Social commerce: wat is het en hoe zet je het in?


Het gebruik van social media wordt steeds belangrijker in e-commerce. Afgelopen december boden platforms als Instagram en TikTok retailers een extra bron van omzet: maar liefst 20% van hun totale omzet kwam uit social commerce (bron: Emerce). Dit was het jaar daarvoor nog niet het geval. Ook het verkeer van social media naar e-commerce websites steeg met 8% op jaarbasis. Deze cijfers geven aan dat social commerce groeiende is en een extra bron van inkomsten voor webshopondernemers. Maar wat is het, wat is het verschil met e-commerce en hoe zet je het in? In dit blog leggen we je alles uit.
Wat is social commerce?
Social commerce is een nieuwe manier van online shoppen, waarbij social media en e-commerce samenkomen. In plaats van dat de consument producten ontdekt, bekijkt en koopt in je webshop, vindt dit plaats op social media. Denk bijvoorbeeld aan een feedpost op Instagram waarin een product is getagt en je deze direct kan bestellen op de webshop.

In de afbeelding hierboven is te zien hoe social commerce (Instagram Shopping) werkt. Er is een feedpost geplaatst waarin twee producten zijn getagt. Dit is altijd te herkennen aan het witte ‘tasje’ links onderin de post. Door op het product te klikken, krijg je meer informatie te zien, zoals de prijs, meerdere productfoto’s, productgegevens en informatie over de webshop. Vervolgens wordt je in-app doorgestuurd naar de webshop en kan je het betreffende product direct bestellen.
Voor veel webshop ondernemers biedt social commerce een grote kans om in te spelen op het toenemende gebruik van social media en het veranderende oriëntatieproces (van Google naar socials), om daarmee de consument op een persoonlijke, visuele en interactieve manier te bereiken. Door social commerce kan je consumenten kennis laten maken met jouw merk, je producten laten zien, laagdrempelig communiceren en uiteindelijk producten laten bestellen.
Wat is het verschil tussen social commerce en e-commerce?
Het belangrijkste verschil tussen social commerce en e-commerce ligt in de manier waarop producten worden ontdekt en gekocht. Traditionele e-commerce vindt plaats op specifieke webshops of marketplaces (zoals Bol en Amazon), waar consumenten actief naar producten zoeken, deze in een winkelwagen plaatsen en afrekenen. Het proces is vaak transactioneel en gericht op efficiëntie.
Social commerce daarentegen speelt zich af op sociale mediaplatforms, waar shoppen een meer organische en sociale ervaring is. Hier worden producten ontdekt via posts, video’s, content van influencers of betaalde advertenties, vaak in een context die inspireert. Denk aan een TikTok-video waarin een product wordt gedemonstreerd of een Instagram-post waarin het product wordt gecombineerd met andere producten. Social commerce maakt gebruik van sociale interactie, zoals reacties onder de post, delen met vrienden of live shopping-events, waardoor het een meer interactief karakter heeft.
Kortom, waar e-commerce draait om transacties, voegt social commerce een sociale en visuele laag toe aan de online winkelervaring.
Social commerce in Nederland
In Nederland lopen we, vergeleken met de Verenigde Staten, nog iets achter op social commerce. Dat komt voornamelijk omdat nieuwe features vaak eerst in de VS worden uitgerold en daarna pas in Europa en de rest van de wereld. Zo is het in de VS al mogelijk om social commerce te gebruiken op Facebook, Instagram, Pinterest en TikTok én bevatten deze platforms een ingebouwde check-out.
In Nederland is het op dit moment alleen mogelijk om social commerce te gebruiken op Instagram en Pinterest. Ook de in-app check-out is nog niet beschikbaar in Nederland, waardoor consumenten voorlopig nog worden doorgestuurd naar je webshop om daar de aankoop af te ronden. Het grote voordeel hiervan is dat consumenten niet alleen het product bestellen dat ze op social media hebben gezien, maar je de kans hebt om je gehele collectie te tonen op je webshop en de consument te verleiden tot een grotere orderwaarde. Daarnaast geef je potentiële klanten meer vertrouwen in je bedrijf, omdat je via social media geen duidelijk overzicht kan creëren met juridische gegevens, keurmerken en veelgestelde vragen.
Ook TikTok Shop is nog niet beschikbaar in Nederland, maar er gaan geruchten rond dat dit niet lang meer zal duren. Dat betekent niet dat social commerce niet nu al ingezet kan worden in Nederland. Integendeel zelfs. Zoals aan het begin van dit blog werd vermeld, kwam afgelopen december maar liefst 20% van de omzet van Nederlandse ondernemers uit social commerce. Daarnaast wordt social commerce steeds populairder, omdat er steeds meer mensen actief zijn op social media. In onderstaande afbeelding is te zien dat het dagelijks gebruik van bijna alle social platforms in Nederland is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier.

