Mandalakleurplaten inkleuren om te ontspannen

Een zeer leuke, mooie én doeltreffende manier om te ontspannen is het inkleuren van mandalakleurplaten!

Als invaljuf is het altijd handig om een activiteit achter de hand te hebben. Een opdracht, kleurplaat, puzzel die je zo uit je tas kunt halen op momenten dat zich een onverwachte situatie voordoet. Bijvoorbeeld een les die je nog wat beter wilt voorbereiden, een les die eerder klaar is dan gepland, kinderen die eerder klaar zijn met een opdracht dan je had gedacht, enzovoort.

Mandalakleurplaten

In mijn tas zaten altijd mandalakleurplaten. En ik kan je uit ervaring vertellen: dit is succes verzekerd! Iedere keer als ik voor de tweede keer in dezelfde groep kwam, vroegen de kinderen: “Juf, gaan we weer mandélatekenen?” (Ik probeerde nog uit te leggen dat Nelson Mandela niets met mandala’s te maken had.. ;-) ) Als ik twee of meerdere dagen in een groep was, zaten de kinderen voordat de les begon al in de klas een mandala in te kleuren.

Opvallend was dat de sfeer in de groep altijd rustig en ontspannen was als de kinderen een mandalakleurplaat inkleurden.

Magische cirkel

Het woord ‘mandala’ komt uit het Sanskriet (de taal die ten grondslag ligt aan de meeste Indogermaanse talen) en betekent magische cirkel. De cirkel geeft een gevoel van bescherming, veiligheid en afgrenzing. Een gevoel van rust, een eigen plek om jezelf te zijn. Het idee van de mandala is ontwikkeld in India waar de mandala een meditatiemiddel werd.

Een mandala kan gebruikt worden om te ontspannen. Je kunt mandalakleurplaten gebruiken en je kunt ook zelf een mandala maken. In de boekjes van Corine de Jong staan leuke opdrachten voor kinderen die veel ruimte overlaten voor eigen invulling.

© 2016 - 2020 Helende gedichten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?