Ontspannen met muziek

Als je te lang stress ervaart, heeft dit negatieve invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het is belangrijk om regelmatig te ontspannen, zodat de stresshormonen weer kunnen afnemen en je herstelt. 

Wist je dat ontspannen veel invloed heeft op je zelfvertrouwen? Stress gaat vaak samen met angst. Je bent bijvoorbeeld gespannen omdat je bang bent dat iets niet gaat lukken. Je voelt je onzeker. Als je ontspant, ben je rustig en verdwijnen je angst en onzekerheid.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de kinderen met faalangst die ik begeleidde. Stuk voor stuk kinderen met weinig zelfvertrouwen. Ik leerde ze ontspannen en na verloop van tijd zei één van de kinderen: “Ik hoefde maar één keer te zuchten en toen was het weg!” Met ‘het’ bedoelde Tom de spanning. Tom wist alle antwoorden van de toets. En dit was weer een enorme ‘boost’ voor zijn zelfvertrouwen.

Er zijn veel manieren om te ontspannen. Eén daarvan is het luisteren naar de largo delen van de barokmuziek. Ik gebruikte deze muziek in de klas en de kinderen vonden het heerlijk!

Ontspannen met largo delen barokmuziek

Onderzoek wijst uit dat de largo (langzame) delen van de barokmuziek (muziek uit de 16e tot en met de 18e eeuw) ontspannend werken. Deze langzame muziek heeft een ritme van zestig slagen per minuut en heeft vaak een basstem. Het lijkt wel of ons lichaam zich tijdens het beluisteren van deze muziek aanpast aan het ritme en de eventuele basstem: we ontspannen.

Het luisteren naar deze muziek is één van de makkelijkste manieren om te ontspannen. Spanning verdwijnt en de geest verheldert.

Het maakt niet uit of je de muziek wel of niet mooi vindt. Het werkt altijd! Kinderen moeten vaak eerst even wennen aan klassieke muziek, maar daarna is de kans groot dat ze erom zullen vragen. Dit deden de kinderen in mijn groepen in ieder geval!

Luister maar eens  naar de Aria uit de Goldberg Variaties:

Goldberg Variaties

Er zit een bijzonder verhaal achter de Goldberg Variaties en of het waar is? Hieraan wordt getwijfeld, maar dit maakt het verhaal niet minder mooi! Lees maar..

Er was eens een graaf… Graaf Kayserling (een Russische ambassadeur). Hij was ziek en lag vaak tot diep in de nacht wakker. Uiteindelijk liet hij dan zijn musicus Johann Goldberg komen.

“Goldberg, zou je alsjeblieft één van mijn variaties willen spelen?” vroeg de graaf. Goldberg ging achter het klavecimbel zitten en speelde een compositie die Johann Sebastian Bach speciaal voor de graaf had gecomponeerd. De graaf had Bach verteld over zijn slapeloosheid en hem gevraagd: “Kunt u niet een stuk componeren dat mij helpt? Iets rustgevends en ook opgewekt?”

Bach componeerde een stuk en altijd als Goldberg dit bijzondere werk speelde, ontspande de graaf. Iedere keer als hij niet kon slapen, wilde hij dat Goldberg dit stuk voor hem speelde. De musicus moest in een kamer vlakbij de graaf gaan slapen, zodat hij als de graaf dit wenste, het stuk voor hem kon spelen.

De graaf was zo blij met de positieve uitwerking van het muziekstuk dat hij Bach beloonde door hem een grote som geld te schenken. Het stuk werd naar de trouwe klavecinist benoemd: Goldberg Variaties.

Welke muziek werkt voor jou ontspannend?

De largo delen van de barokmuziek is niet de enige muziek waarbij je kunt ontspannen. Er is nog veel meer muziek!

Als ik wil ontspannen luister ik op dit moment graag naar Enya.

© 2016 - 2020 Helende gedichten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?