Offline verkopen als online shop!

Offline verkopen

Je hebt een webshop en zou je producten het liefst ook offline willen verkopen. Helaas heb je (nog) geen tijd en/of budget om een stenen winkel te beginnen. Dan is een winkelschap in een fysieke 'verzamelwinkel' perfect voor jou! In dit blogitem leg ik uit hoe dit precies werkt en vind je een aantal handige tips.

Je eigen winkelschap

Er zijn tegenwoordig door heel Nederland winkels te vinden waar je als webwinkelier je spullen kunt verkopen en waar bezoekers ‘live kunnen webshoppen’. Deze winkels bieden een fysiek verkoopplatform voor verschillende webshops en vormen een soort mini warenhuis. 

Hoe werkt het?

Je huurt een winkelschap, wanddeel, kast of een stuk ruimte, afhankelijk van de winkel. Samen met de andere ‘mini winkeltjes’ van mede-webwinkeliers ontstaat er een gevarieerd aanbod. Zo'n winkel waar verschillende dingen verkocht worden die qua aanbod goed bij elkaar passen, wordt ook wel een concept store genoemd. 

De eigenaar van de stenen winkel verzorgt de verkoop. Je hebt hier zelf dus geen omkijken naar. Afhankelijk van de winkel betaal je huur en/of een percentage van de verkoop.

De voordelen

  • Goedkoper dan een eigen pand huren
  • Bezoekers kunnen je producten offline bekijken, aanraken en kopen
  • Je hebt zelf geen omkijken naar de verkoop
  • Versterking tussen online en offline
  • Veelal A-locaties
  • Extra reclame via de site van de stenen winkel

Tips

Er zijn een aantal manieren om zoveel mogelijk uit je deelname aan deze winkels te halen: 

Look & Feel
Natuurlijk zorgen je producten hier al voor een groot deel voor, maar probeer de look & feel van jouw plank of kastruimte zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij je webwinkel. Gebruik dus de kleuren van je huisstijl en zorg ervoor dat je logo duidelijk zichtbaar is. Niet alleen zorgt dit voor herkenbaarheid, ook springt jouw wanddeel er op een positieve manier uit.

Offline verkopen Op een stokje
Het winkelschap van Opeenstokje.com bij Webshops Only in Den Bosch sluit qua look & feel perfect aan bij de webwinkel

Visitekaartje
Leg een stapeltje visitekaartjes bij jouw winkelschap. Dit is goed voor de herkenbaarheid en het vergroot de kans dat bezoekers jouw winkel thuis opzoeken.  

Geef korting
Om de wisselwerking tussen offline en online te versterken, kun je bezoekers die iets in de stenen winkel kopen een kortingscode aanbieden voor een volgende bestelling in je online winkel. Zo maken zij meteen kennis met je webwinkel en de rest van je productaanbod, en verhoog je de kans op een vervolgaankoop. 

Communiceer online
Laat in je webwinkel zien dat jouw producten te vinden zijn in de fysieke winkel. Mensen die in de buurt wonen, zullen zo sneller een kijkje nemen. En verkoop je producten waar bezoekers over twijfelen omdat ze het materiaal bijvoorbeeld niet kunnen voelen? Verwijs hen dan naar de fysieke shop. Het kan hen nét dat duwtje in de rug geven dat ze nodig hebben.

Offline verkopen Winkeltje van Anne
Op winkeltjevananne.nl wordt op de homepage aangegeven dat ze deelnemer is bij Webshops Only

Multichannel
Het kan voorkomen dat een van je producten niet meer op voorraad is in de fysieke winkel. Dan is het super handig als het product meteen online besteld kan worden. Bij bijvoorbeeld KEET in Rotterdam krijg je naast je fysieke ruimte ook een virtueel schap op de website van de conceptstore waarmee je een grote nieuwe doelgroep kunt bereiken.

Naast deelname aan een verzamelwinkel kun je ook overwegen om je producten aan te bieden bij een ‘gewone’ lokale ondernemer. Verkoop je bijvoorbeeld mooie accessoires voor in huis en zit er een leuke interieurwinkel in jouw stad? Kijk eens of je er wat spulletjes van jezelf neer mag leggen, bijvoorbeeld tegen een commissie. Zo vergroot je jouw zichtbaarheid op meerdere plekken.

KEET Rotterdam
Bij KEET in Rotterdam vind je de leukste webwinkel spulletjes

TIP: De Mijnwebwinkel Kassa App

Naast fysieke winkels kun je jouw producten natuurlijk ook verkopen op beurzen of events. Daarvoor is de Mijnwebwinkel Kassa App super handig! Hiermee kunnen je klanten eenvoudig afrekenen en worden je on- en offline voorraad automatisch gesynchroniseerd. 

Lees meer over de Kassa App

Overzicht winkels

Hier vind je een overzicht van fysieke 'verzamelwinkels':

Noord-Brabant

Gelderland

Utrecht

Overijssel

Noord-Holland

Zuid-Holland

 

België

Zijn we winkels vergeten? Laat het ons weten!

Ook zijn we natuurlijk erg benieuwd naar jouw ervaringen met dit soort fysieke winkels :)