Sachsen

Sachsen

Sachsen is het meest noordoostelijke en een van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland. Ppas op de 51e breedtegraad bij Dresden beginnen de wijngaarden. Niettemin heeft de wijnbouw hier een traditie van ruim 800 jaar. In 1161 was er voor het eerst sprake van in een oorkonde en in zijn bloeitijd in de 17e eeuw waren er 5000 hectare wijngaarden.  

Als bakermat van de Saksische wijnbouw geldt de porceleinstadt Meißen. Nog altijd wordt daar het grootste wijnfeest van de streek gevierd. Zowel de kerk als de wereldlijke overheid hebben zich eeuwenlang met wijnbouw beziggehouden. Tegelijkertijd werden kastelen en buitenhuizen gebouwd, evenals wijngaardeniershuizen, wijngaardkerken en schenkgelegenheden. Zo ontwikkelde zich de voor het gebied kenmerkende verbinding tussen biuwkunst en wijnbouw.  

Dat hier ondanks de noordelijke ligging in het bijzonder witte wijnen van hoge kwaliteit gemaakt kunnen worden, is te danken aan een uitzonderlijk klimaat. Daar waar nog genoeg neerslag valt, biedt het continentale klimaat met zijn  1600 zonne-uren de juiste condities om de druiven te laten groeien en rijpen. De constante afwisseling van warmte overdag en koelte ‘s nachts zorgt voor rijke aroma’s in de wijnen. 

Wijn uit Sachsen is een rariteit. Je komt hem vooral in het gebied zelf tegen, in zowel gezellige Weinstuben als klasserestaurants, in stijlvolle vinotheken en bij wijnfeesten in het najaar. En natuurlijk bij de boeren zelf. Die zijn te vinden langs de Sächsische Weinstraße. De 55 kilometer lange route van Pirna via Dresden, Radebeul en Meißen tot aan de idyllische wijndorpen aan de Elbe in de omgeving van Diesbar-Seußlitz verbindt cultuurhistorische bezienswaardigheden met een schitterend wijngaardlandschap.

De kenmerkende terraswijngaarden met hun stenen muurtjes vormen een bijzonder kleinood van de wijnbouw in Sachsen, want op de steile hellingen langs de Elbe ontstaan de beste regionale wijnen. Met voorop Traminer en verder Weiß- en Grauburgunder. De 90 kilometer lange wandelroute Sächsische Weinwanderweg verbindt de parels van de streek met elkaar en leidt langs de mooiste wijngaarden, uitzichtpunten en wijnkelders.

Tal van Straußwirtschaften nodigen uit tot het drinken van een glas met stevige kost erbij. Deze rustieke pleisterplaatsen, meestal gerund door kleine of vrijetijdswijnboeren, zijn erg populair. Wie meer te weten wil komen over het werk in de wijngaard en in de kelder, zou een vakantie bij de wijnboer kunnen boeken of de opendeurdagen bezoeken. In het laatste weekend van augustus organiseren ruim 25 wijngoederen wijngaardtours, kelderbezoeken en proeverijen. Behalve Müller-Thurgau, Riesling en Weißburgunder kun je daarbij ook rariteiten tegenkomen uit de in totaal meer dan twintig verschillende druivenrassen tellende aanplant van het Elbedal. Elbling en Gutedel bijvoorbeeld, of Goldriesling die alleen hier in Sachsen geteeld wordt.

copyright: Deutsches Weininstitut

Ontdek onze wijnproeverijen!

Zowel thuis als op locatie vanaf 8 tot 100+ personen. Vanaf 15 euro p.p. incl. wijn en bijpassende hapjes. Vraag aan REIN een offerte op maat en heb samen met je familie, je zakelijke relaties, of gewoon met je leukste vrienden en vriendinnen een onvergetelijke ervaring! Klik op de foto voor een paar leuke proeverijsuggesties....

Vragen?

Wil je graag weten hoeveel en welke wijnen REIN op voorraad heeft of gewoon een goed advies hebben over wat je bij welk gerecht moet drinken of andersom? Wellicht je wijnkelder eens lekker updaten? Gewoon even bellen met Rein. Dat vindt híj ook leuk! Onder de 10 euro per fles moet sowieso lukken en dan heb je ook écht iets bijzonder lekkers. Grote gezelschappen op bezoek? Over onze literflessen witte en rode partywijn krijgen we niets dan complimenten! Voorproeven kan ook bij jou thuis en is gratis. Wel even telefonisch een afspraak maken. De meest actuele informatie vind je trouwens ook op facebook/reinznwein

+316 27 05 3118

Dekzwabber Diner van 7 september 2019

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

https://www.facebook.com/events/506742970074594

Van harte welkom! Rein z'n Proeflokaal, Delistraat 26 b, 3072 ZK Rotterdam-Katendrecht (Op maandag gesloten.) 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vraag hier de actuele prijs- en bestellijst aan!

reinznwein@outlook.com of bel hem gewoon even op 0627053118

© 2017 - 2020 REIN z'n WEIN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?