nieuwe campagne: ken je de webshop nog niet? eerst reviews checken

Reviews checken

Vandaag is de campagne ‘Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken’ van start gegaan. Dit op initiatief van De Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie.

Deze organisaties ontvangen veel meldingen van consumenten die online een aankoop hebben gedaan en waarbij dit niet altijd goed is gegaan. Hierbij gaat het om webshops die niet of te laat leveren, geen geld terug bij retouren of zelfs de producten helemaal niet leveren. 

In een artikel op het AD staat ‘De helft van de Nederlanders heeft weleens problemen gehad met de levering van zijn pakketje: meestal moesten ze lang wachten op de bestelling (26 procent), soms was er er iets mis met het product (14 procent) of erger, was er sprake van oplichting (10 procent), waarbij ze konden fluiten naar hun geld.’

Genoeg redenen voor deze organisaties om consumenten te waarschuwen tegen webshops die geen kwaliteit leveren. Maar wat kan jij doen om betrouwbaar over te komen? Hieronder een aantal punten👇

  • Zorg dat je reviews verzameld op de bekende sites zoals Kiyoh en Google
  • Heb je een keurmerk zoals Webwinkelkeur of Trustedshop? Toon deze dan in je shop en laat de resultaten (reviews) terugkomen. 
  • Plaats een telefoonnummer, email adres en een fysiek adres op je webshop
  • Plaats je KvK nummer op je webshop
  • Bied betaalmogelijkheden die de consument kopersgarantie biedt, zoals creditcard en PayPal. Of bied de mogelijkheid om achteraf te betalen. 
  • Laat zien wie je bent en maak een goede 'over ons' pagina