Navigatie

GEZONDE VOEDING TIPS TOP 10

Artikel 1 van 3 Volgende

Voedingstips top 10
 

Deze voeding tips zullen je verder helpen naar een betere en gezondere levensstijl. Voeding is namelijk de basis voor alle processen die zich afspelen in ons lichaam. 


1. Eet fruit in zijn geheel!

Vezels zitten in het fruitvlees en niet in het sap. Hier wordt vaak een grote vergissing in gemaakt! 
Het is beter om fruit in zijn geheel te eten. Wanneer je fruit gaat persen verlies je al veel belangrijke voedingsstoffen, zo ook vezels. (De blender is wel oke!)
Die vezels zorgen ervoor dat ons lichaam minder snel koolhydraten opneemt en dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.
Fruit kun je ook beter niet tegelijk eten met andere voeding aangezien de vertering dan onvoldoende zal zijn, dit kan tot gisting leiden waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals bijvoorbeeld darmkrampen, opgeblazen gevoel en winderigheid.

2. Biologische teelt.

Eet bij voorkeur zoveel mogelijk verse en biologische groenten en fruit! Met name paprika's, aardappels, selderij, boerenkool, nectarines, aardbeien, appels, kersen, druiven, blauwe bessen, perziken, spinazie en tomaten. Deze groente lijken er soms minder mooi uit te zien (denk bijvoorbeeld aan een appel die wat meer plekjes op de schil heeft). Niet biologische groente en fruit worden namelijk bewerkt met pesticiden, dat zijn chemische bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt om ziekten, plagen, onkruiden en organismen in de landbouw te bestrijden  die hinderlijk of schadelijk zijn, oftewel gif dat diep in de kern doordringt (daarom ziet de appel er zo mooi glanzend uit). Dit kun je er niet van af wassen. Pesticiden kunnen de hormoonhuishouding flink verstoren! Biologische producten bevatten geen pesticiden, wat dus beter is voor je lichaam.

3. Gebruik ongeraffineerd zout met mineralen.

Van nature zijn onze lichaamsvochten zout. Wij moeten dit aanvullen met zout waar mineralen in zitten. Je lichaam raakt zouten kwijt door bijvoorbeeld te transpireren.
Het (geraffineerd) keukenzout bevat enkel natriumchloride en is beroofd van belangrijke mineralen, Keltisch zout daarin tegen bevat nog wel mineralen waaronder jodium. Het mineraal jodium is o.a. belangrijk bij de vorming van het schildklierhormoon T3 en T4, wat zorgt voor een betere stofwisseling in het lichaam.
Andere factoren die van invloed zijn op de zoutopname is bijvoorbeeld roken. Roken verlaagt namelijk de opname van Jodium omdat sigaretten thiocyanaten bevatten .Sommige voedingsmiddelen bijvoorbeeld kruisbloemige groenten (bijvoorbeeld bloemkool, boerenkool, spruitjes en brocolli) verhogen juist de jodium behoefte. In onze voedingsproducten zit meestal teveel zout toegevoegd (natriumchloride), dit heeft een ongunstig effect op ons lichaam. Het kan een hoge bloeddruk veroorzaken en hangt samen met een grotere kans op hart en vaatziekten.

4. Zoetstoffen en geraffineerde suikers vermijden.

Door de behoefte aan zoet, zoeken sommige mensen hun heil in (chemische) zoetstoffen, zoals aspartaam(E951). Echter is deze zoetkracht vele malen hoger dan suiker. Deze zoetstoffen zijn geen bron van energie, maar geven toch een signaal naar de hersenen van “zoet”. Dit signaal helpt de drang naar suikers in stand te houden.
Daarbij heeft bijvoorbeeld aspartaam een zeer ongunstig effect op de gezondheid en kunnen problemen in de darmflora en zenuwstelsel veroorzaken.
Door de verslavende werking van suiker speelt de voedingsindustrie hier makkelijk op in door verborgen suikers toe te voegen aan frisdranken, vruchtensappen en koeken, sausen, kant en klaar maaltijden en soepen, vleeswaren, muesli, ontbijtgranen etc. Door al die verborgen suikers is de verslavingscyclus rond. 
Dus wil je je drankje toch zoet maken kies dan voor bijvoorbeeld biologische agavesiroop of natuurlijke honing  i.p.v. een chemische zoetstof!

5. Gebruik de juiste vetten?

Je lichaam heeft zowel onverzadigde vetten als verzadigde vetten nodig. Verzadigde vetten (vaste smeerbare vetten die hard worden in de koelkast zoals: roomboter, vette kaas, vet vlees en volle melk producten) worden door ons lichaam zelf aangemaakt en we hebben maar +/-10% nodig uit voeding. Onverzadigde vetten (vloeibare vetten bij kamer temperatuur zoals bijvoorbeeld omega 3, 6 en 9) worden niet door ons lichaam aangemaakt en hebben we dus nodig uit voeding. Ze hebben o.a. een ontstekingsremmende werking.
Over vetten bestaan veel misverstanden, niet alleen over welke vetten we gebruiken maar ook het verhitten hiervan is van invloed. Zo kan een goed vet omgezet worden in een slecht vet wat kan leiden tot behoorlijk schadelijke stoffen.
Zo zijn o.a. zonnebloemolie, maisolie sojaolie zeer gevoelig voor oververhitting. Een veilig baktemperatuur is 150 graden, dit is goed in te stellen bij een oven of frituurpan. Zo kan een bakpan daarin tegen makkelijk 250 graden bereiken, dus ben je hiervan bewust! Bak op een wat lagere stand.
Elk vetzuur heeft een ontbindingstemperatuur waarbij het afbreekt of giftig wordt.
Vermijd transvetten zoals margarine, maar maak gebruik van kokosvet of olijfolie, hou daarbij dus wel de baktemperatuur in de gaten.

