Inspelen op Singles Day? Zo doe je dat!

AdobeStock_294582656.jpeg

Het is weer bijna zover: Singles Day! Ieder jaar vindt Singles Day plaats op 11 november. Ben jij al bekend met deze feestdag? Black Friday en Cyber Monday zijn al jaren bekend in Nederland, maar ook Singles Day wordt steeds populairder. We leggen je graag uit wat Singles Day nou eigenlijk is én hoe je er op inspeelt!

Wat is Singles Day?

Singles day, ook wel ‘Vrijgezellendag’ genoemd, is een van oorsprong Chinese feestdag. Deze feestdag werd bedacht als de tegenhanger van Valentijnsdag. Vier enen staan voor individualiteit, daarom is er gekozen voor de datum: 11-11. Oorspronkelijk stond deze dag in het teken van trots zijn op het single zijn en jezelf eens extra in de watten leggen, maar Singles Day wordt steeds commerciëler en is niet meer alleen voor vrijgezellen. Tegenwoordig bieden veel online winkels extra kortingen tijdens Singles Day, voor zowel vrijgezellen als niet-vrijgezellen. Deze koopjesdag wordt dus door iedereen goed benut en omdat het de eerste koopjesdag is van november, worden de eerste aankopen voor sinterklaas en kerst op deze dag gedaan. Black Friday (27 november 2020) en Cyber Monday (30 november 2020) volgen na Singles Day.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet mee te doen met de korting-gekte, maar wel in te spelen op Singles Day. Voor zowel webshops die meedoen aan Black Friday en Cyber Monday, hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet!

Tijdens Singles Day 2018 verdrievoudigde Bol.com haar omzet ten opzichte van het jaar ervoor

Tip 1. Richt je niet alleen op vrijgezellen

Oorspronkelijk draait Singles Day om vrijgezellen, maar door de jaren heen is dit veranderd en worden zowel vrijgezellen als niet-vrijgezellen in het zonnetje gezet op Singles Day. Richt je dus niet alleen op vrijgezellen die zichzelf extra in de watten willen leggen, maar denk verder. Dankzij de aantrekkelijke kortingen is het ook een geschikte dag om anderen in het zonnetje te zetten. Je zou hierbij kunnen denken aan een product of cadeaupakket met een mooie boodschap voor iemand die die altijd aan anderen denkt en nooit eens aan zichzelf. 

Tip 2. Zorg dat je de juiste producten promoot

De categorieën waar tijdens Singles Day het meest op wordt gezocht, zijn: kleding, accessoires, gadgets, elektronica, beautyproducten en andere luxe producten. Kijk eens naar je assortiment en kies de producten uit die het beste hier op aansluiten. Door dit soort producten te promoten kun je online shoppers naar je webshop lokken en ze verleiden met de rest van je aanbod. Zorg dat je de producten die je wilt promoten in de spotlights zet en je klanten er niet om heen kunnen. 

Tip 3. Check je voorraad

Elke webshop heeft wel een aantal producten die niet zo lekker lopen als de rest. Een dag als Singles Day is de perfecte dag om korting te geven op dit soort producten. Zo kom jij van je overtollige voorraad af en kunnen klanten ze voor een mooi prijsje kopen. Wil je graag korting geven op het gehele assortiment? Kijk dan even of dit mogelijk is met de voorraad die je nu hebt. Van de producten die je gaat promoten en die normaal goed lopen wil je genoeg voorraad hebben zodat je geen ‘nee’ hoeft te verkopen.

Tip 4. Richt een speciale pagina in

Om het de klant extra makkelijk te maken, kun je ervoor kiezen om een speciale product-/categoriepagina in te richten. Je kunt bijvoorbeeld een pagina 'Singles Day' aanmaken. Op deze pagina kun je alle producten met een actieprijs plaatsen, zodat je klanten in één oogopslag zien voor welke leuke koopjes ze bij jou aan het juiste adres zijn. Ook als je niet meedoet met kortingen, kun je een speciale pagina inrichten. Zo kun je bezoekers inspireren en laten zien dat jij ook voor Singles Day geschikte producten verkoopt. 

Winkeltjevananne heeft speciaal een 'Singles week' pagina aangemaakt

Tip 5. Zorg dat alles werkt

Wanneer je er voor kiest om kortingscodes te gebruiken, is het wel zo handig dat ze ook daadwerkelijk te gebruiken zijn. Om teleurstelling te voorkomen is het dus slim om ze te checken voordat je de codes gaat communiceren. Daarnaast is het verstandig om je mobiele shop eens te bekijken. Tegenwoordig wordt er heel veel online geshopt via mobiel, daarom is het van belang dat je bezoekers jouw webshop goed op hun mobiel kunnen bekijken.

Tip: Gebruik het thema ‘Clear As Day’ voor een optimale responsive weergave als je dit nog niet doet. Onze nieuwste shops beschikken automatisch over dit thema. Lees hier meer over onze thema's.

Tip 6. Communiceer met je klanten

Wanneer je besluit in te spelen op een feestdag zoals Singles Day, is het belangrijk dat dit ook duidelijk is voor je klanten. Zorg ervoor dat je vroegtijdig laat weten dat je mee doet aan de feestdag en laat kort van te voren weten wat je klanten van je kunnen verwachten. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwsbrief versturen waarin je duidelijk een kortingscode vermeld. Verder is het slim op de dag zelf social media posts klaar te zetten met bijvoorbeeld foto’s van de producten die je die dag promoot. Zorg er ook voor dat je bereikbaar bent en interactie hebt met klanten!

Wil je nog meer uit de feestdagen halen en zorgen dat jouw omzet dit jaar een piek bereikt? Download dan het gratis Feestdagen Handboek.  In deze gids vind je nóg meer tips en tricks om van de feestdagen een feestje te maken!

 

Maak een feestje van de feestdagen

Hét feestdagen handboek voor webshops

Download nu