Geschikte ondergronden Tadelakt
Alle ondergronden voor Stone Tadelakt wandbekleding moeten aan dezelfde eisen voldoen:
- Er moet de mogelijkheid bestaan voor een goede mechanische hechting zijn van de Tierrafino Stone aan de muur. Aangezien Tierrafino Stone geen lijm bevat, moet de kalk zich mechanisch kunnen hechten aan een grove ondergrond. D.w.z. een oppervlak dat kleine gaatjes en kleine uitstekende deeltjes (1 - 4mm) vertoont.
- Ondergronden mogen niet te snel veel water kunnen absorberen uit de opgebrachte Tierrafino Stone. Sterk zuigende ondergronden moeten of met veel water bevochtigd worden, of een keer met Tierrafino Fix worden behandeld (voor gebruik en veiligheidsvoorschriften zie Tierrafino Fix pagina op deze website).
- Om structurele scheuren te voorkomen, moet Tierrafino Stone nooit opgebracht worden op een ondergrond die zal buigen, werken als gevolg van het water dat het materiaal bevat bij het opbrengen.
- Ondergronden mogen niet continu vochtig zijn, zoals in sommige kelders het geval is.
- Tierrafino Stone moet niet te snel opdrogen. Kalk heeft de eigenschap dat het een sterker resultaat geeft wanneer het langzaam opdroogt. Daarom adviseren wij u ook om ramen en deuren tijdens en na verwerking gesloten te houden, en te voorkomen dat er een hittebron zich op de werkplek bevindt, zoals een verwarming, lampen en direct zonlicht.
- Krimpen en uitzetten van de ondergrond leidt bijna altijd tot scheuren in het oppervlak van Tierrafino Stone.
- Elke ondergrond dient stof- en vetvrij te zijn voordat er een nieuwe laag, zij het tegellijm, beton of Tierrafino Stone op aangebracht wordt. Indien nodig schoon maken met ammoniak.

Tierrafino Base
Wandbekleding Tierrafino Base (basisleemstuc) leem konstruktie, leent zich uitstekend als ondergrond voor Tierrafino Stone, maar niet in natte ruimtes zoals de badkamer. De stuc moet na het opbrengen opgeruwd worden. Mocht de laag Tierrafino Base te snel water absorberen, behandel dan het oppervlak met Tierrafino Fix. Tierrafino Fix heeft, onder andere, de eigenschap het oppervlak minder water te laten absorberen, door het meer of minder af te sluiten (voor gebruik en veiligheidsvoorschriften kijk op de Tierrafino Fix pagina van deze website).

Gemetselde muren
- Gemetselde muren zijn ideaal als ondergrond voor Tierrafino Stone.
Bespat de muren met een betonmix van 1 x deel cement, 1 x deel metselzand en 1 x deel gebroken grind van 4 mm. Maak deze laag minimaal 8mm dik, en ruw het oppervlak op na enige uitstijving van het beton.
- Laat de nieuwe opgezette ondergrond minimaal 24 uur drogen voordat Tierrafino Stone wordt opgezet. Begin het opzetten van de Tierrafino Stone wanneer het beton wel hard is maar nog niet is uitgedroogd (het beton mag nog donker zijn van kleur). Wanneer er sprake is van enig risico dat de ondergrond zal scheuren, laat dan het beton uitdrogen, ongeveer 30 dagen alvorens Tierrafino Stone op te zetten.

Betonmuren
Betonmuren zijn vanwege hun stijfheid ook zeer geschikt als ondergrond voor Tierrafino Stone.
Op zeer gladde betonmuren kan men het beste eerst een laag tegellijm opbrengen. Deze moet verdeeld worden d.m.v. een lijmkam en opgeruwd worden om vervolgens te dienen als een goede hechtlaag voor de beton die volgen gaat. Na voldoende droging van de tegellijm kan de muur bespat worden met een betonmix van 1 x deel cement, 1 x deel metselzand en 1 x deel gebroken grind van 4 mm. Maak deze laag minimaal 8mm dik, en ruw het oppervlak op na enige uitstijving van het beton.
- Laat de nieuwe opgezette ondergrond minimaal 24 uur drogen voordat Tierrafino Stone wordt opgezet.
- Ruwe betonmuren hoeven alleen behandeld te worden met de betonmix zoals beschreven bij gladde betonmuren. Op ruwe betonmuren hoeft men geen tegellijm te gebruiken.
- Begin het opzetten van de Tierrafino Stone wanneer het nieuwe beton wel hard is maar nog niet is uitgedroogd (het beton mag nog donker zijn van kleur). Wanneer er sprake is van enig risico dat de ondergrond zal scheuren, laat dan het beton uitdrogen, ongeveer 30 dagen alvorens Tierrafino Stone op te zetten.

