De prijs van handgemaakt!

Ho. Stop. Niet direct wegklikken. Ja, dit gaat over geld enzo, maar ik zou het fijn vinden als je deze post blijft lezen. Niet alleen voor mij, maar voor alle creatievelingen out there die handgemaakte items verkopen.

Veel makers van hand gemaakte items vinden het makkelijker om hun producten te maken, dan om er achteraf een prijskaartje aan te hangen. Kies je voor hand gemaakte items, dan kies je voor een uniek product waar iemand veel liefde, tijd en passie in heeft gestoken.

Je bedenkt een ontwerp, gaat op zoek naar de juiste materialen en gaat het maken. Klinkt heel simpel, maar vergis je niet! Hier zit juist het meeste tijd en geld in. Voor vrijwel alle makers van hand gemaakte items geld dat ze deze tijd NIET verrekenen in de prijs. Waarom niet? Dan zouden de items pas echt duur worden. Stel dat je een uurprijs van 65,- zou hanteren… Not done! Wij makers van het handgemaakte nemen dit voor lief, omdat wij het (hoofdzakelijk) uit een passie doen.

Met de hand gemaakte, unieke producten kosten meer dan industriële massa-artikelen. De industriële productie hanteert eigen, massale maatstaven en valt niet te vergelijken met het ambachtelijke productieproces. Meestal worden de producten thuis in een atelier of studio gemaakt, door “echte” mensen. Ook worden veel handgemaakte producten gemaakt van stoffen en materialen die meestal niet via de groothandel kunnen worden ingekocht. De makers hebben daardoor relatief hoge materiaalkosten. Dit betekent ook dat de grondprijs van veel handgemaakte producten automatisch hoger ligt dan het geval is bij massaproductie. Professionele designers hebben bovendien een opleiding gevolgd en een vak geleerd: daarvoor willen ze terecht betaald worden. Maar ook mensen die het creatief bezig zijn “ernaast” doen, investeren veel energie , tijd, en materiaal in hun hobby.

Dit zijn dus allemaal factoren die een rol spelen bij de vraag: Waarom handgemaakt meer kost!

© 2009 - 2020 Creatief Atelier Zus & Zus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?