6. Kruiden gebruiken bij het bereiden van de maaltijd.

Verse kruiden zijn niet alleen geschikt om voeding op smaak te brengen, ze hebben ook nog eens zeer gunstige effecten op ons lichaam.
Denk hierbij aan:
- Leverontgiftend (mariedistel)
- Bloedzuiverd (brandnetel)
- Spijsvertering bevorderd (gember, zoethout, basilicum, koriander)
- Immuniteitsversterkend( zwarte bes, tijm, bonenkruid)
- Suikerspiegelverlagend (kaneel) 
- Rustgevend (passiebloem, kamille, valeriaan)
- Anti-oxidanten oftewel ontstekingsremmend (kurkuma)  Antioxidanten zijn stoffen die ons beschermen tegen vrije radicalen (gevaarlijke moleculen die veel schade kunnen aanrichten in het lichaam)en daarbij dus ook tegen allerlei chronische ziektes.
Ieder kruid heeft zijn eigen unieke eigenschap en kan het lichaam op een simpele manier ondersteunen.
lees hier meer over anti-oxidanten...

7. E-nummers en verborgen suikers vermijden, lees de etiketten.

E-nummers zijn hulpstoffen die worden toegevoegd om de kwaliteit van voedingsmiddelen te 'verbeteren' door ze bijvoorbeeld meer kleur, smaak, glans of volume te geven.
Vermijd deze E-nummers zoals bijvoorbeeld de smaakversterker E 621ve-tsin, MSG (ook wel mononatriumglutamaat genoemd). Deze wordt vaak als smaakversterker toegevoegd aan o.a. soepen, sausen, kant en klaar producten, bouillons. Uit onderzoek is gebleken dat E621 een neurotoxische (giftig voor het zenuwstelsel) en een eetlustverhogende werking heeft waardoor het ons hormoonsysteem kan ontregelen, dit systeem regelt namelijk het honger en verzadigingsgevoel.
In feite kan E621 de eetlust doen toe nemen zonder dat het lichaam om voeding vraagt, dit kan leiden tot overgewicht. Vermijd producten die E621 bevatten, biologische producten bevatten over het algemeen geen smaakverstekkers.
Op elke verpakking staat een etiket achterop waar je dit kunt checken!

8. Drink elke dag voldoende water.

Genoeg water drinken... je leest het overal. Maar onderschat niet, hoe belangrijk dit is voor je lichaam.
Om het lichaam voldoende te voorzien van vocht en te ontgiften hebben wij maarliefst 30 ml water per 1kg lichaamsgewicht nodig. Bij overmatig vochtverlies, denk hierbij aan transpireren, diarree, warm weer, is er meer nodig om deze tekorten aan te vullen.
Water zorgt voor het vervoer van alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt en afvoer van afvalstoffen. Het is onmisbaar voor het lichaam, alle processen en omzettingen gebeuren in het watermilieu(bloed) zoals de ademhaling, bloeddruk, stoelgang en warmte regulatie. Tevens is water goed voor je organen zoals je hart, lever, nieren en darmen. 

9. Ongezouten en ongebrande noten, elke dag een handje.

Noten zijn rijk aan antioxidanten, omega 3 vetzuren en vezels. Handig als je gewicht wil verliezen, dan mag je gerust elke dag een handvol van pakken, zoals bijvoorbeeld: amandelen, walnoten en cashew noten (pinda's zijn GEEN noten) Let op dat de noten ongezout en ongebrand zijn (wanneer noten worden verhit verliezen ze hun waardevolle voedingsstoffen en dit kan tot schadelijke stoffen leiden.
Noten zijn ook goed voor mensen die diabetici en/of hart en vaatziekten hebben. Ze vullen de maag goed waardoor je daarna minder trek hebt in andere versnaperingen.

10. Koffie en cafeïne houdende dranken.

Het goede nieuws is dat koffie antioxidanten bevat en niet per definitie ongezond is. Alleen bij cafeïne is het toch net een ander verhaal. Cafeïne vindt je terug in producten als koffie, thee, cola en energydrank. Als je het overmatig gebruikt kunnen de bijnieren overprikkeld raken door teveel stimulatie, daardoor kunnen er symptomen optreden zoals lusteloosheid en vermoeidheid.
Matig het gebruik hiervan en gebruik het niet voor het slapen gaan want cafeïne remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine! Wanneer je veel producten gebruik waar cafeïne inzit kan het effect hiervan gaan stapelen. Hou hier rekening mee!

Waarom "eet jezelf beter"

- Alles over voeding!
- Wat is nu wel/niet
  gezond?
- De kracht van
  supplementen
- Persoonlijk advies en
  begeleiding

Advies nodig?

Ontdek hier wat ik jou te bieden heb!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Reviews

  • 14-11-2019 - Vandaag mijn 1e gesprek gehad. Behoorlijk weer met de neus...  lees meer
  • 11-09-2019 - Ik vaak buikpijn direct na het eten, eigenwijs als ik...  lees meer
  • 28-08-2019 - In juni klopte ik voor het eerst bij Angela aan....  lees meer
Plaats een bericht
© 2017 - 2019 www.eetjezelfbeter.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?