10 x Kentia palm zaailingen (Howea forestiana)

€ 17,50 (inclusief 6% BTW)
Aantal

De Kentiapalm (Howea fosteriana) 

Per 10 stuks zaailingen  (als op foto)

 

De Kentiapalm (Howea fosteriana) is door zijn sierwaarde over de hele wereld verspreid en wordt daardoor nu op meerdere plaatsen in de subtropen aangetroffen. Hij wordt ook als kamerplant verkocht. Als kamerplant is hij betrekkelijk gemakkelijk te houden, omdat hij op schaduwrijke plekken groeit en geen echte rustperiode kent. Het kunnen echter bomen van acht tot tien meter worden, daar moet u wel rekening mee houden!

 

Howea forsteriana is de meest gekweekte palm. Ze bladeren zijn minder overhangend dan bij Howea belmoreana. Bladeren breder, horizontaal en onderaan iets fijner geschubd. De overstaande blaadjes staan in elkaars verlengde. De exemplaren die op de markt worden aangeboden zijn doorgaans jonge planten die met enkele exemplaren bijeen in een pot staan. Hun volslanke stammetjes dragen een regelmatige kroon met breed uitwaaierende, geveerde bladeren. Regelmatig broezen en in een redelijk vochtig milieu houden komt het blad ten goede. In ieder geval de wortelkluit vochtig houden met lauw en kalkarm water, vooral onder warme omstandigheden. Goed draineren. Minder gieten bij lagere temperaturen.

 

Standplaats

De Kentiapalm is als geen andere palm bestand tegen stof en lage temperaturen en vreest ook geen schaduw. Zelfs onder lichtarme omstandigheden houdt hij zich uitstekend. Zijn sterke karakter maakt dat hij vanaf half mei, na de laatste nachtvorst, naar buiten kan. Het is dan wel nodig om de plant geleidelijk aan haar nieuwe omgeving te wennen. Wanneer ze vanuit haar donkere hoek voor het eerst het daglicht ziet, moet de plant langzaam aan het volle daglicht wennen. Dit kan door zonwerend materiaal over de bladeren te leggen en ze geleidelijk aan het zonlicht bloot te stellen. Ofwel kan u een schaduwrijke plek in de tuin uitzoeken en de palm geleidelijk naar het zonlicht toeschuiven. Die jaarlijks behandeling zorgt ervoor dat u een stevige en gedrongen plant verkrijgt.

 

De Kentiapalm groeit traag maar vormt toch regelmatig nieuwe bladeren, zeker wanneer hij zich goed voelt. De trage groei maakt het jaarlijks verpotten overbodig. In de regel volstaat het eenmaal om de 3 jaar in het voorjaar. Men gebruikt hiervoor een diepe maar smalle pot met voedselrijke potgrond, waaraan een beetje leemgrond wordt toegevoegd om de grond langer vochtig te houden.

 

Overwintering

De palm kan matig warm overwinteren bij 14°-18°C. Zowel hoge als lage (tot 10°C) temperaturen worden gemakkelijk doorstaan. Weinig behoefte aan licht, maar een lichte standplaats werkt gunstig.

Bemesten doet men met mate. In het voorjaar is enige bemesting om de 14 dagen op zijn plaats om de bladontwikkeling te stimuleren. Maar naarmate het groeiseizoen vordert, kan de mestgift wat langer worden uitgesteld, zeker wanneer dit zich niet langer in een goede bladgroei vertaalt.

 

Luchtvochtigheid

Ondanks de beperkte eisen die worden gesteld, vertaalt een goede verzorging zich in een gezonde en rijkelijk groeiende plant. Vooral een ietwat vochtige omgevingslucht doet wonderen. De hoge luchtvochtigheid kan worden bereikt door de plant op een omgekeerd schaaltje in een andere, grotere en met water gevulde schaal te plaatsen. De plant mag evenwel niet met haar wortels in het water staan, want dat leidt met zekerheid tot wortelrot. Om een frisgroen blad te behouden, is het zinvol om de plant regelmatig in een zachte regen of onder een lauwe douche af te spoelen. Bij warm weer worden de planten in de huiskamer regelmatig gebroesd. Water geven we enkel om de grond vochtig te houden. Men kan ook af en toe de kluit in een emmer water onderdompelen en laten uitlekken. Naarmate de temperatuur daalt, vermindert ook de verdamping via het blad en kan de hoeveelheid water worden verminderd. Vooral bij lage temperaturen moet de bodem droger worden gehouden.

 

Ook een eigen gratis shop?