STEEN, MINERAAL OF KRISTAL?

Wat is het verschil tussen stenen, mineralen en kristallen?
Iedere steen die door zijn of haar (sommige voelen voor mij vrouwelijk en sommige mannelijk) ;-) kleur, glans, vorm of zeldzaamheid de moeite waard is om te gebruiken voor bijvoorbeeld sieraden noemen we een edelsteen. Het begrip edelsteen is dus eigenlijk heel subjectief. Tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Vroeger werd dit onderscheid nog wel gemaakt: stenen met een hardheid van 8, 9 of 10 op de schaal van Mohs werden edelstenen genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld de Aquamarijn, Diamant, Robijn, Saffier en Smaragd. De zachtere stenen werden halfedelstenen genoemd. Zoals bijvoorbeeld de Amethist, Bergkristal en Tijgeroog. Maar tegenwoordig mogen we al deze stenen dus edelstenen noemen. Wel geldt natuurlijk: hoe zeldzamer of helderder de edelsteen, hoe duurder.

Een edelsteen die uit één (`doorgegroeid`) mineraal* bestaat, is een kristal.
Voorbeelden van kristallen zijn de Amethist,  Aventurijn, Bergkristal, Citrien, Rookkwarts en Rozekwarts.

Een edelsteen die uit méérdere mineralen* bestaat, is een steen / gesteente.
Een steen heeft vanwege de samenstelling uit meerdere mineralen ook vaak meerdere kleuren. Dezelfde soort stenen kunnen daardoor onderling behoorlijk van kleur verschillen. Dit ligt aan de verschillende verhouding tussen deze meerdere mineralen. Een voorbeeld van een steen is de Lapis Lazuli. Ook is een onderzichtige steen zo goed als altijd een steen / gesteente.

*) Een mineraal ontstaat op een natuurlijk manier en bestaat uit één soort moleculen. En deze moleculen bestaan weer uit verschillende atomen (elementen**). Dit zijn de scheikundige bouwstenen. Elke mineraal heeft zijn eigen combinatie van elementen / scheikundige bouwstenen.

Zo is SiO2 Kwarts: de combinatie van de elementen Silicium (Si) en Zuurstof (O2),
en is FES2 Pyriet: de combinatie van de elementen IJzer (FE) en Zwavel(paren) (S2).


Doordat deze bouwstenen (elementen) in een mineraal altijd op dezelfde manier geordend zijn, krijgen mineralen, wanneer ze de ruimte krijgen om te groeien, vormen met mooie rechte vakken. Dit worden kristallen genoemd. Een kristal is dus eigenlijk, simpel gezegd, een doorgegroeid mineraal.

Ik heb geprobeerd deze informatie zo goed en zo duidelijk mogelijk te ordenen en te formuleren, maar ik blijf het persoonlijk een ingewikkelde materie vinden ;-)

**) Het zijn trouwens ook de elementen die de heilzame werking van de edelsteen bepalen. Meer over de werking van deze elementen lees je hier.

(In mijn webwinkel noem ik alle edelstenen gemakshalve stenen).

Ook een eigen gratis shop?