Kalkpleister
Op verse kalkpleisters kan Tierrafino Stone, na 24 uur drogingstijd, opgezet worden. Ruw het oppervlak van de kalkpleister op, zodat deze als een goede hechtlaag voor Tierrafino Stone kan worden gebruikt.

Gipsplaten
- Gipsplaten zijn vanwege hun flexibiliteit niet een ideale ondergrond voor Tierrafino Stone, aangezien er veel werk aan vooraf gaat om de muur geschikt te maken.
- Plak naden tussen gipsplaten af met hechtgaas. Plamuur de naden met nadenvuller.
- Breng een laag voorstrijk Tierrafino Contact op en verdeel deze met een kwast.
- Aangezien er een nieuwe konstruktie gebouwd moet worden, raden wij u aan een laag gewapend beton aan te brengen tegen de met voorstrijk bestreken muur van gipsplaten.
- Bedek de muur met een laag steengaas, bevestig steengaas elke 10 cm op de naden van de gipsplaten, door de gipsplaten heen in de bestaande structuur daaronder ( in het geval van metalstud, het steengaas alleen op gipsplaten bevestigen, het beton zal het steengaas voldoende fixeren).
- Bespat de muur met een betonmix van 1 x deel cement, 1 x deel metselzand en 1 x deel gebroken grind van 4 mm. Zorg ervoor dat er een goede hechting ontstaat tussen het beton en de Tierrafino Contact op de muur. Breng het beton in verschillende lagen op, aangezien het niet lukt in een keer de volle 2 cm op te zetten. Laat elke opgezette laag beton ruw opdrogen, ook de laatste die als goede hechtlaag voor de Tierrafino Stone moet dienen. Laat de nieuw opgezette ondergrond minimaal 24 uur drogen voordat Tierrafino Stone wordt opgezet. Begin het opzetten van de Tierrafino Stone wanneer het beton wel hard is maar nog niet is uitgedroogd (het beton mag nog donker zijn van kleur). Wanneer er sprake is van enig risico dat de ondergrond zal scheuren, laat dan het beton uitdrogen, ongeveer 30 dagen alvorens Tierrafino Stone op te zetten.

Tegels
- Betegelde muren zijn over het algemeen niet geschikt als ondergrond voor Tierrafino Stone. Tegels nemen geen water op en maken het daarom moeilijk een mooie afwerking van uw Tierrafino Stone te bereiken. U doet er verstandig aan in bijna alle gevallen aan de tegels te verwijderen.
- Wilt u toch op tegels werken, maak dan de tegels goed schoon met ammoniak. Breng vervolgens "tegel op tegellijm" aan op de bestaande tegelmuur en verdeel deze met een 4mm lijmkam. Wanneer de tegellijm voldoende is gedroogd, moet de muur worden bespat met een betonmix van 1 x deel cement, 1 x deel metselzand en 1 x deel gebroken grind van 4 mm. Zorg ervoor dat er een goede hechting ontstaat tussen het beton en de tegellijm op de muur. Maak deze laag minimaal 8mm dik, en ruw het oppervlak op na enige uitstijving van het beton. Laat de nieuwe opgezette ondergrond minimaal 24 uur drogen voordat Tierrafino Stone wordt opgezet. Begin het opzetten van de Tierrafino Stone wanneer het beton wel hard is maar nog niet is uitgedroogd (het beton mag nog donker zijn van kleur). Wanneer er sprake is van enig risico dat de ondergrond zal scheuren, laat dan het beton uitdrogen, ongeveer 30 dagen alvorens Tierrafino Stone op te zetten.

Hout
Alle houten constructies moeten worden ombouwd met gipsplaten, zie voor verdere afwerking gipsplaten.