Informatieblad

Vergeling van verven op basis van alkydhars 

Beste klant, U vraagt zich misschien af waarom de SPU, de polyurethaanlak van Het verfhuis vergeeld.

Dit gebeurd bij iedere lak op basis van alkydhars, Dit heeft te maken met het bindmiddel want in de lak zit.


Oorzaken die er voor zorgen dat de lak sneller vergeeld:

- Geen daglicht

- sponningen

- donkere ruimtes

- kasten

- warmte (bijv de verwarming)

 

Door de invoering van de nieuwe generatie lakken, de nieuwe VOS regeling van 2010 ( Vluchtige Organische Stoffen) 

wetten en eisen van het ministerie van sociale zaken wetten en werkgelegenheid

Is er een hogere diktelaag van bindmiddel. dit is ook een van de belangrijkste oorzaken voor de vergeling van verf

 

Wil je minder snel vergeling van je schilderwerk binnen dan is ons advies om onze Aqua Pro satin te gebruiken.

 

Een uitgebreide informatie volgt hieronder

Algemeen

De vergeling-/verkleuringeigenschappen van verven op basis van alkydhars, hebben uitsluitend esthetische en dus geen technische consequenties. Het vergelen is inherent aan het product. Er is getracht het vergelingsproces te verduidelijken in dit informatieblad.Oorzaak van vergeling


Externe oorzaken
Hierbij moeten we denken aan een oppervlakteaanslag door nicotine, rook, vuil of vet. De mate van de vergeling of verkleuring is onder andere afhankelijk van het bewonersgedrag en omgevingsfactoren.Vooral aan de binnenkanten van kastjes, binnen het scharnierdeel van ramen (vooral naar binnen draaiende) is dit goed te zien. Er bestaan geen toevoegingen voor lakken om dit tegen te gaan. 


Intrinsieke oorzaken
Dit is het vergelen van de alkydharsverf zelf. Het bindmiddel van de verf is de voornaamste veroorzaker van de vergeling. De invloed van andere componenten uit de verf, zoals siccatief en pigment, zijn te verwaarlozen. Bij hogere temperaturen (zoals bij radiatoren en verwarmingsbuizen) en op donkere plaatsen (sponningen, kasten en donkere kamers) verloopt de vergelingreactie van vooral het bindmiddel aanmerkelijk sneller.Wel valt nog op te merken dat e.a. een reversibel verschijnsel is, dat wil zeggen bij blootstelling aan licht verdwijnt deze vergeling gedeeltelijk na verloop van tijd.


Toelichting


Bindmiddel
Het bindmiddel alkydhars kennen wij in vele soorten, bijvoorbeeld op basis van lijnolie of op basis van sojaolie. Deze oliën bevatten linoleenzuur. Dit linoleenzuur veroorzaakt de uiteindelijke vergeling. Daar lijnolie meer linoleenzuur bevat dan sojaolie, vergeelt een lijnolie-alkyd meer dan een soja-alkyd.Het vergelingsproces ontstaat tijdens de oxidatieve droging van de alkydhars (opnemen van zuurstof uit de lucht). Bij de oxidatieve droging gaan namelijk de dubbele bindingen van het linoleenzuur over in geconjugeerde dubbele bindingen. Het gevolg is vergeling. Door daglicht vallen deze geel kleurende bindingen deels weer uiteen. Het uiteindelijke vergelingsproces verloopt daardoor minder snel in lichte ruimten, dan in donkere ruimten.


Siccatief
Siccatieven zijn hulpstoffen (metaalzepen) die zorgen voor oppervlaktedroging en doordroging.Vooral de oppervlaktedroging is van groot belang, daar anders stof en vuil te lang de kans krijgen de verffilm te verontreinigen. Daarnaast kan de productiesnelheid in negatieve zin beïnvloedt worden als de doordroging te langzaam plaatsvindt. Kiezen voor snellere droging is accepteren van een geringe vergeling op lange termijn. Aangezien Global Paint Products loodvrij siccativeert, blijft de vergelingbijdrage van onze producten tot een minimum beperkt.

Pigment (wit)
Deze voor de dekkingseigenschappen van een verf noodzakelijke grondstof bestaan hoofdzakelijk uit titaandioxide pigmenten, die niet noemenswaardig bijdragen aan vergeling.


Opmerking
Het niet vergelend afwerken is wel mogelijk met producten op basis van een watergedragen bindmiddel. Bij deze producten zijn de intrinsieke vergelingeigenschappen niet aanwezig. De kans op vergeling/verkleuring veroorzaakt door externe invloeden blijft echter ook bij deze watergedragen verven aanwezig.

 

 

 

Ook een eigen gratis shop?