Haal in een korte tijd het meeste uit (social) media!

gastblog-sellyourstuffonline-fb.jpg

"Hoe haal ik het meeste uit social media in zo min mogelijk tijd?” Een goede vraag! Want social media inzetten als marketingtool kost niet alleen wat tijd, het vréét bijna al je tijd als je niet oplet. In dit blog geven we je een aantal handige tools en tips om social media zo efficiënt mogelijk in te zetten!

Als webwinkelier zit je ontzettend veel uur achter je computer en dan is het gevaar erg groot dat je afgeleid wordt. Bij het updaten van je Facebookpagina zie je dat een vriendin jarig is, je feliciteert haar, klikt op wat foto’s, pint nog even wat leuks en raakt zo verzeilt in een pin-sessie van een uur in het kader van ‘inspiratie opdoen’. Insta post hier, mailtje daar en voor je het weet is je ochtend weg -of je dag- als je pech hebt.

Je tijd indelen

Wil je een groot bereik? Dat kan. Dagelijkse social media gaat je wel wat tijd kosten, de bekendste social media kanalen zijn:

  • Facebook 
  • Instagram 
  • Twitter
  • Pinterest 
  • LinkedIn
  • TikTok


Let er hierbij wel op dat het kwalitatief goede posts en nieuwsitems zijn en dat je niet gaat ‘posten om het posten’. 

Nieuwsbrieven
Daarnaast is het goed om nieuwsbrieven te versturen. Het aantal is afhankelijk van hoe vaak je waardevolle content hebt om te delen met jouw klanten. Denk bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product of productlijn, een speciale aanbieding (weekactie of sale), stylingtips of om te laten weten dat je deelneemt aan een event. Reserveer voor het schrijven van deze nieuwsbrieven dus ook tijd in je planning!

Buffer
Met Buffer kun je in één keer Facebook, LinkedIn, Instagram, Google+, Twitter en Pinterest voorzien van een update. Bovendien kun je alle berichten inplannen. Ontzettend handig! Buffer is de eerste 30 dagen gratis en kost daarna $15,- per maand. Dat is het absoluut waard!

Instagram Apps
Deze apps zijn handig bij het gebruik van Instagram:

  • Hashtagify
    Met deze app kun je relevante tags vinden die op dat moment veel worden gebuikt en gezocht. Zo kun je voor een sieradenshop bijvoorbeeld deze hashtags gebruiken: #jewelry #instajewelry #sieraden e.d. en natuurlijk de naam van jouw webshop. Tags zijn voor Instagram heel belangrijk om gevonden te worden en deze app helpt je daarmee.

Mailchimp
Er zijn talloze programma's waarmee je mooie digitale nieuwsbrieven kunt maken, maar Mailchimp is de bekendste en meest gebruikte. Hiermee ontvang je uitgebreide rapportages en worden e-mailadressen uit je orders automatisch overgezet. Mailchimp is goed e-mail marketing programma, wat overigens ook te koppelen is aan Mijnwebwinkel (handig!). Met deze nieuwsbriefmodule heb je alle tools in handen voor een goede nieuwsbrief. Een goede nieuwsbrief is key in de marketing en communicatie van een webshop. Het middel is, anders dan alle social media, van jezelf en het blijft ook altijd van jou.

Tijdbesparing

Maar hoe bespaar je nu tijd? Door het gebruik van bovenstaande middelen en door alles goed te plannen. Bepaal voor jezelf één dag(deel) of een paar avonden in de week waarop je jouw marketing en communicatie voor de komende week uitstippelt, maakt en klaarzet. Schrijf de ideeën en inspiratie die je door de week heen krijgt op in een schriftje of document. Zo mis je niets.

Ook door verschillende social media slim aan elkaar te koppelen bespaar je tijd. Zorg bijvoorbeeld dat elke Facebook-post ook automatisch op Twitter terecht komt. Voor Google+ (als je dat al gebruikt) kun je eenvoudig de Facebook-posts met Buffer doorplaatsen. En last but not least: ga voor jezelf na wat bij jou het meeste tijd kost en wat je er aan kunt doen. Er is namelijk geen vastomlijnd recept.