Aan de slag met Mijnwebwinkel

14 hoofdstukken • 20417 keer gelezen

Hoofdstuk 2

Quickstart: de basis van je webwinkel in 6 stappen

Voor iedereen die snel aan de slag wil: creëer in slechts 6 stappen de basis van jouw winkel (en voor wie op de plaatjes wacht: snel door naar hoofdstuk 3).

Ga naar Instellingen/Vormgeving/Indeling. Hier bepaal je de indeling van je winkel. Zet de breedte bij voorkeur op 1100 pixels en vink alle balken (top, header en footer) aan. Bepaal zelf of je aan de zijkant kolommen wilt tonen. Het is belangrijk dat je in ieder geval de elementen 'winkelwagen', 'navigatiemenu' en 'zoeken' naar de gewenste plek sleept. Meer over je winkel indelen vind je in hoofdstuk 4.3.

Begin met het maken van een headerafbeelding met daarin je logo. Voeg je headerafbeelding vervolgens toe bij het tabblad ‘Header’ onder Vormgeving/ Template instellingen. Bij de andere tabbladen kun je onder andere kleuren en lettertypes instellen. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een headerafbeelding een slideshow te tonen. Meer over je winkel vormgeven vind je in hoofdstuk 6

Voeg pagina’s en subpagina’s toe bij Pagina’s/paginaoverzicht. Klik op de paginatitel (of het tandwieltje) om de pagina bewerken. Dit is ook de plek om metadata en een slideshow toe te voegen. Je bepaalt zelf per pagina de positie van de slideshow. Meer over pagina’s aanmaken vind je in hoofdstuk 7.

Voeg producten toe bij Producten/Productoverzicht. Selecteer de juiste pagina en maak een nieuw product aan. Zodra je een aantal producten op je pagina hebt geplaatst, kun je door naar Instellingen/Vormgeving/Productweergave om te experimenten met de weergave van je producten. Meer over producten toevoegen vind je in hoofdstuk 8 en 9.

Stel je betaalmethode(s) in bij Instellingen/Checkout/Betaalmethodes. Bedenk van tevoren welke internetkassa je hiervoor kiest. Je verzendopties stel je in bij Instellingen/Checkout/Verzendopties.

Tot slot moet je zorgen dat ook juridisch alles klopt. Hier lees je alles over wat er precies in je shop moet staan. Veilig kunnen bestellen en retourneren wekt vertrouwen bij je klanten. Ook zijn sommige onderdelen wettelijk verplicht voor elke webwinkelier. Voeg je juridische documenten toe bij Instellingen/Juridisch/Juridische documenten.

Zo, de basis van je winkel staat! Easy, right?

Liever meer de diepte in? Lees dan de volgende hoofdstukken waarin we elk onderdeel uitgebreider uitleggen.