Social commerce is hier dan misschien nog relatief nieuw, maar door het groeiende aantal dagelijkse gebruikers en snelle adoptie van nieuwe features door Millennials en Generatie Z (geboren tussen 1980 - 2010), zal social commerce de komende tijd een steeds grotere inkomstenbron worden van online ondernemers.

Instagram Shopping inzetten voor je webshop
Start makkelijk met social commerce door Instagram Shopping in te zetten. Instagram Shopping maakt het namelijk mogelijk om producten te kopen die in posts worden weergegeven. In plaats van vrienden taggen in je foto, doe je dat met producten die je verkoopt in je webshop. Hierna komt er een tas-icoontje links onderin te staan, waardoor je volgers meteen zien dat ze door kunnen klikken naar het betreffende product. Elk product krijgt een in-app productpagina, waar je meer informatie kan plaatsen, zoals de prijs, meerdere productfoto’s, productgegevens en informatie over de webshop. Vanuit hier kan de consument doorklikken naar je webshop en het product bestellen en afrekenen.
Benieuwd hoe je Instagram Shopping installeert voor jouw webshop? Lees dan ons blog met handige stappenplan!
Andere manieren om naar producten in je webshop te linken vanaf je Instagram-account:
- Plaats linkjes in je stories naar je productpagina op je webshop
- Plaats linkjes direct in je bio of gebruik een linktree
- Plaats betaalde advertenties waarmee je een nieuwe doelgroep bereikt en deze direct kan doorsturen naar je webshop

Producten verkopen via Pinterest
Ook op Pinterest is het in Nederland al mogelijk om social commerce in te zetten door middel van productpins. De productpin kan je zien door het kleine ‘tagje’ naast de titel van de foto. Dit principe werkt ongeveer hetzelfde als Instagram Shopping. In Nederland is het wederom alleen nog mogelijk om door te linken naar je webshop en vanuit daar de consument te laten afrekenen.
Wil je weten hoe je productpins kan toevoegen op Pinterest? Klik dan hier.
Ook Pinterest groeit nog steeds in dagelijkse gebruikers en wordt voornamelijk gebruikt om inspiratie op te doen. Zeker als je mooie inspirerende of juist handige informatieve productfoto’s hebt, is het een goed idee deze te uploaden op Pinterest. Doordat mensen deze kunnen pinnen (bewaren) vergroot jij je organische bereik en met een simpel linkje in de omschrijving naar je webshop, vergroot je je traffic. Dit in combinatie met productpins kan zorgen voor een extra omzetkanaal!
Producten verkopen via TikTok en Facebook
In Nederland is het helaas nog niet mogelijk om via slimme features te verkopen via TikTok en Facebook. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden om consumenten op een organische manier van de platforms door te sturen naar je webshop:
- Op Facebook is het altijd slim om in de caption van je post een linkje naar het betreffende product te plaatsen, zodat geïnteresseerde consumenten direct naar je webshop kunnen navigeren.
- Op TikTok is het helaas niet mogelijk om URL’s in je caption te plaatsen. Wel kan je wijzen naar je ‘link in bio’. Hiervoor is het wel noodzakelijk om een zakelijk TikTok account te hebben. Dit kan je makkelijk veranderen bij Instellingen en Privacy > Account > Overschakelen naar zakelijk account. Daarna is het mogelijk om tot 3 links in je bio te plaatsen.
Conclusie
Social commerce is dé manier om als webshop ondernemer in te spelen op het toenemende gebruik van social media en de verschuiving in de manier waarop consumenten online winkelen. Met platforms als Instagram en Pinterest, en de verwachte uitbreiding van TikTok Shop in Nederland, wordt het steeds eenvoudiger om social media in te zetten als extra verkoopkanaal. Ga vandaag nog aan de slag met Instagram Shopping en productpins op Pinterest!