Hessische Bergstrasse

Lente in de lucht

Wanneer het in maart of april op heel wat andere plaatsen nog vriest, begint aan de Hessischen Bergstraße al de bloei van de amandelbomen. De lente begint hier namelijk meestal een paar dagen eerder.

Forsythia՚s, magnolia’s, kersen- en abrikozenbomen volgen op de amandelbomen. Er valt niet alleen van de heerlijke natuur te genieten, maar ook nodigen tal van oude stadjes als Zwingenberg, Heppenheim, Alsbach of Bensheim uit tot een bezoek. De levendige plaatsen langs de oude Romeinse strata montana en de stille bossen van het Odenwald zorgen voor een welkome afwisseling. Bij wild of forel uit dat Odenwald en een goed glas wijn van de Bergstraße voel je je hier snel thuis.

Het Hessische deel van de Bergstraße is sinds 1971 een zelfstandig wijnbouwgebied. De aanplant van circa 440 hectare is verdeeld over twee uit elkaar liggende Bereiche. Het Bereich Starkenburg begint met wat verspreid liggende wijngaarden ten zuiden van Darmstadt. Verder naar het zuiden, vanaf Zwingenberg, wordt de aanplant meer aaneengesloten. Het zwaartepunt van de wijnbouw bevindt zich in Auerbach, Bensheim en Heppenheim. Na Heppenheim eindigt dit Bereich aan de Hessische landsgrens. Het tweede, beduidend kleinere district, het Odenwälder Weininsel, draagt de officiële benaming Bereich Umstadt. Middelpunt ervan is het stadje Groß-Umstadt.

De beste wijngaarden zijn te vinden op de naar de Rijn uitkijkende en vaak steile  hellingen. Op de Melibokus bij Zwingenberg, de hoogste berg van de streek, zijn is het bovenste deel van de wijngaarden in terrasvorm aangelegd. Door de onderverdeling in heel veel kleine perceeltjes op een bodem van oergesteente zien de wijngaarden er heel schilderachtig uit.

In dit kleine wijnbouwgebied worden voornamelijk droge en halfdroge witte wijnen geproduceerd. De Riesling is het voor de streek karakteristieke ras. Hij wordt aangevuld door Rivaner, Grauburgunder, Silvaner, Kerner en Weißburgunder. Een rariteit is de Roter Riesling die op ongeveer 20 hectare geteeld wordt. Sterk in opkomst is de teelt van blauwe rassen als Spätburgunder, Dornfelder en St. Laurent.

De Bergsträßer Weinlagenweg is een heerlijke wandelroute dwars door het wijngebied. Het afwisselende heuvellandschap biedt een prachtig uitzicht tot aan het Odenwald en over de Rijnvlakte. Ieder jaar organiseren jonge wijnboeren op 1 mei de Bergsträßer Weinlagenwanderung, een wandeling door de wijngaarden tussen Heppenheim en Zwingenberg. In het kader van de Bergsträßer wijnlente vindt ook de Bergsträßer Weintreff in Bensheim plaats.

Ook de grotere wijnfeesten bieden de mogelijkheid om de buiten het gebied zelf zelden te vinden wijnen van de Hessische Bergstraße nader te leren kennen. Zo is er met Pinksteren het wijnfeest op het historische marktplein van Zwingenberg, terwijl die in Bensheim en Groß-Umstadt in september plaatsvinden. Ook de Bergsträßer wijnmarkt eind juni in het centrum van Heppenheim biedt gewoontegetrouw een representatieve selectie. Wie buiten het wijnfeestseizoen komt, vindt de zeldzame flessen in ieder geval in een van de vele wijnlokalen aan de Bergstraße.

copyright: Deutsches Weininstitut

Ontdek onze wijnproeverijen!

Zowel thuis als op locatie vanaf 8 tot 100+ personen. Vanaf 15 euro p.p. incl. wijn en bijpassende hapjes. Vraag aan REIN een offerte op maat en heb samen met je familie, je zakelijke relaties, of gewoon met je leukste vrienden en vriendinnen een onvergetelijke ervaring! Klik op de foto voor een paar leuke proeverijsuggesties....

Vragen?

Wil je graag weten hoeveel en welke wijnen REIN op voorraad heeft of gewoon een goed advies hebben over wat je bij welk gerecht moet drinken of andersom? Wellicht je wijnkelder eens lekker updaten? Gewoon even bellen met Rein. Dat vindt híj ook leuk! Onder de 10 euro per fles moet sowieso lukken en dan heb je ook écht iets bijzonder lekkers. Grote gezelschappen op bezoek? Over onze literflessen witte en rode partywijn krijgen we niets dan complimenten! Voorproeven kan ook bij jou thuis en is gratis. Wel even telefonisch een afspraak maken. De meest actuele informatie vind je trouwens ook op facebook/reinznwein

+316 27 05 3118

Dekzwabber Diner van 7 september 2019

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

https://www.facebook.com/events/506742970074594

Van harte welkom! Rein z'n Proeflokaal, Delistraat 26 b, 3072 ZK Rotterdam-Katendrecht (Op maandag gesloten.) 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vraag hier de actuele prijs- en bestellijst aan!

reinznwein@outlook.com of bel hem gewoon even op 0627053118

© 2017 - 2020 REIN z'n WEIN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?