Maceraat

Een kruid  wordt gedurende een bepaalde tijd, met of zonder verwarmen,  geweekt in een vloeistof, waardoor de inhoudsstoffen van het kruid hierin oplossen. Veel toegepast is een olie-maceraat, waarbij een kruid in een plantaardige olie wordt geweekt. Veel gebruikte olie-maceraten zijn Calendula olie, Kamille olie en Sintjanskruid olie.

 

 

Er zijn verschillende methodes om een olie maceraat te bereiden. Hier is een van deze methodes te zien.

 

​Bereiding van Calendula olie:

 

 

 

 

 

 Gedroogde  kroonblaadjes van Calendula officinalis (Goudsbloem) 

 bloemen  worden afgewogen en in een bain marie pan overgebracht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Olie wordt afgewogen en aan het kruid

 toegevoegd

 

 

 

 

 

 

 

 Het kruid wordt goed gemengd met de olie en

 minimaal 2 uur afgedekt au bain marie tot

 70°C verwarmd. 

 Hierna blijft het mengsel nog minimaal 1 dag

 op kamertemperatuur staan.

 

 

Het mengsel wordt gezeefd.

 

 

 

 

Na het zeven blijft het olie-maceraat een dag staan om eventuele vaste delen te laten bezinken. Hierna wordt gedecanteerd en gebotteld.

 

© 2017 - 2020 Kruidenraad | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?