Rheinhessen

Groot en het ontdekken waard

Duizend glooiende heuvels en druivenstokken zo ver het oog reikt. Dat is Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland. De aanplant beslaat 26.000 hectare wijngaarden tussen Alzey, Worms, Mainz en Bingen en wordt in het noorden en oosten omsloten door de grote boog van de Rijn. Geen wonder dat bijna ieder dorp in Rheinhessen, van Rheinterrasse via de Wonnegau tot in het Alzeyer Hügelland, op een lange wijnbouwtraditie kann bogen. Met meer dan 260 vierkante kilometer aan wijngaarden - beplant met zo’n 120 miljioen wijnstokken - de grootste wijnproducent van het land. Het wijngebied is verdeeld in 3 Bereiche, 24 großlagen en 432 Einzellagen. Het is een bosarm gebied omdat er zoveel druivenstokken zijn aangeplant. Meer dan 6000 wijnbedrijven maken meer dan 2,5 miljoen hectoliter wijn.

In Nierstein bevindt zich de oudst gedocumenteerde wijngaard uit het jaar 742, de "Niersteiner Glöck".

Voor de Eerste Wereldoorlog werden op veilingen voor de wijnen uit Rheinhessen topprijzen betaald. De Niersteiner Riesling-wijnen bijvoorbeeld genoten een legendarische reputatie. Die reputatie liep halverwege de 20e eeuw enorme schade op. Een van de oorzaken was onder meer het gebruik van de naam Liebfrauenmilch - oorspronkelijk uit Worms - dat geen beschermde herkomstbenaming heeft en overal gebruikt voor goedkope zoetige wijn. Tegen het eind van de 20e eeuw besloot een nieuwe generatie wijnmakers weer te gaan werken aan kwaliteitswijn.

Ruim twee derde van de wijn is wit- en een derde rood. De belangrijkste witte druiven zijn Müller-Thurgau en Riesling. Samen goed voor ruim 30%. Verder nog 10 % Silvaner, 5% Grauburgunder, 4% Weissburgunder en Kerner. Omwille opkomende populaire smaken maakt vooral de Scheurebe steeds meer plaats voor de Sauvignon Blanc. Langs de Rijn bij NackenheimNierstein en Oppenheim komt de Riesling het meest voor. De druiventeelt wordt daar begunstigd door milde temperaturen, vele zon-uren en weinig neerslag. Uit het gebied rondom Ingelheim en Wonnegau komt de meeste rode wijn vandaan. Blauwe druiven voor rode wijn zijn vooral PortugieserSpätburgunder en Dornfelder.

Sinds 1953/1954 wordt de wijnstreek vertegenwoordigd door een wijnkoningin.

copyright: Deutsches Weininstitut

 

Ontdek onze wijnproeverijen!

Zowel thuis als op locatie vanaf 8 tot 100+ personen. Vanaf 15 euro p.p. incl. wijn en bijpassende hapjes. Vraag aan REIN een offerte op maat en heb samen met je familie, je zakelijke relaties, of gewoon met je leukste vrienden en vriendinnen een onvergetelijke ervaring! Klik op de foto voor een paar leuke proeverijsuggesties....

Vragen?

Wil je graag weten hoeveel en welke wijnen REIN op voorraad heeft of gewoon een goed advies hebben over wat je bij welk gerecht moet drinken of andersom? Wellicht je wijnkelder eens lekker updaten? Gewoon even bellen met Rein. Dat vindt híj ook leuk! Onder de 10 euro per fles moet sowieso lukken en dan heb je ook écht iets bijzonder lekkers. Grote gezelschappen op bezoek? Over onze literflessen witte en rode partywijn krijgen we niets dan complimenten! Voorproeven kan ook bij jou thuis en is gratis. Wel even telefonisch een afspraak maken. De meest actuele informatie vind je trouwens ook op facebook/reinznwein

+316 27 05 3118

Dekzwabber Diner van 7 september 2019

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

https://www.facebook.com/events/506742970074594

Van harte welkom! Rein z'n Proeflokaal, Delistraat 26 b, 3072 ZK Rotterdam-Katendrecht (Op maandag gesloten.) 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vraag hier de actuele prijs- en bestellijst aan!

reinznwein@outlook.com of bel hem gewoon even op 0627053118

© 2017 - 2020 REIN z'n WEIN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?