Waarom een domeinnaam zo belangrijk is

Blog - De beste manier om een webwinkel te beginnen - header2.jpg

“Wat is een domeinnaam eigenlijk?” “Waar moet ik op letten als ik een domeinnaam kies?” “Is een domeinnaam belangrijk?” Onze collega’s van Support horen allerlei vragen voorbij komen over domeinnamen. Geen paniek! Wij vertellen je er alles over én waarom ze zo belangrijk zijn.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam, ofwel gewoon ‘domein’, is het adres (de URL) waarop een website of webwinkel op het internet gevonden wordt. Bij ons is de domeinnaam dus Mijnwebwinkel.nl. Een domeinnaam bestaat altijd uit een naamgedeelte, in ons geval ‘Mijnwebwinkel’ en een extensie ‘.nl’.

Is een domeinnaam belangrijk?

Ja! En dit is waarom:

Waarde voor je klant
Gebruikers hechten veel waarde aan een domeinnaam en brengen deze vaak in direct verband met de inhoud van de website of webwinkel. Een domeinnaam is vaak het eerste zij zien en speelt dus een belangrijke rol bij hun verwachting. 

Herkenbaarheid
Een domeinnaam die goed te onthouden is, zorgt voor herkenbaarheid. Dit zorgt er weer voor dat je website beter bezocht wordt.

Professionaliteit
Een eigen domeinnaam straalt professionaliteit uit. Ook oogt het professioneel wanneer je e-mails kunt versturen via je eigen domeinnaam. 

Zoekmachine 
Niet alleen voor klanten is een domeinnaam van belang, ook Google hecht waarde aan de domeinnaam bij de rangschikking van de website in de zoekresultaten.

Waar moet ik op letten bij mijn domeinnaamkeuze?

Bij het bepalen van een domeinnaam wordt vaak gekozen voor een (combinatie) van de volgende opties:

•    De belangrijkste productcategorie erin verwerkt, zoals handtassenoutlet.nl
•    De voornaamste USP erin verwerkt, zoals plasmadiscounter.nl
•    Een simpele, maar catchy naam, zoals fonq.nl
•    Je bestaande bedrijfsnaam, zoals bobshop.nl

Waar je ook voor gaat, zorg er in elk geval voor dat je een domeinnaam kiest die niet te lang, goed te spellen en gemakkelijk te onthouden is. Een liggend streepje maakt voor zoekmachines niet uit, maar kan wel verwarrend zijn. Probeer in dat geval de naam zónder het streepje vast te leggen. 

Extensie

Bij de keuze voor een extensie is de belangrijkste vraag die je moet stellen: Waar bevindt mijn doelgroep zich? Richt je je alleen op de Nederlandse of Belgische markt, dan hebben de extensies .nl of .be de voorkeur. Bij internationale websites is .com als extensie aan te raden. Met Mijnwebwinkel zijn de volgende extensies mogelijk: .nl, .be, .com, .eu, .de, .net en .info.

Wil je meer weten over het registreren, wijzigen of verhuizen van een domeinnaam? Neem dan eens een kijkje in onze support omgeving!