Parijs mei `68 - le droit a la parole

€ 19,95 € 14,95
Aantal

Parijs mei`68 is een belangrijke film uit de recente geschiedenis. De film is gemaakt door een collectief van filmers, dat tijdens de meidagen is ontstaan. In de film beelden van de bezetting van de universiteit en de acties binnen en buiten de universiteit. Het commentaar is buitengewoon informatief en geeft een scherpe analyse van de maatschappelijke ontwikkelingen: studenten en arbeiders eisen het recht om te spreken, over hun eigen situatie en over de kwesties die in de wereld spelen. 

Duidelijk wordt getoond, dat de communistische vakcentrale CGT er alles aan deed om de arbeiders en studenten van elkaar gescheiden te houden. De gemeenschappelijke strijd werd desal­niettemin een feit.

De politie reageert op de barricades op de bekende manier: knuppels en traangas.

De gevechten op straat zijn van nabij gefilmd. Ze vertonen sterke verwantschap met de Amsterdamse studentenacties rond het Maagdenhuis in dezelfde periode. 

CITAAT VAN STUDENTENLEIDER COHN-BENDIT:

"De communistische partij en de vakbond roepen de voortgang van de revolutie een luid halt toe. Studenten moeten studenten blijven, en arbeiders, want als ze tot elkaar zouden komen, zouden het allemaal revolutionairen worden."

We zien de politie zich voor de fabriekspoort klaarmaken om het bezette bedrijf binnen te vallen. In heel Parijs is het onrustig. Citaat uit het eindcommentaar: "De dialoog tussen de CGT en de regering herstelt voorlopig de burgerlijke orde. De dialoog tussen arbeiders en studenten, dat is het begin van de revolutie."

LE DROIT a LA PAROLE, Frankrijk, Etats Generaux de Cinema, DVD, 60 minuten, zwart-wit, Frans, Nederlands ondertiteld.

Ook een eigen gratis shop?