Baden

Typisch Baden

Het wijnbouwgebied Baden is met een aanplant van bijna 16.000 hectare het op twee na grootste van Duitsland. Het strekt zich van noord naar zuid uit over een lengte van ongeveer 400 kilometer.

Dienovereenkomstig gevarieerd presenteren zich de wijnen langs de Badische  Weinstraße. Al lang zijn wijnkenners het erover eens dat die door de zon verwend  worden. Het was daarom logisch dat Baden als enig Duits wijngebied in de Europese wijnbouwzone B werd ondergebracht. De wijnen moeten daarom een hoger mostgewicht hebben dan elders. Volop uren zonneschijn en warmte – met de Kaiserstuhlals warmste plaats van Duitsland – zorgen ervoor dat dit ook lukt.

Baden strekt zich uit van de Tauber in het noorden tot aan de Bodensee in het zuiden. De negen Bereiche waarin het is onderverdeeld, zijn zowel in lanschappelijk als klimatologisch opzicht heel verschillend. Zodoende kunnen hier de meest uiteenlopende wijnen gemaakt worden. In het noordelijke Tauberfranken, aan de Badische Bergstraße en in de Kraichgau staan Rivaner, Riesling en Schwarzriesling op de voorgrond.

In het middendeel van Baden, de Ortenau, groeien met name Spätburgunder en Riesling. In het zuiden, d.w.z. in Breisgau, Kaiserstuhl en Tuniberg domineren blauwee Spätburgunder en witte Weiß- en Grauburgunder. Het Markgräflerland aan de grens met Zwitserland koestert Gutedel als witte wijnspecialiteit, terwijl aan de Bodensee vooral Spätburgunder en Müller-Thurgau gedijen.

Baden is het belangrijkste Duitse wijngebied voor Spätburgunder (pinot noir). Dit ras mag zich in alle smaken en stijlen, waaronder ook rosé of Weißherbst, in een grote populariteit verheugen. Steeds vaker worden zachte en krachtige wijnen in kleine houten vaten opgevoed. Baden is Burgunderland. De hele pinotfamilie is er vertenwoordigd, met zowel krachtige Grauburgunder (pinot gris) als elegante Weißburgunder (pinot blanc) en fijne Auxerrois. Badisch Rotgold is de naam voor de  rosékleurige specialiteit uit Spät- en Grauburgunder.

Niet alleen met zijn milde klimaat, idyllische wijndorpen en afwisselende  landschap trekt Baden veel bezoekers – bijvoorbeeld naar het Odenwald en Zwarte Woud of de oevers van de Bodensee -, maar eveneens met steden als Heidelberg, Konstanz, Baden-Baden, Karlsruhe en Freiburg. Veelzijdig is ook het aanbod voor actieve vakanties, met fietsen langs de Tauber en wandelen over een van de vele educatieve wijnpaden of wijnwandelroutes.

Kuuroorden, van Badenweiler tot Baden-Baden, zijn de ideale locaties voor een spabezoek, idealiter in combinatie met wijn. Plezier maken kan bij de ruim honderd wijnfeesten. De grootste laten het wijnaanbod van een heel Bereich zien, andere vinden in een historische ambiance plaats en houden zelfs middeleeuwse tradities hoog. Ook de meer dan 50 coöperaties in Baden hebben regelmatig opendeurdagen. Het beste overzicht van het actuele wijnaanbod uit Baden levert de Badische Weinmesse die jaarlijks in mei in Offenburg gehouden wordt. De oudste Badense wijnmarkt vindt al sinds de 19e eeuw in april plaats in Müllheim in het Markgräflerland.

copyright: Deutsches Weininstitut

Ontdek onze wijnproeverijen!

Zowel thuis als op locatie vanaf 8 tot 100+ personen. Vanaf 15 euro p.p. incl. wijn en bijpassende hapjes. Vraag aan REIN een offerte op maat en heb samen met je familie, je zakelijke relaties, of gewoon met je leukste vrienden en vriendinnen een onvergetelijke ervaring! Klik op de foto voor een paar leuke proeverijsuggesties....

Vragen?

Wil je graag weten hoeveel en welke wijnen REIN op voorraad heeft of gewoon een goed advies hebben over wat je bij welk gerecht moet drinken of andersom? Wellicht je wijnkelder eens lekker updaten? Gewoon even bellen met Rein. Dat vindt híj ook leuk! Onder de 10 euro per fles moet sowieso lukken en dan heb je ook écht iets bijzonder lekkers. Grote gezelschappen op bezoek? Over onze literflessen witte en rode partywijn krijgen we niets dan complimenten! Voorproeven kan ook bij jou thuis en is gratis. Wel even telefonisch een afspraak maken. De meest actuele informatie vind je trouwens ook op facebook/reinznwein

+316 27 05 3118

Dekzwabber Diner van 7 september 2019

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

https://www.facebook.com/events/506742970074594

Van harte welkom! Rein z'n Proeflokaal, Delistraat 26 b, 3072 ZK Rotterdam-Katendrecht (Op maandag gesloten.) 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Vraag hier de actuele prijs- en bestellijst aan!

reinznwein@outlook.com of bel hem gewoon even op 0627053118

© 2017 - 2020 REIN z'n WEIN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?