ben ik vooral voorstander van de labels van Thuiswinkel.org en Webwinkelkeur.

Thuiswinkel Waarborg

Thuiswinkel Waarborg is het label dat wordt aangeboden door Thuiswinkel.org. Helaas is het label niet goedkoop. Om het voor kleine en startende webwinkels aantrekkelijker te maken, zijn de afgelopen jaren de tarieven aangepast. Of het daarmee voor de kleinere spelers betaalbaar is, is de vraag. De voordelen van Thuiswinkel Waarborg zijn:

  • Thuiswinkel Waarborg is een partij die zich in de politiek inzet en écht hard maakt voor online spelers.
  • Ze helpen je als vereniging via workshops, evenementen, webinars en door informatie per mail of via de site aan te bieden.
  • Ze helpen je bij conflicten met klanten. De juristen van Thuiswinkel Waarborg kennen de online wetgeving goed, waardoor je daar beter af bent dan bij een gemiddelde Nederlandse rechtbank.
  • Het logo van het Thuiswinkel Waarborg werkt vaak conversieverhogend. 

WebwinkelKeur

WebwinkelKeur biedt haar keurmerk vele malen goedkoper aan. Dit kwaliteitslabel mag je namelijk al vanaf 8,95 euro per maand gebruiken. Daarnaast bieden ze je de mogelijkheid om klantbeoordelingen in te zetten. Daar staat tegenover dat het logo van WebwinkelKeur minder bekend is, waardoor het de vraag is hoe effectief het keurmerk is. 

Andere opties voor meer betrouwbaarheid

Een keurmerk mag dan vertrouwen stimuleren, andere zaken kunnen dat natuurlijk ook! Ben je nog niet toe aan een keurmerk of wil je juist alle opties benutten om vertrouwen te creëren, bekijk dan ook eens deze opties: 

Klantbeoordelingen
Eén van de meest populaire alternatieven zijn klantbeoordelingen. Bedenk wel dat reviews vaak geld kosten als je dit via een onafhankelijke partij wilt regelen. In plaats van onafhankelijke reviews kun je er ook voor kiezen om enkele testimonials en referenties te plaatsen.

Tip: Er zijn partijen die zowel een keurmerk als klantbeoordelingen aanbieden.

Voorwaarden
Ook door het duidelijk maken van jouw voorwaarden kun je vertrouwen winnen. Denk aan het informeren over de zichttermijn, retouropties en hoelang het duurt voor jij in zo'n geval het geld terugstort.

Bereikbaar zijn
Verder is het vertrouwen vaak te versterken door goed bereikbaar te zijn. Door duidelijk een telefoonnummer of een foto van jou als ondernemer en je magazijn te plaatsen kun je je doelgroep al een vertrouwd gevoel geven. Vergeet dus vooral niet om die mooie over ons-pagina op te tuigen! 

Ga jij voor een webshop keurmerk?

Kortom, bij een webshop draait alles om vertrouwen. Het voeren van een keurmerk is één hulpmiddel dat hierbij kan helpen en daarom voor veel webwinkeliers een belangrijke tool. Ga jij voor een keurmerk op je webshop of heb je er al een? We horen graag jouw ervaring!

Auteur:

Dit artikel is geschreven door Dirkjan Vis. Hij is eigenaar van internetuitgeverij Eurolutions, waarmee hij diverse online uitgaves heeft die gericht zijn op (startende) webwinkeliers en online ondernemers. Bekende sites zijn Ondernemen & Internet, Webwinkel Forum en Ecommerce News.