Tierrafino Leemfinish Stuc
Tierrafino leemfinish stuc is een natuurlijke leemstuc, ontwikkeld voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Muren behandeld met Tierrafino leemfinish ogen stijlvol en stralen rust uit. Een Tierrafino-muur is van dichtbij te herkennen aan een subtiele, levendige structuur. Daglicht brengt op bijzondere wijze de eigen structuur van Tierrafino naar voren. De muur heeft een doorleefd karakter. Fel zonlicht wordt door een Tierrafino-muur getemperd.

Schuurwerk
Wanneer de opgezette Tierrafino na enig drogen (afhankelijk van omstandigheden tussen 10 min. en 4 uur), opgestijfd is (nat van kleur, niet klevend), wordt de leem met een spons geschuurd. Hierbij wordt het oppervlak geheel gesloten met deeltjes leem en uitgevlakt. Desgewenst kan het schuren met de spons worden herhaald. Nu de wand laten drogen.

Gladde wanden
Wanneer de opgezette Tierrafino na enig drogen (afhankelijk van omstandigheden tussen 10 min. en 4 uur), opgestijfd is, wordt de leemfinish met een plastic spaan gepolijst. Wordt er te hard met de spaan geduwd, dan ontstaan er kleine luchtbellen. Als er luchtbellen ontstaan, dan niet verder polijsten op die plek, prik een naald/poleerijzer in het belletje en laat de lucht ontsnappen, duw nu met de punt van een spaan op de leem in de richting van het gat, vanuit alle kanten. Als laatste beweging smeert u nu ook het gaatje dicht. Laat dit gebied met rust totdat het droog is. Nu de wand laten drogen.

Veegvast maken
Om afgeven van kleur te voorkomen is het noodzakelijk om de Tierrafino finishlaag, na droging, een keer af te nemen. Gebruik hiervoor een droge spons. Gelijk welke afwerking (schuurwerk of glad) gekozen is; de wand dient altijd goed te worden afgeborsteld of gesponsd. Hierbij moet erop gelet worden dat men niet te snel begint met vegen, omdat er anders strepen in de zachte Tierrafino leemfinish ontstaan.

Toevoegingen voor speciale effecten
Door verschillende materialen toe te voegen aan de Tierrafino leemfinish, is het mogelijk zeer speciale decoratieve effecten te verkrijgen, zoals bijv. granito-effecten. 

Erg bijzonder wordt uw wand door het toevoegen van bijv. parelmoer, Nero Ebano-zand, Runkel roodzand, Zwart glimmerzand, geel Sienna-zand en/of vezelmaterialen zoals stro.
Tierrafino leemfinish kan met maximaal 15% grofkorrelig zand (3 mm) vermengd worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om dikkere lagen (tot 10 mm) Tierrafino leemfinish op te brengen.

Sluier-techniek
Door bijv. Tierrafino leemfinsh oker op de muur te zetten, vervolgens met een spons Gomera-grijze  leem in te wrijven en aansluitend met Djenné-rode leem vlekken te maken met een spons, krijgt men een "Grand Canyon-kleur".


Basis leemstuc
Basis leemstuc wordt veelal gebruikt als basisraaplaag met daar over heen een kleur leemlaag van 1 a 3 mm. Je kunt de basisleem ook gebruiken als eindafwerking van de wand, daardoor krijgt de wand een wat robustere uitstraling. Om een minimaal effect te krijgen van de vochtregulerende werking van de leem is het vereist om minstens een dikte van 1 a 1,2 cm op de muur aan te brengen. Hoe dikker de leemlaag hoe meer profijt je hebt van de vocht en warmte circulatie. De leem bestaat uit zand, klei en stro, het bevat geen schadelijke stoffen en al het afval kan worden hergebruikt. Basisleem is verkrijgbaar in de kleuren aardebruin en terra. Ondergronden

De ondergrond dient droog, zuiver, stevig, stof- en vetvrij te zijn. Basisleem is niet geschikt voor toepassing op permanent vochtige wanden. Bij vochtige wanden dient men een voorzetwand te creëren.
Binnenafwerking is mogelijk op ondergronden zoals bakstenen muren, riet (bij riet stro bijmengen) en steengaas. Basisleem hecht zich mechanisch aan de ondergrond. De voorwaarde voor een goede hechting is dat er een ruwe ondergrond moet zijn.

Gladde ondergronden
Gipsplaten, gladde bakstenen, prefab-beton en verf dienen voorbehandeld te worden met Tierrafino Contact, een kwartshoudende primer. Naden met bewapeningsweefsel voorbehandelen.