Saale-Unstrut

Wijnbeleving in een ongerepte natuur

Het gebied dankt zijn naam aan twee rivieren, want de meestal in terrasvorm aangelegde wijngaarden zijn vooral te vinden in de smalle valleien van Saale en Unstrut. Hier loopt de 51e noorderbreedtegraad, wat Saale-Unstrut tot het noordelijkste kwaliteitswijngebied van Duitsland maakt. De natuur geeft het gebied een lang groeiseizoen, waarbij de evenwichtige afwisseling van zon en koelte voor finesserijke en levendige wijnen zorgt.

Natuurlijk liggen strenge vorst in de winter en late nachtvorst in de lente op de loer, zodat wijnbouw alleen op beschutte plaatsen mogelijk is. De hellingen met wijngaarden liggen overwegend op het zuiden. Warmte-eilanden in de rivierdalen vormen een bijzonder zacht microklimaat. Met jaarlijks slechts 500 mm neerslag behoort het gebied tot de droogste van Duitsland, terwijl de zon 1600 uur per jaar schijnt. De gemiddelde opbrenst bedraagt maar 50 hl/ha. 

Je vindt hier ongewone landschappen: steile terrassen met eeuwenoude droge muren en wijngaardhuisjes. Daartussen boomgaarden en uiterwaarden. Er bovnuit torenen stoere burchten en kastelen. Cultuur, geschiedenis, natuur, romantiek en wijn gaan naadloos samen. De druivenstokken verlenen het rivierlandschap zijn unieke karakter, en dat al ruim 1000 jaar. De eerste vermelding in een oorkonde van wijnbouw aan Saale en Unstrut dateert immers uit 998. 

Langs de Weinstraße Saale-Unstrut lopen ook de routes Straße der Romanik en Himmelswege. Burchten en kastelen als de Neuenburg en Rudelsburg, belangrijke bouwwerken als de Naumburger Dom, evenals de mystieke vindplaats van de Himmelsscheibe von Nebra getuigen van de cultuurgeschiedenis van de regio. Freyburg aan de Unstrut geldt als de  officieuze wijnhoofdstad van de regio. Ieder jaar vindt hier in het tweede weekeinde van september het grootste wijnfeest van de streek plaats.

Het wijngebied, zijn wijnen, wijngoederen, proeflokalen en Straußwirtschaften zijn op een uiterst plezierige manier te ontdekken dankzij een uitgebreid net van wandel-, fiets- en waterwegenroutes. Verreweg het gootste deel van het wijnbouwgebied bevindt zich in het natuurpark Saale-Unstrut Triasland.

Traditioneel droog gevinifieerdewijnen met kenmekende fijn genuanceerde fruitigheid zijn het handelsmerk van het gebied dat met zijn 750 hectare tot de kleinere wijnbouwgebieden van Duitsland behoort. Het grootste deel van de wijngaarden ligt in het zuiden van Sachsen-Anhalt, enkele hectaren in Thüringen en Brandenburg.

In totaal zijn van ongeveer 30 verschillende druivenrassen wijnen wijnen te proeven. Het belangrijkste is Müller-Thurgau die hier dankzij de lage opbrensgsten een opmerkelijk finesse in zich draagt. De wijnboeren van Saale en Unstrut zijn bijzonder trots op hun Weißburgunder, maar ook Silvaner en Riesling behoren tot de klassiekers van de streek. Een kwart van de aanplant wordt in beslag genomen door druiven voor rode wijn, vooral Portugieser, Dornfelder, Spätburgunder en Zweigelt. Rariteiten die meestal snel uitverkocht zijn.

copyright: Deutsches Weininstitut

Ontdek onze wijnproeverijen!

Zowel thuis als op locatie vanaf 8 tot 100+ personen. Vanaf 15 euro p.p. incl. wijn en bijpassende hapjes. Vraag aan REIN een offerte op maat en heb samen met je familie, je zakelijke relaties, of gewoon met je leukste vrienden en vriendinnen een onvergetelijke ervaring! Klik op de foto voor een paar leuke proeverijsuggesties....

Vragen?

Wil je graag weten hoeveel en welke wijnen REIN op voorraad heeft of gewoon een goed advies hebben over wat je bij welk gerecht moet drinken of andersom? Wellicht je wijnkelder eens lekker updaten? Gewoon even bellen met Rein. Dat vindt híj ook leuk! Onder de 10 euro per fles moet sowieso lukken en dan heb je ook écht iets bijzonder lekkers. Grote gezelschappen op bezoek? Over onze literflessen witte en rode partywijn krijgen we niets dan complimenten! Voorproeven kan ook bij jou thuis en is gratis. Wel even telefonisch een afspraak maken. De meest actuele informatie vind je trouwens ook op facebook/reinznwein

+316 27 05 3118

Dekzwabber Diner van 7 september 2019

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

https://www.facebook.com/events/506742970074594

Van harte welkom! Rein z'n Proeflokaal, Delistraat 26 b, 3072 ZK Rotterdam-Katendrecht (Op maandag gesloten.) 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vraag hier de actuele prijs- en bestellijst aan!

reinznwein@outlook.com of bel hem gewoon even op 0627053118

© 2017 - 2020 REIN z'n WEIN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?