Navigatie

ANTI-OXIDANTEN


Antioxidanten, anti-wat? wat zijn het nu precies en waarom heeft ons lichaam antioxidanten nodig? Ontdek het hier!

Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen, zoals de vitamines E en C, het lichaams eigen glutathion spoorelementen, zoals seleen en zink, flavonoïden (fruit en groenten).

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg, een lastig verhaal om kort uit te leggen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Vrije radicalen zitten overal in zoals in voedsel, de lucht, water, maar ontstaan ook bij chemische processen die zich in het lichaam afspelen. Antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Wat doen antioxidanten

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Iedere antioxidant heeft zijn eigen kracht en eigenschappen, antioxidanten moeten samenwerken om het werk goed te kunnen doen. Antioxidanten die via gezond eten het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk, en dragen er zo aan bij dat de schade beperkt kan blijven.

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Vrije radicalen die schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kunnen hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen.  

Vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling, maar ook bij roken en bij het zonnen. Verder kunnen bij bepaalde ziekten veel vrije radicalen worden gevormd, zoals bij ontstekingsreacties. 
In sommige gevallen hebben vrije radicalen juist een gunstig effect. Immuun cellen gebruiken de vrije radicalen bijvoorbeeld om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten.  
Blijft een lastig verhaal om te begrijpen als leek! 

Welke stoffen werken als antioxidant?

Voor vitamine E en C, bètacaroteen en voor de spoorelementen seleen en zink, is de antioxidantwerking duidelijk aangetoond. In de cellen spelen ze een belangrijke rol bij het wegvangen van vrije radicalen. Voor veel bioactieve stoffen is dat nog veel minder duidelijk. 
Antioxidanten helpen het tegen gaan van schadelijke stoffen die weefselontsteking en het imuumsysteem schade aanbrengen. 

In welke voeding zitten veel antioxidanten: 

Antioxidanten zitten in heel veel voedingsproducten, maar voornamelijk in voeding met felle kleuren, maar ook in donker gekleurd fruit zoals vlierbessen, pruimen of frambozen.

In kruiden zoals bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel en curcuma vind je ook heel veel antioxidanten. En deze kun je eenvoudig toevoegen aan je maaltijd.

Kortom: antioxidanten hebben een zeer belangrijke functie in ons lichaam en zijn onmisbaar voor het goed functioneren hiervan. De kracht van antioxidanten mag je niet onderschatten! Sterker nog... zet ze zoveel mogelijk in!

 

Waarom "eet jezelf beter"

- Alles over voeding!
- Wat is nu wel/niet
  gezond?
- De kracht van
  supplementen
- Persoonlijk advies en
  begeleiding

Advies nodig?

Ontdek hier wat ik jou te bieden heb!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Reviews

  • 11-09-2019 - Ik vaak buikpijn direct na het eten, eigenwijs als ik...  lees meer
  • 28-08-2019 - In juni klopte ik voor het eerst bij Angela aan....  lees meer
  • 21-08-2019 - Via via aan het adres van Angela gekomen en na...  lees meer
Plaats een bericht
© 2017 - 2019 www.eetjezelfbeter.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?