Bord met afbeelding

Vorige Artikel 2 van 13 Volgende
€ 14,95 (inclusief 21% btw)

Groot bord "De anatomische mens"

Gooot bord anatomische mens

De schitterende miniatuur die 'De Anatomische Mens' wordt genoemd, is een van de bekendste kunstwerken uit de Middeleeuwen. De twee menselijke figuren zijn afgeleid van Italiaanse Venusmotieven. De bevallige houding, ook wel de S-houding of de Weke Stijl genoemd, is kenmerkend voor deze periode (tegenwoordig meestal de Internationale Gotiek genoemd). De afbeelding toont twee mensen, een jonge vrouw met blond haar en een jongeman met donkerder haar. De bedoeling van deze plaat is te laten zien welke sterrenbeelden de verschillende delen of organen van het lichaam beïnvloeden. Het is een beknopte cursus medische astrologie.

Dinerbord  'Januari'

De hertog zit aan tafel naast een prelaat over wiens identiteit ook verschillende theorieën de ronde doen. Het baldakijn boven hem toont de heraldische motieven van de hertog: gouden lelies op een blauwe achtergrond. Ook de gewonde zwaan en de beer, geliefde symbolen van de hertog, zijn terug te vinden op het baldakijn. Het haardvuur brandt achter een rond rieten scherm, de tafel is gedekt met damast en men ziet een gouden vat in de vorm van een schip, versierd met de zwaan en de beer, dat tafelgerei en zout en kruiden bevat. Achter hem zijn personen te zien die binnenkomen en hun handen warmen aan het vuur. De kamerheer verwelkomt hen met de in de afbeelding opgenomen woorden 'Approche approche' (kom dichterbij). De honden van de hertog lopen vrij rond. De figuur met de over het oor gevouwen muts zou mogelijk een zelfportret zijn van Paul van Limburg.

Op de voorgrond ziet men onder anderen een schenker en drie adellijke jongelui die belast zijn met de bediening aan tafel. Op de achtergrond hangt een wandtapijt dat waarschijnlijk (de bijschriften zijn tot nu toe niet ontcijferd) een beeld geeft van de Trojaanse Oorlog, zoals men die zich voorstelde in het middeleeuwse Frankrijk.

Dessertbord  'Draak van de Apocalyps'

Engelen zijn schepselen van God. Ze hebben net als mensen intelligentie, individualiteit en een vrije wil, maar in tegenstelling tot de mens zijn ze onsterfelijk. De belangrijkste engelen in de hemelse orde zijn de zeven aartsengelen. In de bijbel worden er drie met name genoemd: Michaël, Gabriël en Raphaël. De eerste twee worden vaak verbeeld in de kunst: Gabriël als de belangrijkste boodschapper van God en Michaël als aanvoerder van de hemelse legerscharen.

Op dit onderzetbord is de draak van Apocalyps afgebeeld, waartegen Michaël zijn zwaard heft op het schilderij "Sint-Michaël" van de Gebroeders van Lymborch.

Dessertbord 'Oogst'

Voor de illustratie van de kalenderpagina voor de maand juni hebben de Gebroeders van Lymborch terug gegrepen naar de werken die op het land gebeuren. We zien boeren en boerinnen aan het werk op een weiland tijdens het hooien. De vrouwen harken het hooi bij elkaar en maken de hooimijten klaar voor de nacht. Op zonnige dagen werd het hooi ’s morgens uitgespreid om beter te drogen en tegen het vallen van de avond terug opgetast. Dit was een typisch werk voor de vrouwen. Ook de boerenmeisjes op deze miniatuur worden elegant en gracieus voorgesteld in de hoofse stijl van de internationale gotiek.

Dessertbord 'De Blauwe Ruiter'

Jonge mensen, gezien hun rijke kledij behorend tot het hof, gaan uit rijden op een mooie dag in mei. Zij worden op hun vrolijke rit begeleid door muzikanten. Drie vrouwen zijn gekleed in het groen, wat suggereert dat het hier gaat om een traditie die op 1 mei werd uitgevoerd: jonge mannen gaan het bos in om jonge groene takken te verzamelen en aan te bieden aan hun dames, die dan ook in die kleur gekleed gaan.

Dessertbord  'Kasteel Jean de Berry'

Op het septemberblad in de kalenderserie van het getijdenboek Les Très Riches Heures tonen de Gebroeders van Limburg de wijnoogst bij één van de grote kastelen van Jean de Berry. 

© 2016 - 2020 Gebroeders van Lymborch Webshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Ook een eigen gratis shop?